Yrityksen listautumisprosessia on mahdollista tehostaa huomioimalla sijoittajan näkökulmaa enemmän
Yhä useampi yritys listautuu pörssiin, mutta itse listautumisprosessia on mahdollista tehostaa entisestään. Kun yritys ymmärtää listautumisprosessin aikana sijoittajan näkökulman, mahdollisuus rahoituksen keräämisen onnistumisessa paranee, ja samalla yritys voi löytää itselleen pitkäaikaisia omistajia.
Yksityissijoittajien määrä on kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Sijoittajien määrän kasvu ja hyvä sijoittajakysyntä ovat omalta osaltaan kasvattaneet myös pienempien yhtiöiden listautumishalukkuutta. Valtaosa vuonna 2021 listautuneista yhtiöistä olikin pienempiä kasvuyrityksiä, jotka listautuivat First North -markkinapaikalle (Kauppalehti 2021).
Vaikka yhä useampi yritys listautuu pörssiin, itse listautumisprosessia on mahdollista tehostaa entisestään. Inderesin toimitusjohtaja Mikael Rautasen mukaan listautumisanneissa tehdään paljon asioita vain, koska niin on aina tehty. Kun listautumisprosessia tehostetaan, siitä saadaan selkeämpi ja samalla se madaltaa yritysten listautumiskynnystä. Tämän myötä yhä useammalla pienemmälläkin yrityksellä on mahdollisuus listautumiseen ja pörssiyhtiön etuihin.
Turun ammattikorkeakoulun finanssipalveluiden (AMK) tutkimustyönä tutkittiin sijoittajan näkökulmaa yhtiön First North -listautumisprosessissa. Tutkimustyön toimeksiantajana toimi Inderes Oyj, joka yhdistää pörssiyhtiöt ja sijoittajat. Inderes on myös mukana tukemassa yhtiöitä pörssiin ja tarjoaa mm. listautumista harkitseville yrityksille riippumattoman listautumisvalmiuden arvioinnin.
Huomasimme yhdessä toimeksiantajan kanssa, että listautumisprosessia sijoittajan näkökulmasta ei olla aiemmin käsitelty tieteellisissä tutkimuksissa eikä aiheesta ole juurikaan teoriaa tai dataa. Tästä syystä päätimme lähteä tutkimaan asiaa tarkemmin. Tutkimustyön alussa muodostettiin hypoteesi siitä, miltä yrityksen listautumisprosessi voisi näyttää sijoittajan näkökulmasta. Tämän jälkeen laadittiin kaksiosainen tutkimus, jonka tarkoituksena oli testata hypoteesia ja vahvistaa se. Tutkimuksen tavoitteena oli tuoda esiin niitä asioita, joita sijoittajat haluavat listautuvalta yritykseltä ja joihin sijoittajat kiinnittävät erityisesti huomiota listautuvassa yrityksessä.
Sijoittajan näkökulma listautumisprosessissa muodostuu neljästä vaiheesta
Tutkimuksen perusteella sijoittajien näkökulmasta yrityksen listautumisprosessi muodostuu neljästä vaiheesta: tietoisuus, kiinnostus, harkinta ja arviointi sekä ostopäätös. Aluksi sijoittajat kuulevat yhtiön olevan mahdollinen listautuja, mikä on yleensä 1–2 viikkoa ennen listautumisannin alkamista. Listautuva yhtiö on sijoittajille melko usein tuntematon, ja kynnys lähteä tutustumaan täysin uuteen yhtiöön sijoituskohteena voi olla korkea. Tällöin sijoittajan ensivaikutelma yrityksestä korostuu entisestään.
Yhtiön listautuminen itsessään ei useimmiten ole syy sijoittajille kiinnostua yhtiöstä. Alussa sijoittajia kiinnostaa erityisesti liiketoiminnan ymmärrettävyys, maine ja tunnettuus, asemoituminen markkinan trendeihin ja kilpailuedut tietyssä ympäristössä. Tässä vaiheessa sijoittajille on vähemmän merkitystä sillä, ovatko kilpailuedut realistisia ja voiko yritys luoda arvoa omistajilleen.
Yhtiön johdon ja sijoittajien välinen dialogi korostuu listautumisen aikana
Sijoittajien tärkeimmät lähteet tutustua yhtiöön ovat muiden sijoittajien kanssa käymät keskustelut, listautumisesite ja yhtiön sijoittajasivut. Lisäksi dialogi yhtiön johdon kanssa koetaan hyvin tärkeäksi. Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman katsoo yhtiön omassa viestinnässä johdonmukaisuutta ja johdon esiintymistä. Samalla Snellman pohtii, haluaako hän antaa rahansa kyseisen yhtiön johdolle ja miksi. Yhtiön johdon pitää olla luotettava ja toisaalta rahojen käyttökohteen tulee olla kunnossa.
Muiden tekemällä analyysillä ja listautumisannin merkintäpaikalla on yllättävän suuri merkitys sijoituspäätöksessä
Opinnäytetyön tutkimustulosten perusteella muiden tekemä analyysi vaikuttaa lähes jokaisen sijoituspäätökseen. Väärille raiteille menevä mielikuva yhtiöstä voikin heikentää yleisesti kiinnostusta sijoittajien keskuudessa, ja huonoimmassa tapauksessa sijoittajille muodostuu jopa negatiivinen näkemys yhtiöstä väärinymmärryksestä johtuen. Kun keskustelua käydään aktiivisesti ja avoimesti esim. sijoitusfoorumilla, sijoittajat ymmärtävät yhtiötä paremmin, ja samalla he suhtautuvat yhtiöön sijoituskohteena positiivisemmin.
Yhtiön on parempi olla aktiivinen ja avoin niissä kanavissa, joissa sijoittajatkin ovat, ja sitä kautta välttää mahdolliset väärinymmärrykset. Koska sijoittajat antavat muiden sijoittajien näkemyksille paljon painoarvoa omissa sijoituspäätöksissään, positiivinen tai negatiivinen vaikutus kertautuvat sijoittajien arvioinnissa. Tästä syystä johdon ja sijoittajien välinen avoin dialogi korostuu entisestään niin listautumisprosessin aikana kuin listautumisen jälkeenkin liiketoiminnassa pörssiyhtiönä.
Osa sijoittajista osallistuu listautumisanteihin kevyemmin perustein ja hakee listautumisanneista pikavoittoja, mutta osalla päätöksenteko on kuitenkin sama kuin ostaessa osakkeita pörssistä. Hieman yllättäen suurimman osan sijoittajien lopulliseen sijoituspäätökseen vaikuttaa listautumisannin merkintäpaikka. Lähes puolet sijoittajista ei käyttäisi sijoituksen tekemiseen kovin todennäköisesti merkintäpaikkaa, jossa sijoittajilla ei ole omia sijoituksia.
Listautuvalle yritykselle sijoittajat ovat ensisijaisen tärkeitä
Sijoittajat ovat ne, joiden avulla yritys kerää listautumisannissa tarvitsemansa pääoman. Kun yritys ymmärtää paremmin sijoittajia, listautumisprosessi tehostuu ja listautumiseen liittyviä kuluja voidaan mahdollisesti pienentää. Näiden avulla mahdollisuus onnistua rahoituksen keräämisessä paranee, mikä on yritykselle yksi tärkeimmistä motiiveista listautumiselle (Pörssisäätiö 2016). Kun sijoittajia ymmärretään enemmän listautumisprosessissa, voidaan listautumisvalmiuden arvioijille ja listautumisprosessin neuvonantajille antaa uutta näkökulmaa. Näkökulmaa voidaan hyödyntää myös listautumisen jälkeen pörssiyhtiön sijoittajasuhdetoiminnassa.
Lähteet
Kauppalehti 2021. Meneillään kaikkien aikojen listautumisvuosi – Entä jos tulee korjausliike? Husman: Voi olla hyväkin asia. Viitattu 27.4.2022 https://www.kauppalehti.fi/uutiset/meneillaan-kaikkien-aikojen-listautumisvuosi-enta-jos-tulee-korjausliike-husman-voi-olla-hyvakin-asia/58588f7d-c1e6-4a19-8451-e6cd4c4b957d.
Pörssisäätiö 2016. Pörssilistautujan käsikirja. Viitattu 27.4.2021 https://www.porssisaatio.fi/wp-content/uploads/2016/05/porssilistautujan_kasikirja_2016_final_web.pdf.
Rautanen, M. 2021. IPOissa tehdään paljon vain koska niin on aina tehty. Twitter. Viitattu 27.4.2022 https://twitter.com/mikaelrautanen/status/1443862989254414344.