Työryhmien välisen yhteistyön parantaminen: toimintamalli potilaan hoidon suunnitteluun

06.06.2024

Potilaan hoito pitäisi mahdollisuuksien mukaan toteuttaa moniammatillisissa työryhmissä hyviä yhteistyökäytäntöjä noudattaen ja siten, että laatu ja potilasturvallisuus säilyvät. Potilaan siirtyessä työryhmästä toiseen tiedon kulussa tai potilaan hoidossa voi aiheutua katkoksia. Saattaen vaihdolla turvataan tiedon kulku sekä hoidon jatkuminen. Yhteisellä siirtopalaverilla voidaan turvata, ettei potilaan hoito katkeaisi.

Tiedonkulkuun sekä henkilöstön nopeaan vaihtuvuuteen liittyvät ongelmat lisäävät virheiden mahdollisuuksia, jolloin turvallisen hoidon toteuttaminen vaikeutuu (THL 2011, 7, 9). Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä laadittiin potilasturvallinen ja hoitotyön laadun takaava yhteistyömalli potilaan hoidon tueksi Tyks psykiatrian psykoosien palvelualueelle.

Yhteistyö lisää potilasturvallisuutta

Turvallisuuspoikkeamailmoitusten perusteella tiedetään, että yhteistyö potilaan ja hoitohenkilöstön välillä on puutteellista ajoittain. Ammattilaisilla ja potilaalla olisi hyvä olla yhteinen ajatus ja näkemys potilaan tilanteesta sekä suunnitelma, jossa potilasturvallisuus säilyy eikä resursoitaisi päällekkäistä työtä eri työryhmien välillä. (Berg ym. 2023.)

Poikkeamat turvallisuudessa eivät edesauta työhyvinvointia tai potilasturvallisuutta. Sen sijaan sitä lisäävät muun muassa hyvä yhteistyö ja kommunikaatio. Monipuolisella yhteistyön huomioinnilla olisi mahdollista ennalta ehkäistä HaiPro-ilmoituksia. Myös oikeanlainen resurssien kohdentaminen tähtää samaan. (Berg ym. 2023.)

Koska palvelujärjestelmät ja potilaiden hoitoprosessit ovat hajallaan, aiheutuu potilaskeskeiseen ja turvalliseen hoitotyöhön haasteita. Tiedonkulkuun sekä henkilöstön nopeaan vaihtuvuuteen liittyvät ongelmat lisäävät virheiden mahdollisuuksia, ja turvallisen hoidon toteuttaminen vaikeutuu. (THL 2011, 9.)

Moniammatillisen yhteistyön merkitys mielenterveyden hoidossa

Kansallisessa mielenterveysstrategiassa 2020–2030 on kehittämisehdotuksia, joilla edistetään mielenterveyttä ja ehkäistään mielenterveyshäiriöitä sekä kehitetään kuntoutusta ja hoitoa. Siinä tuodaan mielenterveys esiin voimavarana, joka psyykkisen joustavuutensa ansiosta auttaa potilaita selviytymään hankalista tilanteista. Lisäksi se painottaa potilaiden oikeuksia olla tulematta syrjityksi sekä kaikkien saatavilla olevia mielenterveydenpalveluja. Strategia kannattaa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyötä ja toimeenpanee nopean hoitoon pääsyn ja hoidon lisääntymisen lähivuosina. (Vorma 2020.)

Sote-alan ammattilaiset kokevat asiakaslähtöisyyden olevan hoidon onnistumisen kannalta parasta moniammatillisessa yhteistyössä. Sen hyötyinä katsotaan olevan asiantuntijuuden jakamisessa, päällekkäisen tekemisen poistumisessa sekä työhyvinvoinnin lisääntymisessä. Moniammatillisen yhteistyön hyötyinä koetaan resurssien ja työn oikea jakaantuminen. Hyvin sujuva yhteistyö lisää työhyvinvointia, tuo myönteistä ilmapiiriä, asennetta sekä lisää vastuunottoa. Yhteiset toimintatavat ja -mallit voivat lisätä samansuuntaisia päämääriä. (Akahuhta ym. 2018.)

Selkeä työtehtävien työnjako helpottaa resurssointia. On myös resurssien kannalta tärkeää osata sopia tehtävänjaosta yhdessä mutta myös ohjata muut tekemään työtehtäviä. Vastuusta on myös tärkeä tehdä selkeä työnjako. Parhaassa tapauksessa moniammatillinen yhteistyö on myös yhteisten asioiden ja toiminnan kehittämistä, johon kaikki saavat mahdollisuuden osallistua. (Hemberg & Nyberg 2022.)

Yhteistyömalli parantaa potilasturvallisuutta Tyks psykoosipalveluissa

Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä kehitettiin työryhmien välistä yhteistyötä Tyks psykoosien palvelualueella. Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin yhteistyömalli, jossa potilaan hoitoa suunnitellaan yhdessä työryhmien ja potilaan hoitoryhmien kesken siten, ettei resursoitaisi päällekkäistä työtä ja potilasturvallisuus sekä laatu säilyisivät.

Opinnäytetyön tuloksena havaittiin, että yhteistyön tulisi olla parempaa ja tiiviimpää. Yhteistyön avo- ja osastohoidon kesken tulisi alkaa heti potilaan päätyessä osastolle varhaisessa vaiheessa ensipsykoosipotilaidenkin osalta. Tuloksista selvisi, että potilaan hoitoa on hyvä suunnitella yhdessä ja vaihtaa tietoja potilaaseen liittyen. Molemminpuolisia yhteydenottoja suositellaan tehtävän herkästi osastohoidon aikana.

Avohoito on mukana potilaan koko hoitoprosessissa. Avoihoito saattaen vaihtaa potilaan hoidon avohoitoon eli osaston ja avohoidon hoitoryhmän edustajat kokoontuvat ja vaihtavat tietonsa potilaan sen hetkisestä tilanteesta. On tärkeää määritellä, mitä osasto ja avohoito tekevät: avohoidon tulisi informoida osastolle esimerkiksi suunnitellut toimintakyvyn arviot tai psykologin tutkimukset, jos ne olisi hyvä toteuttaa jo osastohoidon aikana.

Avohoito ja osastohoito voivat asettaa yhteisiä tavoitteita, jotka tukevat potilaan vointia sairaalahoidon jälkeen. Yhteiset neuvottelut antavat tukea avohoidon suunnitelman tekemiseen ja toteutumiseen. Avohoidolla ja osastolla on hyvä olla yhteinen näkemys potilaan kotiuttamisvoinnista ja potilaalle on avohoidon aika sovittuna ennen uloskirjoitusta.

Lähteet:

Akahuhta, M., Hassila, L., Keiski- Turunen, A. & Sandström, S. 2018. Moniammatillinen yhteistyö sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kuvaamana. Viitattu 15.8.2022. Moniammatillinen yhteistyö sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kuvaamana (oamk.fi)

Berg, J., Korte, M., Lahti, M., Mishina, K. & Vainila, V. 2023. Safety Incidents in Psychiatric Inpatient Care: A Qualitative Content Analysis of Safety Incident Reports. Research Article | Open Access Volume 2023. Viitattu 20.4.2024. Safety Incidents in Psychiatric Inpatient Care: A Qualitative Content Analysis of Safety Incident Reports (hindawi.com)

Bergström, J. & Svensson, J. 2020. Visuliazing healthcare system variability and resilience: a longitidinal study of patient movements following discharge from a Swedish psychiatric clinic. BMC Health Services Research. Viitattu 11.10.2022. Visualizing healthcare system variability and resilience: a longitudinal study of patient movements following discharge from a Swedish psychiatric clinic | BMC Health Services Research | Full Text (biomedcentral.com)

Hemberg, J. & Nyberg, J. 2022. Care Leaders´ Experiences of Collaboration between Healthcare Professions in Primary Care: An Explorative Qualitative Study. International Journal of Caring Sciences. Viitattu 12.4.24. Care Leaders’ Experiences of Collaboration between Healthcare Professions in Primary Care: An Explorative Qualitative Study — Åbo Akademi University

Potilasturvallisuusopas: Potilasturvallisuuslainsäädännön ja -strategian toimeenpanon tueksi, opas 15. 2011. THL, terveyden ja hyvinvoinninlaitos; Potilasturvallisuusstrategian asiantuntijaryhmä. Viitattu 2.9.2022. Potilasturvallisuusopas potilasturvallisuuslainsäädännön ja -strategian toimeenpanon tueksi (julkari.fi)

Vorma, H. 2020. Kansallinen mielenterveydenstrategia varmistaa pitkäjänteisen mielenterveystyön. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. 2020. Viitattu 6.9.2022. Kansallinen mielenterveysstrategia varmistaa pitkäjänteisen mielenterveystyön (duodecimlehti.fi) 

​​Kuva: Unsplash