Systemaattinen lääkkeenjako parityönä, helpotusta vaiko ajan tuhlausta?

17.03.2023

Lääkehoidon turvallisuus ikääntyneiden hoitotyössä on yksi keskeisempiä hoitotyön osa-alueita. Virheellinen lääkehoito on yksi suurimmista haittatapahtumien aiheuttajista.

Potilaiden lääkehoito terveydenhuollossa ei aina toteudu määräyksen mukaan. Tähän on monia syitä, muun muassa inhimilliset virheet, keskeytykset lääkkeenjaossa sekä puutteet tiedon kulussa. Henkilöstön osaamisvaje on myös usein syynä lääkevirheisiin. 

Uusi lääkkeenjakotapa, tulevaisuuttako?

Systemaattinen lääkkeenjako on kaksoistarkastuksen tapa, jossa lääkkeet tarkastetaan jo varsinaisessa lääkkeiden jakotilanteessa. Systemaattinen lääkkeenjako parityönä tarkoittaa, että potilaiden lääkkeet jaetaan potilaskohtaisiin annoksiin ja samalla lääkityksen ajantasaisuus ja oikeellisuus tarkistetaan, kahden hoitajan toimesta. 

Kaksoistarkastuksen toteutuessa jo lääkkeiden jakotilanteessa jakovirheitä esiintyy vähemmän. On myös huomattu, että potilasturvallisuus lisääntyy. Lääkehoito perustuu lääkehoitosuunnitelmaan, joka on osa terveydenhuoltolain kahdeksannessa pykälässä säädettyä laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelmaa. 

Kehittämisprojektina toteutettu gerontologisen asiantuntijuuden YAMK-opinnäytetyö liittyi Salon geriatrisen arviointiyksikön lääkehoidon kehittämiseen. Kehittämisprojektin tavoite oli luoda Salon geriatrisen arviointiyksikön systemaattinen lääkkeenjako parityönä mahdollisimman sujuvaksi ja samalla parantaa potilaiden lääke -ja potilasturvallisuutta. Kehittämisprojekti toteutettiin yhdessä koko lääkehoitoon osallistuvan henkilöstön kanssa.  

Kehittämistä yhdessä henkilöstön kanssa 

Kehittämisprojekti toteutettiin yhdessä henkilöstön kanssa. Webropol-kysely ja työpaja antoivat jokaiselle mahdollisuuden tulla kuulluksi. Kun henkilöstö istuu samassa tilassa pohtimassa samaa aihetta, saadaan vaihdettua ajatuksia, kokemuksia ja tuntemuksia.

On tärkeää ja hyödyllistä osallistaa henkilöstöä kaikenlaisessa kehittämisessä. Varsinkin kun kehitetään yhteistä toimintaa. Työpajan onnistuessa hyvin työntekijät antavat toisilleen vertaistukea, avaavat erilaisia näkökulmia ja luovat yhteistä ymmärrystä.  

Kehittämisprojektin kyselyn mukaan systemaattiseen lääkkeenjakoon parityönä ollaan tyytyväisiä. Perehdytystä ja tietoa systemaattisesta lääkkeenjaosta parityönä ovat kaikki saaneet riittävästi, ja se toimii osastolla hyvin. Lääkkeiden jakoon on riittävästi aikaa, ja lääkkeet on sijoitettu niin, että ne ovat helposti otettavissa. Lääkkeiden jakoon osallistutaan mielellään, ja lääkkeenjako vuoroja on riittävästi. Systemaattinen lääkkeenjako koetaan kokonaisuudessaan hyvänä.

Lääketurvallisuuden koetaan kohentuneen osastolla systemaattiseen lääkkeenjakoon siirtymisen jälkeen. Lääkityspoikkeamien määrä on vähentynyt. Eli voimme yhdessä todeta, ettei systemaattinen lääkkeenjako parityönä ole pelkästään ajan tuhlausta.  

Opinnäytetyö on luettavissa Theseuksessa toukokuussa 2023. 

Lähteet: 

Hörkkö, M. 2017. Lääkkeenjako parityönä. Sairaanhoitajalehti 6/2017. Viitattu 13.9.2022 https://shlehti.sairaanhoitajat.fi/digilehti/06-2017/toissa-laakkeenjako-parityona 

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2021:6. Turvallinen lääkehoito, opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen. Viitattu 22.9.2022. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162847/STM_2021_6.pdf?sequence=3&isAllowed=y   

VSHP = Vaasan sairaanhoitopiiri 2021. Turvallisen lääkehoidon toteuttaminen Vaasan sairaanhoitopiirissä- opas turvallisen lääkehoidon toteuttamiseen. Viitattu 13.8.2022 https://www.vaasankeskussairaala.fi/globalassets/hallinnon-tiedostot/potilasturvallisuus/turvallinen-laakehoito-opas-vshp_fin_2021_v8.0.pdf