Opioidikorvaushoidon ohjauksella ja valvonnalla varmistetaan yhdenvertainen ja laadukas hoito
Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa niin kutsutun sote-uudistuksen myötä. Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on turvata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa, astui voimaan myös uusi laki sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonnasta. Hyvinvointialueiden on valvottava toimintaansa siten, että palvelut vastaavat asiakkaiden ja potilaiden tarvetta. Opioidikorvaushoito, myöhemmin korvaushoito, on osa alueiden päihde- ja riippuvuuspalveluita, joista säädetään terveydenhuoltolaissa. Korvaushoidon hoitokäytännöissä on todettu olevan paljon eroavaisuuksia.
Laki hyvinvointialueista velvoittaa hyvinvointialueita ohjaamaan ja valvomaan sen järjestämisvastuulle kuuluvaa palvelutuotantoa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden valvontaa tehdään Varsinais-Suomessa Varhan valvontakeskuksessa. Palveluntuottajan ennakollisen ohjauksen ja valvonnan avulla varmistetaan, että palveluntuottajan tuottamat palvelut ovat vaikuttavia ja laadukkaita siten, että palveluiden käyttäjien oikeudet toteutuvat. Palvelutuottajia tulee myös ohjata toimimaan siten, että palvelujen järjestäjien ja tuottajien lakisääteiset velvollisuudet toteutuvat.
Päihdelainsäädännön uudistuksella voidaan vähentää stigmaa
Vuoden 2023 alussa astui voimaan mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistus. Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö tuotiin osaksi sosiaalihuollon ja terveydenhuollon yleislakeja. Kun päihdehuollosta ja opioidikorvaushoidosta säädetään ensisijaisesti terveydenhuoltolaissa, on luotu lähtökohtainen mahdollisuus sille, että päihdeongelma ja korvaushoito on osa terveydenhuollon palveluita ja tätä myötä asiakkaiden leimaantuvuus aiheen ympärillä vähenee.
Päihdepalveluiden ja korvaushoidon tuominen lähemmäs niin sanottuja arkisia terveydenhuoltopalveluita helpottaa hoitoon hakeutumista ja nopeuttaa hoidon alkamista. Tämä tukee myös uudistuneen terveydenhuoltolain linjausta.
Korvaushoidossa olevat asiakkaat ovat usein haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita, joten on erityisen tärkeää, että heidän saamansa palvelu täyttää sille laaditut kriteerit. Korvaushoidossa on todettu olevan vielä vanhakantaisia laitosvaltaisia hoitokäytäntöjä, jotka eivät vastaa nykypäivän lainsäädäntöä sekä potilaan oikeuksia. Hyvinvointialueiden on yhtenäistettävä ja saatettava korvaushoidon hoitokäytännöt asianmukaisiksi.
Korvaushoitoon kaivataan yhtenäisiä hoitokäytäntöjä
Korvaushoito on tutkitusti vaikuttava hoitomuoto, jolla parannetaan opioidiriippuvaisen asiakkaan elämänlaatua sekä yhteiskunnallista osallistuvuutta monelta osin. Sitä ohjaa ohjaa sosiaali- ja terveysministeriön asetus. Korvaushoidossa olevien suomalaisten määrä on kasvussa, ja samaan aikaan suuri osa opioidiriippuvaisista on hoidon ulkopuolella.
Korvaushoidolla on yksilön lisäksi myös yhteiskunnallinen merkitys: se vähentää rikollisuutta ja suonensisäisten opioidien käyttöä, jolla on merkittävä rooli tartuntatautitilastoissa ja infektioiden torjunnassa. Korvaushoidon hoitopolkujen on todettu olevan puutteelliset, ja hoitopoluista puuttuu yhdenvertaisuus.
Korvaushoidon toteuttaminen on vaativaa lääkehoitoa omine erityispiirteineen, joten tarve yhtenäisille ohjeille on merkittävä. Yksityiset palveluntuottajat, opioidikorvaushoitoa tuottavat yksiköt sekä valvontaviranomaiset kaikki kaipaavat yhtenäistä ohjeistusta siitä, miten tulkitaan opioidikorvaushoidon asetusta sekä mihin ohjauksessa sekä valvonnassa tulee kiinnittää huomiota. Useat valvovan viranomaisen selvitykset ja käytännön ohjaus- ja valvontatyö ovat osoittaneet, että opioidikorvaushoidon käytännöt ovat monella hyvinvointialueella vailla yhteneväisiä ohjeistuksia sekä käytäntöjä.
Laadukkaalla ohjaus- ja valvontatyöllä kohti yhtenäisiä hoitokäytäntöjä
Opioidikorvaushoidon ohjaus- ja valvontatyöllä on tärkeä merkitys hoitosuosituksen jalkautumisessa niin yhteiskunnallisesti kuin yksilönkin tasolla. Laadukkaalla ohjauksella ja valvonnalla voidaan vähentää myös katukauppaan päätyvää korvaushoitolääkettä. Uusimpaan tietoon ja korvaushoidon hoitosuositukseen pohjautuvalla ohjaus- ja valvontatyöllä voidaan lisätä osaamista ja ajantasaista tietoutta korvaushoidon toteuttamiseen. Ohjauksen ja valvonnan avulla voidaan myös varmistaa lain tuomien uusien velvoitteiden jalkautuminen alueille.
Tarkistuslista varmistaa yhdenvertaista korvaushoitoa Varhan alueella
Ohjaus- ja valvontatyön tukena voidaan hyödyntää Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä laadittua korvaushoidon tarkistuslistaa, joka pohjautuu uusimpaan opioidikorvaushoidon hoitosuositukseen. Tarkistuslistan avulla voidaan varmistaa jokaisen ohjaus- ja valvontakäynnin yhdenvertaisuus. Yhdenvertaisella ohjaus- ja valvontatyöllä voidaan taata myös asiakkaiden saama laadukas ja tasavertainen korvaushoito.
Myös korvaushoitoa tekevät ammattilaiset saavat työlleen yhdenvertaisen ohjauksen tärkeän työnsä tueksi. On olennaista, että sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaus- ja valvontatyötä tekevä ammattilainen on tietoinen ajankohtaisesta viranomaisohjauksesta sekä ajankohtaisesta korvaushoidon hoitosuosituksesta. Vain ajantasaisella tiedolla voidaan ohjaus- ja valvontatyö toteuttaa laadukkaasti, tutkittuun tietoon perustuen ja näin ollen turvata korvaushoidossa olevien asiakkaiden laadukas palvelu.
Lähteet:
Mäkelä, N.; Partanen, A.; Alho, H & Kuussaari, K. 2019. Miten opioidikorvaushoidossa olevat eroavat muista päihdeasiakkaista? Suomen Lääkärilehti. 1.3.2019 vsk 74. s. 545–549.
Niemelä, S. 2022. Terveydenhuollon päihdeosaamista tulee vahvistaa. Suomalainen Lääkärilehti 2022; 77 : e33428. 14.10.2022.
Eduskunnan oikeusasiamies. (2022). Opioidikorvaushoitoa koskevat käytännöt: Päihdepalveluiden asiakkaan perusoikeuksien rajoittaminen hoitosopimuksilla. EOAK/7466/2022.
Simojoki, K 2023 , Korvaushoidon nykytilanne ja haasteet Suomessa. Parempaa päihdepolitiikkaa : rangaistuksista hoidon poluille. Gaudeamus, Helsinki.
Häkkinen, M., Baas, A., Eerola, S., Hemmilä, I., Keskinen, R., Korhonen, R., Kuikanmäki, O., Kylmänen, P., Laine, P., Putkonen, H., Romu, J., Seppälä, H., & Snell, J. 2023. Opioidikorvaushoidon hoitosuositus. Päihdelääketieteen yhdistys ry, Turenki.
Laki hyvinvointialueesta. 01.07.2021/611.
Sosiaali- ja terveysministeriö. 2023. Mielenterveys- ja päihdelainsäädännön muutokset. Valtioneuvoston ohjesääntö VNOS 22 §, 262/2003.