Sydämen kuva tehty nollista ja ykkösistä

Rover-sovellus lisää potilas- ja lääketurvallisuutta

30.05.2023

Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opinnäytetyössä arvioitiin Rover-sovelluksen käytettävyyttä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Silmätautien linjan vuodeosastolla. Käytettävyyden kehittäminen on toimenpide, jossa tuote tai ohjelmisto pyritään parantamaan. Kehittäminen vaatii kuitenkin arviointeja esimerkiksi siitä, miten ohjelma toimii ja mitkä ovat sen haasteita. Opinnäytetyössä oli tarkoitus selvittää terveydenhuollon ammattilaisten käytettävyyteen liittyvää asiantuntemusta, jotta Rover-sovelluksen käytettävyyttä voidaan kehittää.

Rover on Epic:n kehittämä mobiilisovellus, jolla tunnistetaan potilas ja hänen lääkityksensä. Sillä on merkittävä rooli potilas- ja lääketurvallisuudessa. Rover-sovelluksen erikoisuus on siihen asennettu viivakoodilukija (BDMA= Barcoded Medication Administration), jolla voidaan vähentää inhimillisiä virheitä lääkkeiden jakelussa sairaaloissa.

Rover tuottaa BMCA:n lukijan avulla hälytyksiä väärän potilaan, väärän lääkkeen tai väärän annoksen havaitsemisessa. Tämä vähentää merkittävästi lääkityspoikkeamia. Rover-sovelluksella on myös mahdollista tehdä kirjauksia, ottaa valokuvia esimerkiksi potilaan haavasta, tarkistaa potilaan tietoja sekä lääkityksiä.

Käytettävyyden arviointi selvittää käyttäjien tarpeet

Käytettävyyttä arvioitaessa selvitetään, nopeasti ja tehokkaasti käyttäjät suoriutuvat tuotteen käytössä, kuinka hyvin taidot käyttää tuotetta säilyvät pitkän tauon jälkeen, kuinka paljon virheitä tapahtuu käytön aikana sekä kuinka tyytyväisiä käyttäjät ovat tuotteeseen.

HUS Silmätautien linjan vuodeosastolla seurattiin kahden viikon Rover-sovelluksen käyttöä. Seurantajakson jälkeen havaittiin, että suun kautta otettavat lääkkeet skannattiin eniten, kun taas silmälääkkeitä vähiten. Käyttöaste oli 45 prosenttia seurantajakson jälkeen, HUS tavoittelee yli 90 prosentin käyttöä.

Käytettävyyttä arvoitiin myös mukaillen Jakob Nielsenin viittä attribuuttia, jotka ovat opittavuus, tehokkuus, muistettavuus, virheettömyys sekä tyytyväisyys. Attribuuttien ympäriltä muodostui Rover-sovelluksen käyttäjille suunnattu kysely, jonka avulla saatiin tietoa erityisesti opittavuudesta sekä tyytyväisyydestä.

Rover-sovellus helpottaa kirjaamista ja vähentää haittatapahtumia

Nykytilanne Rover-sovelluksen käytöstä on melko positiivinen HUS Silmätautien linjan vuodeosastolla. Kyselyssä selvisi, että sovelluksen koetaan edistävän tai helpottavan lääkehoidon toteutusta. Sovellukselle on yksikössä käyttöä, ja siitä koetaan olevan paljon hyötyä erityisesti potilas- ja lääketurvallisuuden lisäämisessä sekä kirjaamisessa.

Sovelluksessa on kuitenkin kehitettävää, sillä käyttäjät ilmaisivat myös tyytymättömyyttä sen käytössä: he toivoivat muun muassa lisäkoulutusta, sovelluksen järjestelmän muuttamista helppokäyttöisemmäksi ja silmälääkkeiden skannausmahdollisuuden toteuttamista. Käyttäjät toivoivat lisäksi parannusta laitteen ergonomiaan.

Lähteet:

Baptiste, Diana-Lyn; Whalen, Madeleine; Gardner, Heather; Waweru, Mathew; Maliszewski, Barbara. Journal of Informatics Nursing; Sewell Vol. 5,Iss. 4 (2020): 22-25.https:// www.proquest.com/docview/2479483304/fulltext/9499E8538FF1486APQ/1? accountid=12003

Lee, K. Bar coded medication administration (BMCA). 2015. TechTarget-news. https://www.techtarget.com/searchhealthit/definition/Bar-Coded-Medication-Administration

Nielsen J. & Landauer T.K 1993. A Mathematical Model of the Finding of Usability Problems. Conference on Human Factors in Computing Systems, Proceedings of ACM INTERCHI’93 Conference. Amsterdam, The Netherlands https://dl.acm.org/doi/pdf/10.1145/169059.169166

Riihiaho S. 1998. Käytettävyyden arviointi ilman käyttäjiä. Systeemityö 5(4), 4-6. Systeemityöyhdistys SYTYKE ry.

Kuva: Epic Rover. https://www.ascom.com/fi/tietoa-meista/miksi-ascom/teknologiakumppanit/epic/