Uusia palveluja iäkkäille gerontologisen sosiaaliohjaajan tuottamana Etelä-Savon hyvinvointialueella
Etelä-Savon hyvinvointialueen uuden gerontologisen sosiaalityön toimintamallin mukaan gerontologisen sosiaaliohjaajan tehtävään kuuluu tuottaa sosiaalihuoltolain määrittämiä palveluja viranhaltijoiden tehtäväjaon mukaisesti. Uutta tässä mallissa on sosiaalityön erityistä tukea tarvitsevan asiakkaan toisena omatyöntekijänä toimiminen sosiaalityöntekijän ohella sekä sosiaalisen kuntoutuksen, sosiaaliohjauksen ja taloudellisen tuen palveluiden tuottaminen asiakkaalle.
Etelä-Savon hyvinvointialueella asiakkaat ohjautuvat gerontologiseen sosiaalityöhön joko hakemuksella tai asiakkaasta on saatettu tehdä huoli-ilmoitus. Gerontologisen sosiaalityön toimipisteet Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä on sijoitettu asiakasohjausyksikköjen läheisyyteen. Iäkkään palvelutarpeen arviointiin osallistuva asiakasohjaaja tekee RAI-arvioinnin, joka toimii perustana myöntää palveluja sosiaalityöntekijän määrittämän erityisen tuen tarpeen asiakkaalle.
Asiakassuunnitelmaan merkitään tarve sosiaaliohjaajan tuottamista palveluista ja omatyöntekijyydestä. Gerontologinen sosiaaliohjaaja aloittaa tavoitteellisen työskentelyn asiakkaan kanssa palvelun päätöksen mukaisesti. Palvelu voi olla tilapäistä, toistuvaa tai pitkäaikaista työtä asiakkaan elämässä ja hänen verkostoissaan.
Sosiaaliohjauksesta apua yksinäiselle iäkkäälle arjen pulmatilanteissa
Sosiaaliohjaajan palveluja hakevat henkilöt tarvitsevat yleensä henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa käytettävissä olevista ikääntyvien sosiaalihuollon mukaisista palveluista sekä niiden saamisen ehdoista tai konkreettista tukea Kelan etuuksien hakemisessa.
Sosiaaliohjauksen tavoitteena on lisätä asiakkaan hyvinvointia, toimintakykyä ja voimavaroja vahvistaa osallisuutta sekä lujittaa arjen- ja elämänhallintaa. Sosiaaliohjaajan ratkaisu- ja voimavarakeskeisellä työotteella asiakas saa tukea arkielämän sujumiseen. Talousohjauksen avulla vahvistetaan asiakkaan omaa taloudenhallintaa.
Sosiaalisesta kuntoutuksesta pitkäaikaista psykososiaalista tukea iäkkäälle
Sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaalle on yleistä, että arjen ongelmat kasaantuvat. Monilla voi olla yhtäaikaisesti päihde- tai mielenterveysongelmista, kaltoinkohtelun uhasta- tai riippuvuuksista aiheutuvia ongelmatilanteita, joihin tarvitaan tukea. Asiakas ei välttämättä itse tunnista avun tarvettaan tai ei halua apua. Luottamuksen saavuttamiseksi asiakas pitää oppia tuntemaan.
Palvelun tavoitteena on lisätä sosiaalista toimintakykyä ja osallisuutta, lisäksi asiakkaan tulisi asettaa itselleen muutostavoitteita. Pitkäkestoinen työ vaatii psykososiaalisen tuen- ja muutostyönosaamista. Sosiaaliohjaaja mahdollistaa asiakkaan normaalin asioinnin, yhteensovittaa palveluita ja toimii asiakkaan verkostoissa hänen ehdoillaan.
Omatyöntekijä on aina asiakkaan puolella päätöksissä ja muutoksissa
Gerontologisen sosiaaliohjaajan integratiivinen tieto asiakkaasta syntyy verkostoissa
Työskentelyä määrittää gerontologisen sosiaalityön toimintaympäristö; kirjaamista, tiedonhallintaa ja asiakirjahallintaa määrittää valtakunnallinen Kantapalveluihin siirtyminen sekä yhtenevät toimintatavat hyvinvointialueen gerontologisessa tiimissä, jonka työtä johtaa johtava sosiaalityöntekijä.
Gerontologinen sosiaaliohjaaja toimii asiakkaan monissa verkostoissa sovittaen yhteen palveluita ja raportoi sosiaalityöntekijälle palveluiden tai asiakassuunnitelmien muutoksista. Sosiaaliohjaajan asiakasosaaminen koostuu asiakkaan verkostoissa muodostuneesta tiedosta.
Tutustu Mirja Hokkasen opinnäytetyöhön Theseuksessa: Gerontologisen sosiaaliohjaajan työnkuvaus viranhaltijana – työympäristönä gerontologinen sosiaalityö.
Lähteet
Etelä-Savon hyvinvointialue 2024. Gerontologinen sosiaalityö. Viitattu 17.2.2024. Saatavilla https://etelasavonha.fi/palvelut/ikaihmiset/ikaantyneiden-sosiaalityo/
Sosiaalihuoltolaki 30.12.2014/1301. Viitattu 17.2. 2024. Saatavilla https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141301
Tulevaisuus kotona- hankkeen osa-alueen gerontologisen sosiaalityön toimintamallin kehittämisen materiaali. Hankekoordinaattori. Etelä-Savon hyvinvointialueen intra. Vaatii käyttäjätunnuksen.
Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto. Kantapalvelut. Viitattu 17.2.2024. Saatavilla https://www.kanta.fi/ammattilaiset/sosiaalihuollon-asiakastiedon-arkisto