Tukea yläkouluikäisten nuorten päihdekasvatukseen: Vuosikello ja materiaalipankki osaksi ehkäisevää päihdetyötä
On aina asiakaslähtöisempää ennaltaehkäistä kuin korjata. Nuorten päihteiden käyttöön liittyvät käyttäytymismallit ovat muuttuneet ja jatkuvassa muutoksessa. Nuorten kanssa toimivien ammattilaisten ei ole aina helppoa toimia ehkäisevän päihdetyön teemojen äärellä. Ammattilaisten on tärkeää kehittää työtään ja monipuolistaa toimintatapojaan vastaamaan muuttuviin tarpeisiin. Yläkouluikäisten nuorten päihdekasvatuksen tukemisen materiaalipankki ja vuosikello tarjoavat tietoa, konkreettisia työkaluja ja keinoja ehkäisevän päihdetyön toteuttamisen tueksi.
Suomalaiset kohtaavat erilaisia haittoja ja ongelmia, jotka johtuvat alkoholin, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä huumausaineiden käytöstä. (Markkula ym. (2021,7). Päihde- ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyn, varhaisen puuttumisen ja ongelmien tunnistamisen tärkeyttä on viime vuosina nostettu esille kaikissa ajankohtaisissa päihde- ja mielenterveystyön ohjelmissa. (Markkula ym. 2022,7).
Päihteiden aiheuttamat haitat ovat valtavan suuria ja ikäviä yhteiskunnassamme. Ensimmäiset päihdekokeilut tehdään yleisimmin 10–15 vuoden ikäisenä ja päihteiden käyttö ja kokeilut kasvavat iän noustessa. Ensimmäiset päihdekokeilut keskittyvät tyypillisesti nuorilla yleensä tupakkatuotteisiin, kuten savukkeisiin. (Kosola, ym. 2018.)
THL:n kouluterveyskyselyiden perusteella nuorten alkoholin käyttö ja tupakointi on vähentynyt vuosi vuodelta nuorten yläkouluikäisten keskuudessa ja täysin raittiin elämäntavan valinneiden osuus nuorisosta on Suomessa lisääntynyt. Aiempien niin sanottujen perinteisempien päihdeaineiden, kuten alkoholin ja tupakan, rinnalle on tullut kuitenkin uusia aineita, joiden suosio on kasvanut nuorten keskuudessa. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi sähkösavukkeet, kannabis sekä nuuska. (THL 2023.)
Vaikka nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt eivätkä huumekokeilut ole yleistyneet, voivat kuitenkin lieventyneet asenteet ennakoida riskien kasvamista myöhemmän käytön aloittamiselle. (Raitasalo ym. 2015, 4). Usein nuoret kokeilevat päihteitä kertaluontoisesti tai muutamia kertoja mutta osalle nuorista ensimmäiset kokeilut saattavat johtaa päihteiden ongelmakäyttöön. Mitä nuorempana kokeillaan ensi kerran päihdyttäviä aineita niin sitä isompi riski hänellä on altistua myöhempään ongelmakäyttöön. (Mielenterveystalo n.d).
Nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset tulevat työssään kohtaamaan nuoria, joiden päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia ja niiden vakavuutta tulee arvioida. Koulussa on mahdollista tavoittaa koko nuorten ikäluokka, joten se antaakin hyvän alustan ennaltaehkäisevän päihdetyön toteuttamiselle. (Aalto-Setälä 2003,3.)
Mitä on ennalta ehkäisevä päihdetyö?
Ennalta ehkäisevä päihdetyö on toimintaa, jonka tavoitteena on hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen. Toiminnan tavoitteisiin edetään edistämällä ja vähentämällä tupakkatuotteettomia, nikotiinittomia ja päihteettömiä elintapoja sekä lisäämällä erityisesti ymmärrystä ilmiöistä näiden taustalla. Ennalta ehkäisevän päihdetyö tarkoituksena on edistää perus- ja ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa ja tukea ammattilaisten, asukkaiden sekä yhteisöjen ymmärrystä eri taustoista tulevia henkilöitä. (Markkula ym. 2022, 8.)
Ehkäisevällä päihdetyöllä suuri merkitys nuorten hyvinvointiin ja terveyteen
Ennalta ehkäisevällä päihdetyöllä on valtava vaikutus erityisesti nuorten hyvinvoinnin- ja terveyden edistämiseen. On hyvin tärkeää puuttua ja vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ja päihdetottumuksiin jo ennaltaehkäisevin keinoin. Mitä aikaisemmassa vaiheessa alkoholin riskikäyttöön, tupakkatuotteiden ja huumausaineiden käyttöön tai peliongelmiin kiinnitetään huomiota, sitä pienempi on myös päihdeongelmien riski ja hoidon tarve nuorilla. Ehkäisevän päihdetyön avulla voidaan vaikuttaa samalla nuorten mielenterveysongelmiin, kroonisiin kansansairauksiin, sosiaalisiin haittoihin ja taloudellisiin ongelmiin. (STM 2015.)
Ehkäisevä päihdetyö Suomessa 2025 -ennakointitutkimuksen tutkimustuloksien osalta nousee esille kuntien asiantuntijoiden ja julkisenvallan vastuu ehkäisevän päihdetyön toteuttamisesta. (Warpenius ym. 2015,3,11,104-105.) Nuorille suunnattu ja kunnassa toteutettu ehkäisevä päihdetyö on yksi merkittävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen muoto ja sen kehittämisellä ja systemaattisella toteuttamisella voidaan saada aikaan merkittäviä hyvinvointia ja terveyttä edistäviä tuloksia, jotka kantava koko eliniän. (Ehyt 2024.)
Benchmarkingin avulla uudet ja toimivat käytännöt esiin
Päihdetyötä tulee vahvistaa ennaltaehkäisevin menetelmin ja tärkeää onkin kehittää monipuolisia ja nuoriin vaikuttavia keinoja, joiden avulla voidaan edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä päihteiden käytön osalta.
Yläkouluikäisten nuorten päihdekasvatuksen tukemisen materiaalipankki ja vuosikello toteutettiin Harjavallassa yhteistyössä kolmen Satakunnan kaupungin avulla benchmarking menetelmää hyödyntäen. Benchmarking vertaisarviointikeskustelujen avulla kerättiin tietoa siitä, miten ja millä keinoilla lähialueen kunnissa ehkäisevää päihdetyötä nuorten osalta toteutetaan. Tavoitteena oli löytää valituista kunnista uudenlaisia ja toimivia käytäntöjä sekä ratkaisuja ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseksi Harjavallassa.
Kaikissa kunnissa merkittävimmiksi asioiksi nousivat erityisesti esille:
• sektorirajat ylittävä yhteistyö
• avoin viestintä
• valmiiden materiaalien käyttäminen
• suunnitelmallisuus ehkäisevän päihdetyön toteuttamisen osalta.
Päihdekasvatuksen tukemisen materiaalipankki ja vuosikello
Vuosikellon auttaa ammattilaisia suunnittelemaan nuorten kanssa toteutettavaa päihdekasvatusta ja seuraamaan sen toteutumista. Materiaalipankki tarjoaa tietoa ja materiaalia vuosikellon toimenpiteiden toteuttamiseksi.
Vuosikelloa ei ole tarkoitettu päivittäiseksi työkaluksi, vaan sen on tarkoitus vuosi ja kuukausitasolla auttaa toteuttamaan ehkäisevää päihdetyötä ja ottamaan ehkäisevä päihdetyö osaksi nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten arkea. Vuosikellon tarkoituksena on pitää huolta, että ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan moniammatillisesti ja läpi vuoden. Vuosikelloon on nostettu esille ja aikataulutettu niitä toimenpiteitä, jotka saattaisivat muuten unohtua.
Materiaalipankki on A5 mallinen 32 sivuinen vihkotuloste, johon voi helposti lisätä vuosittain uusia toimintaohjeita ja tietoa erityyppisten ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseen. Materiaalipankin sisältöä on elävöitetty kuvin ja kuvioin. Materiaalipankki on suunniteltu päivitettäväksi asiakirjaksi, jotta siitä on hyötyä myös tulevaisuudessa.
Materiaalipankin sisältö pohjautuu neljään eri aihealueeseen:
Yleistietomateriaalit
Osioon on kerätty yleistietoa ehkäisevästä päihdetyöstä, eri päihteistä ja niiden vaikutuksista sekä tietoa ehkäisevää päihdetyötä ohjaavista laeista ja ohjeistuksista.
Koulutusmateriaalit
Sivustolta ammattilainen voi helposti hakea vinkkejä ja tietoa. Osioon on koottu erilaisia materiaaleja ja sisältöjä päihdekasvatusta tukevien tapahtumien ja vanhempainiltojen toteutukseen. Löytyy linkkejä nuorille ja ammattilaisille suunnattuihin verkkopohjaisiin koulutusmateriaaleihin. Koulutusmateriaaleissa on itsearviointityökaluja ja testejä nuorille päihteidenkäytön ja riskikäytön arviointiin. Osiossa esitellään myös yleisempiä ehkäisevän päihdetyön toteutuksen kannalta relevantteja ohjeistuksia eri toimintamallien toteuttamiseen.
Yhteystietoluettelo
Osiossa on lueteltu mahdollisia valtakunnallisia ja paikallisia ehkäisevää päihdetyötä toteuttavia toimijoita eri sektoreilta ja heidän yhteystietonsa.
Tapahtuma- ja kampanjamateriaalit
Osiossa on koottu linkkejä kampanjamateriaaleihin. Täältä löytyy ideoita valmiisiin tapahtumiin ehkäisevän päihdetyön toteuttamisen avuksi. Lisäksi osioon on koottu tietoa ehkäisevän päihdetyön verkoston toiminnasta ja kampanjoista.
Yhteistyöllä ja tiedolla päihdehaittoja ehkäisemässä
Nuorten terveyden edistäminen ja uusien toimintamallien kehittäminen ovat ajankohtaisia juuri tällä hetkellä. Nuoren perhe ja lähiaikuiset eivät enää ole riittäviä tukea, turvaa ja hyvinvointia edistäviä tahoja yhä monimutkaisemmassa yhteiskunnassamme. Yhteiskunnassamme on tunnistettu lasten ja nuorten terveyden edistämistyön merkityksellisyys mutta keinoja ja julkisen sektorin tuottamia palveluita on vielä rajallisesti. Eri toimijoiden välinen yhteistyö on myös korostunut ja hyvinvointia tukeva toimijajoukko on laajentunut. Terveyttä edistävä selkeästi koordinoitu ja toteutettu yhteiseen päämäärään suunnatun työn avulla voidaan saada aikaan mittaviakin tuloksia nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta. (Salakari ym. 2019, 82.)
Ehkäisevien toimien merkittävyyden mittaaminen tuo haasteita ja usein ennaltaehkäisevät toimet jäävät korjaavien palveluiden jalkoihin. On inhimillisempää ja kustannustehokkaampaa ehkäistä päihdehaittoja, joten nyt tulisi olla vihdoin se hetki, kun painopisteitä erityisesti kuntien osalta siirretään päihdetyön osalta pysyvästi ennaltaehkäisyyn.
Vaikka ehkäisevän päihdetyön materiaalipankki ja vuosikello eivät poista päihdehaittoja kokonaan niin nämä tuotokset mahdollistavat ja madaltavat keinoja toteuttaa ehkäisevää päihdetyötä nuorten parissa. Materiaalipankkia tulevaisuudessa kasvattamalla ja lisäämällä sinne uusia hyväksi todettuja toimenpiteitä, yhteystietoja, koulutuksia ja muita edistäviä toimenpiteitä voidaan ehkäisevää päihdetyötä toteuttaa yhä monipuolisemmin ja nuorten toiveita vastaaviksi.
Artikkeli pohjautuu opinnäytetyöhön: Piira, Sanna-Mari (2024) Nuorten ehkäisevää päihdetyötä edistämässä – Vuosikello ja materiaalipankki yläkouluikäisten nuorten päihdekasvatuksen tueksi.
Lähteet
Aalto-Setälä,T.; Marttunen ,M.; Pelkonen ,M. 2003. Nuorten Päihdehäiriöiden varhaistunnistaminen: Tietoa nuorten kanssa työskenteleville. Kansanterveyslaitos, Mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osasto HUS/HYKS, Peijaksen sairaala, psykiatrian tulosyksikkö Nuorisopsykiatrian vastuualue. Viitattu 17.3.2024. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201204193343
Ehyt 2024. n.d. Lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen. Viitattu 23.8.2024. https://ehyt.fi/ehyt-ry/toiminta-ja-hankkeet/lapsille-nuorille-ja-heidan-vanhemmilleen
Kosola, S.; Niemelä, E.; Niemelä, S. 2018. Päihdekokeilut- normaalia nuoruutta vai alkava häiriö? Duodecim 134(8), 865-872. Viitattu 24.10.2024. https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/ccd6612a-909e-4335-b140-bfc9694ff1b8/content
Markkula,J.; Karlsson, N.; Ollila,H.; Strand,T.2022. Ehkäisevä päihdetyö – opas kunnille ja hyvinvointialueille. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. Ohjaus 5/2022. Viitattu 6.2.2024. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/144684/URN_ISBN_978-952-343-825-5.pdf
Markkula, J.; Rapeli, S.; Kemppainen,J.; Kotovirta, E. 2021. Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – Väliarviointi ja tehostettavat toimet vuoteen 2025. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2021:13. Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki 2021.50–51. Viitattu: 7.2.2024, 22.2.2024.https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163001
Mielenterveystalo. n.d. Nuorten päihteiden käyttö. Viitattu 31.7.2024. https://www.mielenterveystalo.fi/fi/paihteet/nuorten-paihteiden-kaytto
Piira, S. 2024. Nuorten ehkäisevää päihdetyötä edistämässä- Vuosikello ja materiaalipankki yläkouluikäisten nuorten päihdekasvatuksen tueksi. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 24.10.2024
Raitasalo, K.; Huhtanen, P. & Miekkala, M. 2015. Nuorten päihteiden käyttö Suomessa 1995–2015 ESPAD-tutkimusten tulokset. RAPORTTI 19/2015
Viitattu 31.7.2024. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129809/URN_ISBN_978-952-302-
572-1.pdf?sequence=1
Salakari, M.; Nurminen, R.; Rajamäki, A. 2019. Verkostoitumisesta seitittymiseen- nuorten kohtaamisia nuorten arjessa. Turun ammattikorkeakoulun raportteja 252. Turku: Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 24.10.2024 https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/817788/isbn9789522167064.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
Sosiaali- ja terveysministeriö. 2015. Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentäminen. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2015:19, 1–108. Viitattu1.8.2024 http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/74726/STM_EPTkansi_sisus_netti.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos 2023. Kouluterveyskysely. Tilastoraportti 48/2023. Viitattu 31.7.2024. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/147270/Lasten%20ja%20nuorten%20hyvinvointi%20Kouluterveyskysely%202023%20Tilastoraportti%2048_2023.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Warpenius, K.; Holmila, M.; Karlsson, T.; Ranta, J. 2015. Ehkäisevä päihdetyö Suomessa 2025 -ennakointitutkimus. Viitattu:11.3.2024, 31.7.2024. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/126022/URN_ISBN_978-952-302-444- 1.pdf?sequence=1&isAllowe
Kuva: Chu Chup Hinh: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/1116302/ 300 000+ parasta kuvaa aiheesta Nuori · Täysin ilmainen lataus · Pexels-kuvituskuvapankkikuvat