Uusiokäyttöön perustuva Soma-malli edistää hyvinvointia ja planetaarista terveyttä
Hämeenlinnassa pilotoidussa Soma-mallissa Partioaitta Oy:n käytöstä poistetut myymäläsomisteet kierrätettiin uusiokäyttöön Kuurojen Palvelusäätiö sr:n Työkeskus Sampolan luontokuvaintervention elementeiksi. Pilotoinnin aikana kehitetyn Soma-mallin hyötyjä voidaan tarkastella kolmesta eri näkökulmasta: Soma-malli on hyödyllinen yksilön hyvinvointia tukevana interventiona, Agenda 2030:n tavoitteen mukaisena yli toimialarajojen tehtävää yhteistyötä edistävänä mallina sekä planetaarista terveyttä edistävänä materiaalien kierrätyksen ja uusiokäyttön mallina.
Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolin opinnäytetyönä toteutetun kehittämisprojektin lähtökohtana olivat Partioaitta Oy:n tarve edistää käytöstä poistettujen myymäläsomisteiden uusiokäyttöä sekä Työkeskus Sampolan tarve kehittää työkeskuksen toimintaympäristöä siten, että se tukisi paremmin työtoiminnan asiakkaiden hyvinvointia.
Työtoiminnan asiakkailla voi olla esimerkiksi aistiyliherkkyyttä, ahdistuneisuutta ja kognitiivisia sekä keskittymiskykyyn liittyviä haasteita. Lähtökohtana oli ajatus, että pienilläkin toimintaympäristön muutoksilla pystytään tukemaan asiakkaiden keskittymistä työtehtävien pariin.
Soma-malli hyvinvointia tukevana interventiona
Soma-mallin luontokuvaintervention hyödyt yksilön hyvinvoinnin tukemisessa liittyvät tutkittuun tietoon perustuviin luontokuvien terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Jännittyneisyys, verenpaine ja sydämensyke laskevat ympäristössä, jossa on luontokuvia. (Ulrich ym. 1991, Salosen 2010, 27.) Luontokuvat ovat auttaneet kognitiivisia taitoja vaativista tilanteista selviytymisessä (Berman ym. 2008, 1210–1211), ja ne voivat virkistää ja rauhoittaa (Sarkkinen 2018) sekä toimia positiivisten tunteiden vahvistajina (Salonen 2010, 93). Soma-mallin luontokuvaintervention hyödyt yksilön näkökulmasta saadaan edellä mainittujen luontokuvien terveyttä edistävien ja hyvinvointia tukevien vaikutusten kautta.
Agenda 2030:n tavoitteena on edistää yli toimialarajojen tehtävää yhteistyötä (United Nations 2015). Soma-mallia pilotoitiin Hämeenlinnassa toimivien Partioaitta Oy:n myymälän sekä Kuurojen Palvelusäätiö sr:n Työkeskus Sampolan yhteistyönä. Pilotoinnissa Partioaitan käytöstä poistetut myymäläsomisteet kierrätettiin uusiokäytettäviksi Työkeskus Sampolan luontokuvainterventiossa. Mallin tavoitteena on vastata yli toimialarajojen tehtävän yhteistyön edistämiseen.
Mallin pilotoinnin aikaisista yhteistyökokemuksista saadun tiedon myötä Soma-malli voidaan juurruttaa laajemmaltikin julkisen- ja järjestösektorin kuten palvelukeskusten tai hoitolaitosten ja elinkeinoelämän yhteistyömalliksi. Soma-mallissa ilahduttavaa on malliin sisältyvän ”tehdään hyvää yhdessä” -ajatuksen toteutuminen.
Kohti kestävämpää tulevaisuutta
Yhtenä Agenda 2030:n tavoitteena on ehkäistä jätteiden syntyä ja lisätä materiaalien uusiokäyttöä ja kierrätystä (United Nations 2015). Soma-mallin hyödyt planetaarisen terveyden näkökulmasta ovat selkeät. Luontokuvia on käytetty sairaaloissa ja hoitolaitoksissa aiemminkin, mutta Soma-mallin mukainen luontokuvien uusiokäyttö on kuitenkin vielä vähäistä.
Luontokuvat hankitaan usein uusina kohteeseen teetettyinä kuvina. Samaan aikaan kun toisaalla hankitaan uutta ja toisaalla käytöstä poistettua vanhaa heitetään jätteisiin, ei vastata planetaarisen terveyden edistämiseen, kuten jätteiden synnyn ehkäisemiseen ja kierrätyksen kehittämiseen liittyviin haasteisiin. Soma-mallin tehtävänä onkin pyrkiä herättelemään eri alojen toimijoita kiinnittämään enemmän huomiota materiaalien kierrätykseen ja uusiokäyttöön.
Lähteet:
Berman, M.G.; Jonides, J. & Kaplan, S. 2008. The Cognitive Benefits of Interacting with Nature.
Salonen, K. 2010. Mielen luonto: eko- ja ympäristöpsykologian näkökulma. Green Spot.
Sarkkinen, M. 2018. Työterveyslaitos. Verkkolehti. https://www.ttl.fi/tyopiste/luontokuvien-katselu-rauhoittaa-mielta
United Nations 2015. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. General Assembly. https://www.un.org/sustainabledevelopment/development-agenda/