Säästä käsiä – nivelten säästöohjeiden vaikutukset

17.05.2023

YAMK-opinnäytetyössä haettiin näyttöön perustuvaa tietoa käsien nivelten säästöohjeiden vaikutuksista. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, ja aineisto käsiteltiin sisällön analyysiä käyttäen. Tarkempaan tarkasteluun valikoitui 15 artikkelia. 

Nivelten säästämisen ohjaus sisältää useita hoitomenetelmiä. Valituissa artikkeleissa käsiteltiin nivelten säästämistä kokonaisuutena tai konservatiivisen hoidon osana sekä sen sisältämiä yksittäisiä hoitomenetelmiä. Nivelten säästöohjauksesta löytyi kohtalaista ja vahvaa näyttöä. Yleisimpinä vaikutuksina olivat toimintakyvyn paraneminen ja kivun lievittyminen. Näiden lisäksi vaikutuksia esiintyi jaksamiseen, sosiaalisuuteen ja osallisuuteen sekä positiivisuuden ylläpitämiseen liittyen. Ohjausta pidettiin tehokkaana hoitomenetelmänä, joka tukee lääkehoitoa ja potilaiden itsehoitoa.  

Ohjaus kannattaa ajoittaa taudin varhaiseen vaiheeseen, ja siihen tulisi käyttää 2–3 tapaamiskertaa. Monimenetelmällinen lähestymistapa (edukatiivis-behavioristinen) on todettu kaikkein tehokkaimmaksi. Ryhmässä tapahtunut ohjaus, jossa painotettiin aktiivista oppimista, ongelmanratkaisua, käyttäytymismalleja, toistuvaa harjoittelua ja kotiharjoituksia, tuotti merkittävää parannusta toimintakykyyn. Ammattilaiselta vaaditaan ohjauksessa erityisosaamista käsien sairauksien ominaispiirteistä. 

Harjoitusten yksilöllinen suunnittelu tärkeää

Liikeharjoittelusta ja vahvistavista harjoitteista käden nivelrikkopotilaille on todettu kohtalaista näyttöä puristusvoiman lisäämiseen, liikelaajuuksien parantumiseen, toiminnallisuuden lisääntymiseen ja kivun vähentymiseen. Harjoitukset tulee suunnitella yksilöllisesti ja huolellisesti sekä nivelten tilanne huomioiden. Varsinkin peukalon tyvinivelen stabilointi on tärkeää. Harjoitusten sitominen toimintoihin on katsottu hyödyllisiksi. Harjoittelun tulisi olla kivutonta, ja niitä suositellaan tehtävän kolme kertaa viikossa.  

Käsitukien ja -lastojen käyttäminen säästi nivelten rustoa, vähensi kipua ja leikkaustarvetta. Peukalon tyvinivelen nivelrikon hoidossa kannattaa käyttää peukalotukea. Ortoosin tulee tukea sekä linjata niveliä oikein. Sormien kärki- ja keskinivelten sormilastoja suositellaan nivelrikon hoitoon yhdistettynä käsiharjoituksiin ja nivelten säästämisen ohjaukseen.  

Apuvälineiden käyttämisestä nivelten säästämisessä on kohtalaista näyttöä. Sormien väännön vähentäminen ulnaarideviaatiosuuntaan (pikkusormeen päin) vähentää otevoiman tarvetta. Otekahvan paksuntaminen (ideaalipaksuun 33 mm) vähentää sormilta vaadittavan voiman määrää. Otekahvan tulee olla toimintaan nähden työntö- tai vetosuunnassa.  

Täydentävinä hoitomenetelminä voidaan käyttää parafiinihoitoa, ultraääntä ja kylmä- tai lämpöpakkauksia. Parafiinihoito auttoi nivelten jäykkyyteen ja kivun hoitoon. Kohtalaista näyttöä on myös liikeharjoitusten ja manuaalisen terapian vaikuttavuudesta kivun vähentymiseen. Jatkossa voidaan ohjausta tehdä myös etäkuntoutuksen keinoin. Hoitoon sitoutumista voitaisiin tukea käyttämällä esimerkiksi puhelinsovellusta, jonka avulla potilas saa motivaatioviestejä ja jonka avulla voidaan seurata harjoitusohjelmien tekemistä sekä ortoosien käyttämistä.  

Tulosten käyttäminen jatkossa

Nivelten säästöohjeita voidaan soveltaa käytettäväksi kaikille käsipotilaille, ja käsien käytön ergonomia olisi suositeltavaa ottaa mukaan ergonomiaohjaukseen, koska käsien sairaudet ovat yleisiä ja ne aiheuttavat sairauspoissaoloja sekä varhaista eläköitymistä. Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli ammatillinen oppiminen ja hoidon pätevyyden osoittaminen. Opinnäytteen toivotaan auttavan myös kollegoita arkityössä, jossa joudumme tekemään useita näyttöön perustuvuuteen ja eettisyyteen liittyviä päätöksiä.

Opinnäytetyö löytyy kokonaisuudessaan Theseuksesta nimellä Säästä käsiä. Opinnäytetyöhön on liitetty opas, jota voi käyttää esimerkiksi potilasohjauksessa. 

Lähteet:

Beasley, J. 2012. Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis: Conservative Therapeutic Management. Journal of Hand Therapy. Volume 25, Issue 2, April-June 2012, Pages 163–172.

Beasley, J. & Lunsford, D. 2020. The Arthritic Hand: Concervative Management. Teoksessa Skirven, T.; Osterman, A.; Fedorczyk, J.; Amadio, P.; Felder, S. & Shin, E. (toim.) Rehabilitation of Hand and Upper Extremity-7th ed. Elsevier – Health Sciences Division.

Hammond, A.  2015. Joint Protection: enabling change in musculoskeletal conditions.Teoksessa International  Handbook of Occupational Therapy Interventions (Second Edition). Viitattu 6.3.2022. http://usir.salford.ac.uk/id/eprint/38419/

Kücükdeveci, A. 2019. Nonpharmacological treatment in established rheumatoid arthritis. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, Volume 33, Issue 5, October 2019, 101482.