Katkaisu- tai vieroitushoitoa tarvitsevan tulee päästä hoitoon nopeasti – hoitoon tuloprosessin kehittäminen A-klinikka Oy:lle

14.06.2024

Päihderiippuvuutta tulisi hoitaa samoin lääketieteellisin, hoidollisin ja eettisin perustein kuin muitakin pitkäaikaissairauksia (Lääkäriliitto 2020). Käytännössä riippuvuuteen liittyvä stigma, hoitoon pääsylle asetetut kynnykset ja motivaatiovaatimukset aiheuttavat hoitoon pääsyyn viivettä tai estävät sen kokonaan. Hoitamaton päihdeongelma tulee yhteiskunnalle kalliiksi ja pahimmillaan sairastuttaa useita läheisiä.

Kukaan ei ole koskaan suunnitellut sairastuvansa päihderiippuvuuteen, vaan sairastumiseen vaikuttavat monet tekijät. Päihderiippuvuuteen sairastuneet ovat aina vanhempiensa lapsia, ehkä isiä tai äitejä, siskoja, veljiä tai puolisoja. Heidän läheisensä ovat huolissaan sairastuneen tilanteesta, ja pahimmassa tapauksessa he sairastuvat itse läheisen päihderiippuvuuden aiheuttaman psyykkisen kuormituksen vaikutuksesta.

Lisäksi päihteidenkäytön aiheuttamat pitkäaikaissairaudet, erikoissairaanhoidon tarve, poissaolot töistä ja väkivallan tai rikollisen käyttäytymisen aiheuttama taakka yhteiskunnalle on valtava. Hoitamattoman päihdeongelman yhteiskunnalle lankeavat kulut ovat tutkitusti suuremmat kuin päihdehoidosta muodostuvat kulut. Näitä kokonaiskuluja ei kuitenkaan ole aina helppo selvittää, sillä kaikki viranomaisasioinnit eivät kirjaudu päihteistä johtuviksi. (Vanjusov 2022.)  

Päihdehoidon saavutettavuus ja sujuvuus

Muun muassa edellä mainitut asiat huomioiden päihdehoitoon pääsyn tulisi olla mahdollisimman helppoa, sujuvaa ja oikea-aikaista ilman, että asiakkaan tulee osoittaa tässä vaiheessa vahvaa hoitomotivaatiota. Lainsäädännöllisesti asiakkaan tarve päästä palveluihin riittää ja yhtenä hoidon tavoitteena on vahvistaa asiakkaan motivaatiota päihteistä irtautumiselle.

Katkaisu- ja vieroitushoito on usein ensimmäinen etappi asiakkaan hoitopolulla. Katkaisu- ja vieroitushoidon aikana asiakkaalla on mahdollisuus turvallisesti irtautua päihteistä, minimoiden vieroitusoireista johtuvat terveysriskit ja saaden psykososiaalista tukea päihteiden käytöstä irtautumiseen ja etäisyyttä päihdemaailmaan (Mielenterveystalo 2024).

A-klinikka Oy:lla oli tarve luoda vieroitushoitoyksiköihinsä hoitoon tuloprosessi, joka mahdollistaa asiakkaille hoitoon pääsyn heti, kun asiakas on siihen valmis viikonpäivästä ja vuorokaudenajasta riippumatta, mahdollisimman matalalla kynnyksellä. A-klinikka Oy tuottaa vieroitushoitopalvelua usealle hyvinvointialueelle, joten mallin tuli huomioida myös tilaajina toimivien hyvinvointialueiden käytännöt ja vaatimukset koskien palvelua (A-klinikka 2021.) Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä tarkasteltiin olemassa olevia toimintamalleja. Opinnäytetyön tulosten avulla katkaisu- ja vieroitushoitoa voidaan kehittää asiakaslähtöisemmäksi.

Kohti yhtenäisiä vieroitushoitokäytänteitä

Päihderiippuvuus muokkaa olennaisesti ihmisen toimintaa ja ajatusmaailmaa, joka vaikuttaa myös aikaikkunaan, jolloin asiakas on valmis lähtemään hakemaan apua. Tämä aikaikkuna on toisinaan hyvin pieni.

Opinnäytetyön yhteisissä vieroitushoitoyksiköiden työpajoissa pohdittiin erilaisia käytänteitä ja käytiin läpi muun muassa eri hyvinvointialueiden sopimuksia. Tulosten mukaan päihdehoitoyksiköt hyödynsivät erilaisia malleja asiakkaan hoitoon tulotilanteeseen liittyen. Työpajoissa löydettiin ratkaisuja, joiden avulla päästiin tilanteeseen, että katkaisu- ja vieroitushoitopalveluja tuottavana yksikkönä A-klinikka Oy ei omalta osaltaan ole asettamassa rajoituksia ja kynnyksiä hoitoon pääsylle.

A-klinikka Oy haluaa myös olla valmis vastaamaan tarpeeseen, jonka terveydenhuoltolakiin lisätty kiireellisen hoidon määritelmän laajentaminen päihteiden käytöstä johtuvaan vieroitushoitoon saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa vieroitushoitoyksiköille. (Terveydenhuoltolaki 29.12.2022/1281.)

Haasteista huolimatta kustannustehokasta hoitoa

Hoitopaikan mahdollistama nopea ja joustava hoitoon pääsy on vain osa asiakkaan päihdehoidon prosessia. Hyvinvointialueilla on pakottava tarve kulujen karsimiseen ja tämä aiheuttaa haasteita myös päihdehoidolle, kuten monelle muullekin hyvinvointialueen toiminnalle. Tämän vuoksi hoidon tulisi olla mahdollisimman kustannustehokasta ilman, että laadusta tingitään. Tämä edellyttää toimivia prosesseja läpi kaikkien palveluiden, joten prosessien hiomisen sekä tilaajan että asiakkaiden tarpeisiin vastaten tulee jatkua edelleen.

Katkaisu- ja vieroitushoidon asiakkaat ovat jo ennen ensimmäistä hoitokontaktiaan yleensä kohdanneet halveksuntaa, vihaa, epäonnistumisia, epäasiallista käytöstä ja heidän itsetuntonsa ja itsemääräämisoikeutensa ovat saaneet suuria kolauksia. Tämän vuoksi kaikki päihdehoito, eritoten ensimmäinen hoitokontakti ja se, miten asiakas kohdataan tulotilanteessa tai paikkaa varatessa, voi olla ratkaiseva tekijä hoidon onnistumisessa. Vasta sen jälkeen voi alkaa varsinainen päihdehoito.

Lähteet:

A-klinikka Oy 2021. Vaatii kirjautumisen palveluun. Viitattu 2.9.2021. https://www.a-klinikka.fi/tietoa-meista

Lääkäriliitto 2020. Potilaan päihdeongelma. Viitattu 26.5.2024. https://www.laakariliitto.fi/laakarin-etiikka/mielenterveys-paihde-ja-muistisairaat-potilaat/potilaan-paihdeongelma/

Mielenterveystalo 2024. Vieroitushoito. Mielenterveystalon verkkosivut. Viitattu 18.5.2024. https://www.mielenterveystalo.fi/fi/paihteet/vieroitushoito

Terveydenhuoltolaki 29.12.2022/1281. Viitattu 18.5.2024. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326#L6P50

Vanjusov, H. 2022. Saatavilla, mutta ei saavutettavissa? Sosiaalioikeudellinen tutkimus päihdepalveluihin pääsystä. Väitöskirja. Itä-Suomen yliopisto 2022. Viitattu 18.5.2024 https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/28358/urn_isbn_978-952-61-4625-6.pdf?sequence=1&isAllowed=y