Infrahankkeiden kustannuslaskennan haasteet

11.05.2022

Yhä kehittyneemmät kustannuslaskentaohjelmat saavat perinteisen Excel-pohjaisen laskennan näyttämään hitaalta ja vanhanaikaiselta. Ohjelmien tarjoama etu on selkeä: lyhyen perehtymisen jälkeen kustannusarvioiden luominen onnistuu aloittelijaltakin. Riittääkö kuitenkaan pelkkä ohjelmien hallitseminen luotettavien kustannusarvioiden tuottamiseen?

Nykyaikaiset kustannuslaskentaohjelmat helpottavat ja tehostavat kustannuslaskentaprosessia monella tavalla. Kustannuslaskijan ei tarvitse enää itse kerätä ja päivittää hintatietouttaan, vaan tämän hoitavat ohjelmistokehittäjät, joilla on kattavat asiantuntijaverkostot tukenaan. Laskijan ei myöskään tarvitse enää itse arvioida sijainnin tai olosuhdemuuttujien vaikutusta rakennusosien tai suoritteiden hintaan, vaan kustannuslaskentaohjelmat tekevät tämänkin laskijan puolesta. Ohjelmien helppous on vakuuttavaa ja niiden avulla kokematonkin käyttäjä voi tuntea itsensä jo nopeastikin kustannuslaskennan ammattilaiseksi.

Tänä keväänä Turun ammattikorkeakoulussa kirjoitetussa opinnäytetyössä paneudutaan kustannuslaskentaohjelmien Fore Project- ja Ihku-laskentapalvelu toimintaan sekä pohditaan kustannuslaskentaan liittyviä haasteita.

Tuttu ja turvallinen

Monelle kustannuslaskijalle Fore Project on varmasti tuttu, sillä se on ollut markkinoilla jo pitkälti yli 10 vuoden ajan. Ohjelma on tarkoitettu sekä infra- että talonrakentamisen kustannusarvioiden luomiseen. Sillä on laaja käyttäjäkunta, johon lukeutuu useat yritykset sekä yli 30 kaupunkia ja kuntaa. Rapal Oy:n kehittämällä Fore Projectilla on pitkän aikaa ollut vahva jalansija infrarakentamisen kustannuslaskennassa, sillä varteenotettavia kilpailijoita, jotka haastaisivat ohjelman ei ole ollut. Tilanteeseen on tullut kuitenkin muutos, kun vuoden 2021 alussa Ihkuallianssi julkaisi Ihku-laskentapalvelun, joka kilpailee suoraan samoista asiakkaista Fore Projectin kanssa.

Yhteistyöllä ja avoimuudella kohti kustannustehokkaampaa huomista

Ihkuallianssin kehittämä Ihku-laskentapalvelu tähtää yhteistyön ja avoimuuden kautta kehittämään infrarakentamisen kustannuslaskentaa yhä luotettavampaan suuntaan. Allianssi haastaa vanhat toimijat läpinäkyvyydellä, jollaista ei ole aiemmin kustannuslaskennassa nähty. Tämä on havaittavissa sekä ihkuallianssin sivuilla että Ihku-laskentapalvelussa. Allianssin sivuilla on mahdollista hypätä ajassa taaksepäin tarkastelemaan Ihkun kehitysprosessia kohta kohdalta, sillä hankkeesta ja sen vaiheista on siellä tietoa kattavasti tarjolla. Ihku-laskentapalvelussa läpinäkyvyys on havaittavissa avoimena kustannustietona, jota ohjelma tuottaa. Rakennusosien hintojen muodostumista ei ole siis piilotettu, vaan laskentaperiaatteet ovat näkyviä sekä käyttäjän muokattavissa.

Helppokäyttöisyyskin voi olla ongelma

Kustannuslaskentaohjelmat saavat kokemattomankin laskijan tuntemaan helposti onnistumisen tunteita, sillä kustannusarvioiden luominen ei olekaan niin vaikeaa mitä voisi kuvitella. Pientä perehtymistä vaan ohjelmaan ja sen jälkeen klikkailemaan eri rakennusosia, joita halutaan valita. Oikean nimiset rakennusosat löytävät tiensä kuin itsestään laskelmaan ja näin kustannusarvio onkin jo valmis, aika helppoa! Sitten koittaa päivä, jolloin kyseistä kustannusarvioita verrataan toteutuneisiin kustannuksiin ja eiväthän ne ole sinne päinkään. Missä vika? Kustannusarvioiden luomisenhan piti olla nykyään ihan helppoa, kun ohjelma laskee kaiken automaattisesti.

Kustannusarvioiden luominen kustannuslaskentaohjelmilla on nykyään helppoa, mutta todellisuudesta vieraantumista ei saa tapahtua. Laskijalla tulee olla konkreettinen käsitys laskettavista asioista eikä laskenta saa olla pelkkää umpimähkäistä rakennusosien valitsemista laskelmaan niiden nimen perusteella. Monet rakennusosat voivat olla nimeltään hyvin samankaltaisia, mutta suoritteiltaan ja hinnaltaan ne voivat poiketa merkittävästi toisistaan. Lisäksi hankkeet sisältävät usein epävarmuustekijöitä, joiden tunnistaminen ja hinnoittelu on kuitenkin laskijan omissa käsissä. Tässä vaiheessa esiin nouseekin kustannuslaskijan kokemuksen merkitys. Laskentaohjelmat helpottavat ja tehostavat kustannuslaskentaprosessia monilla eri tavoilla, mutta kokemusta ne eivät korvaa.