
Selkäleikkaukseen voi valmistautua digihoitopolulla -Preoperatiivisen prosessin kehittäminen Tyks Ortossa
Hoitotyön näkökulmasta keskeisimmät tehtävät leikkausta edeltävässä eli preoperatiivisessa vaiheessa ovat potilastietojen kerääminen, leikkausta edeltävien tutkimusten varmistaminen ja potilaan ohjaaminen. Sähköiset palvelut toimivat tärkeänä osana kirurgisen hoidon eri vaiheita hoidon laadun parantamiseksi. Ne ovat keskeinen väline potilaiden esitietojen keräämiseen, potilaan aktiivisen roolin vahvistamiseen ja potilaan ja terveydenhuollon väliseen viestintään. Digitaaliset palvelut eivät itsessään tehosta toimintaa, vaan hoitoprosesseihin tulee tehdä muutoksia. Preoperatiivisen vaiheen kehittämisen tarkoituksena on luoda entistä sujuvampia ja tehokkaampia hoitoprosesseja potilaan sekä organisaation näkökulmasta.
Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kirurgisia toimenpiteitä tehtiin vuonna 2023 yli 35 000, joista noin 500 oli Tyks Ortossa tehtyjä selkäleikkauksia (Tyks 2024). Tyks Ortossa käytetään Terveyskylän digihoitopolkuja hoidon tukena, digihoitopolku tarjoaa potilaalle luotettavaa tietoa sairaudesta ja hoitoprosessista ajasta ja paikasta riippumatta. Terveyskylän digihoitopolut ovat yliopistosairaanhoitopiirien tuottamia julkisia verkkopalvelukokonaisuuksia ja niiden käyttöön tarvitaan lähete. Ne tarjoavat tietoa ja tukea potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Digihoitopolkujen tarkoitus on täydentää tai korvata vastaanottokäyntejä. (Terveyskylä 2025.) Digitaalisten ratkaisujen on tarkoitus parantaa julkisten palveluiden laatua, tehokkuutta ja saatavuutta (Valtioneuvosto 2023). Digitaalisen asioinnin tulee olla ensisijainen muoto asioida terveydenhuollon palveluissa niille, joille se on mahdollista (STM 2023). Digihoitopolun käytön yhtenä tavoitteena Tyks Ortossa on, että potilaat ovat paremmin valmistautuneita leikkaukseen. Sujuvat prosessit lisäävät potilasturvallisuutta, potilastyytyväisyyttä, kustannustehokkuutta ja hoidon laatua (Turunen 2018).
Opinnäytetyössä laadittiin prosessikuvaus
Opinnäytetyö toteutettiin kehittämisprojektina ja sen tuotoksena syntyi leikkausta edeltävän vaiheen prosessikuvaus. Kehittämisprojektin tavoitteena oli:
- leikkausta edeltävän prosessin sujuvoittaminen
- potilasohjauksen tehostaminen
- potilaiden osallisuuden lisääminen ja
- digihoitopolun käyttöasteen parantaminen.
Kehittämisprojektissa luotiin toimintamalli, jota testattiin kolme kuukautta kestävässä pilotissa. Kehittämisprojektin myötä sairaanhoitajan työ tehostui. Digihoitopolulla valmistautuville potilaille varattiin tunnin soittoajan sijaan 30 minuutin digiaika, eli potilaita pystyttiin hoitamaan aiempaa enemmän. Näin ollen hoitajan aikaa vapautui ohjausta ja aikaa enemmän tarvitseville potilaille. Digihoitopolun käyttöaste nousi pilotin aikana 78 prosentista 97 prosenttiin. Käyttöasteprosentti laskettiin kuukausikohtaisesti digihoitopolulle kirjautuneiden potilaiden määrä suhteessa polulle liitettyihin potilaihin.
Pilotin jälkeen laadittiin prosessikuvaus. Vakioitujen prosessien hyödyt on selkeästi tunnistettu. Prosessikuvauksia voidaan käyttää toiminnan kuvaamisessa, päätöksenteon ja muutosjohtamisen tukena, työn ja vastuiden organisoinnissa, päällekkäisyyksien välttämisessä ja uuden työntekijän perehdytyksessä. Prosessien kuvaamisen tavoitteena on asiakaslähtöisyys, laatu ja tehokkuus. Kehittämisprojektin tuotosta voidaan hyödyntää muiden potilasryhmien preoperatiivisten prosessien kehittämisessä.
Aiheesta voi lukea lisää opinnäytetyössä, joka löytyy Theseuksessa: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504075794
Artikkelikuvat: Terveyskylä
Lähteet:
STM. 2023. Digitaalisuus sosiaali- ja terveydenhuollon kivijalaksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnan strategia 2023–2035. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja. Viitattu 30.1.2025. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165288/STM_2023_32.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Terveyskylä 2024. Viitattu 30.1.2025. https://www.terveyskyla.fi/
Tyks 2024. Hoidot ja tutkimukset. Selkä. Viitattu 19.2.2025. https://www.tyks.fi/hoidot-ja-tutkimukset/selka
Turunen, E. 2018. Preoperatiivisen hoidonsuunnittelumallin vaikutukset elektiivisten leikkausten peruuntumisiin. Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences. No. 473. Viitattu 19.2.2025. https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/20233/urn_isbn_978-952-61-2838-2.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Valtioneuvosto. 2023. Saario, M. & Vuokko, R. Digitalisaatio tuo joustoa ja turvaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuutta. Viitattu 17.2.2025. https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/digitalisaatio-tuo-joustoa-ja-turvaa-sosiaali-ja%20terveydenhuollon-palvelujen-saatavuutta