Fysioterapeutti ohjaa iäkästä asiakasta

Näyttöön perustuva fysioterapia ikääntyneiden kotona asumisen tukena

11.12.2024

Ikääntyneiden kuntoutuspalveluiden fysioterapeuttien arviointi- ja ohjauskäynnin sekä kotikuntoutusjakson palvelun yhtenäistämisellä tavoitellaan yhdenvertaisia ja näyttöön sekä tutkittuun tietoon perustuvaa toimintatapaa. Ikääntyneiden kuntoutuspalveluiden fysioterapian tavoitteena on toimintakyvyn, arjessa suoriutumisen tukeminen ja osallisuuden mahdollistaminen sekä vammojen ja tapaturmien ehkäiseminen.

Moniammatillisen yhteistyön merkitys korostuu eri toimijoiden välillä, kun tavoitellaan iäkkäiden toimintakyvyn edistämistä sekä kotona asumisen edellytyksien turvaamista oikea-aikaisilla ja tarkoituksenmukaisilla palveluilla. Oikea-aikaisen kuntoutustarpeen tunnistamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa on otettava puheeksi toimintakyky ja sen muutokset jokaisessa ikääntyneen kanssa tapahtuvassa kohtaamisessa.

Ikääntyneen toimintakyvyn arviointi on eri ammattilaisten yhteistyötä

Ikääntyneen henkilön toimintakykyä on tarkasteltava kontekstisidonnaisesti, ja se tulisi suhteuttaa yksilön omiin tavoitteisiin sekä hänen elin- ja toimintaympäristönsä asettamiin ehtoihin. Ikääntyneen optimaalinen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky ja näitä tukeva ympäristö auttaa ikääntyvää voimaan hyvin, säilyttämään paikkansa yhteiskunnassa ja selviytymään arjesta itsenäisesti.

Toimintakykyä voidaan kuvata mm. kykynä selviytyä kotona päivittäisistä toiminnoista tai ICF-luokituksella mikä on toimintarajoitteiden ja terveydenluokitus, joka kuvaa miten sairauden tai vamman vaikutukset näkyvät yksilön elämässä. Fysioterapeutti on liikkumisen ja fyysisen toimintakyvyn asiantuntija, joka arvioi fyysistä toimintakykyä eri tilanteissa sekä apuvälineiden tarvetta, sillä oikein valittu apuväline ylläpitää ja edistää toimintakykyä ja ehkäisee toimintakyvyn heikentymistä.

Suosituksessa iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn arvioinnista kotikuntoutuksessa on määritelty kattavasti, mitä toimintakyvyn mittareita suositellaan käytettäväksi, kun sosiaali- ja terveyspalveluissa arvioidaan iäkkään henkilön toimintakykyä ja kuntoutustarvetta sekä kotikuntoutuksen vaikuttavuutta.

Mittarit arjessa suoriutumisen ja toimintakyvyn eri ulottuvuuksien arvioimiseksi sekä näitä vastaavat RAI-järjestelmästä saatavat mittarit ja kysymykset löytyvät suosituksesta. Suositus suosittelee fyysisen toimintakyvyn mittarina SPBP (Short Physical Perfomance Battery); lyhyttä fyysisen suorituskyvyn testistöä ja käden puristusvoiman mittausta sekä mittaria kaatumisvaaran arviointiin; FROB-Com Screen (Falls Risk for Older People). Näiden lisäksi itsearviointia yleisestä toimintakyvystä suositellaan; joko PROMIS Yleinen terveys tai Whodas 2.0 terveyden ja toimintarajoitteiden arviointimenetelmää käyttämällä.

Moniammatillinen kotikuntoutus edistää ikääntyneiden arjen sujuvuutta

Kotikuntoutus perustuu toimintakyvyn arviointiin ja todettuun kuntoutustarpeeseen sekä ikääntyneen henkilön kanssa laadittuun suunnitelmaan, joka kirjataan hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan. Fysioterapeuteilla on ohjaava ja koordinoiva rooli erityisesti kuntoutussuunnitelman laatimisessa ja tavoitteiden asettamisessa.

Kotikuntoutus usein toteutuu moniammatillisena toimintana kuntoutujan kotona ja se on kuntoutujalähtöistä toimintakykyä edistävää ja tukevaa toimintaa. Fysioterapeutit kouluttavat usein kotihoidon työntekijöitä arvioimaan ja tukemaan iäkkään henkilön toimintakykyä ja kuntoutuksen vaikutusta. Kotikuntoutus voi olla myös lääkinnällistä kuntoutusta esim. fysioterapiaa, kun se toteutetaan Terveydenhuoltolain 29§ mukaisesti. Kotikuntoutuksessa ikääntynyt henkilö on aktiivinen toimija ja kuntoutuksen tavoitteet liittyvät arjen toimintojen ja osallisuuden parantamiseen tai ylläpysymiseen kuntoutujalle merkityksellisessä arjen ympäristössä.

Ikääntyneen henkilön omaisen tai läheisen osallistuminen on mahdollista kotikuntoutuksessa kuntoutuksen toteuttamiseen. Kotikuntoutus on ammattilaisen ohjaukseen ja neuvontaan perustuvaa tai ammattilaisen toteuttamaa kuntoutusta kotikäynteinä tai etäkontakteina tai niiden yhdistelmänä. Kotikuntoutus on ajallisesti rajattua esim. 3–12 viikkoa. Suurimpana kotikuntoutuksen kohderyhmänä ovat ikääntyneet kuntoutujat esimerkiksi uudet kotihoidon asiakkaat kuntouttavalla arviointijaksolla, sairaalasta kotiutuvat kuntoutujat, lisääntyneen kotihoidon tarpeessa olevat asiakkaat.

Yhtenäiset käytännöt kotona asumisen tukemiseksi

Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin kehittämistehtävän tarkoituksena ja tavoitteena oli yhtenäistää, kehittää ja kuvata Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden toimialueen kotona asumista tukevien palveluiden vastuualueen fysioterapeuttien tuottamat palvelut fysioterapeutin arviointi- ja ohjauskäynti sekä fysioterapiapainotteinen kotikuntoutusjakso kotona asumisen tukemiseksi.

Kehittämistyön keskiössä oli palvelun kehittäminen huomioiden Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen ohjaamisen perusteet (2022) sekä TOIMIA-suositus (2022) Iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn arvioinnista kotikuntoutuksessa, jotta toimitaan yhtenäisten vaikuttavien käytänteiden mukaisesti ja käytetään valideja mittareita systemaattisesti.

Kehittämistyön tuotoksena laadittiin palvelukuvaus fysioterapeutin arviointi- ja ohjauskäynnistä ja fysioterapiapainotteisesta kotikuntoutusjaksosta. Kehittämistyön sisältö on osa Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden fysioterapian toimintaperiaatteita.

Lähteet:

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn… 980/2012 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ® 

Sosiaali- ja terveysministeriö. Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen ohjaamisen perusteet 2022. Opas terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille ja kuntoutuksen parissa työskenteleville. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164488/STM_2022_17_J.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Suomen Fysioterapeutit ry. Tietoa fysioterapiasta. Mitä on fysioterapia? https://www.suomenfysioterapeutit.fi/fysioterapia/fysioterapia-ammattina/mita-on-fysioterapia/ 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Toimintakyky. Päivitetty 20.12.2023. Saatavilla: Mitä toimintakyky on? – THL 

Toimia-tietokannan suositus 26.10.2022: Iäkkäiden henkilöiden arviointi kotikuntoutuksessa. https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/tmi/article/ tai https://thl.fi/-/uusi-suositus-iakkaiden-toimintakyvyn-arvioimiseksi-kotikuntouksessa-yhtenaistaa-kaytantoja-ja-lisaa-yhdenvertaisuutta

Kuva: Canva