Remontoitko Espanjassa? Ota nämä asiat huomioon!

14.11.2023

Asuminen etelän lämmössä.

Asuminen etelässä on varmasti ollut monen suomalaisen mielissä ainakin ajatuksen tasolla. Aurinko, lämpö ja leppoisa elämäntyyli onkin ajanut monia ihmisiä kohti Espanjaa joko pysyvästi, tai talven pimeyttä ja kylmyyttä pakoon. Useat heistä aloittavat asumisen vuokralla, minkä jälkeen ovat päätyneet sen oman etelän kodin ostamiseen, kun alue ja maa on osoittautunut itselleen mieleiseksi. Monille suomalaisille tutun Fuengirolan tunnettu siluetti korkeineen kerrostaloineen ja hotelleineen muodostui 1970- ja 1980-luvuilla suuren rakentamisbuumin aikana, jolloin monet ulkomaalaiset alkoivat ostaa asuntoja alueelta (Andalucia.com, 2023). Fuengirolan suomalaisten suosimat alueet, kuten Los Pacos ja Los Boliches edustavatkin rakennusbuumin perinteitä. Suuri osa asunnoista ovat jo päivitystä vailla tai paikallinen sisustus tyyli ei aina ole suomalaiseen makuun. Tällöin moni turvautuukin asunnon remontointiin. Mutta mitä asioita kannattaa remontoinnissa ottaa espanjassa huomioon?

Tee itse ja säästä.

Moni suomalainen tykkää remontoida asuntonsa itse. Näin on helppo pitää suunniteltu budjetti hallinnassa, eikä työtä tekevä yritys pääse vahingossakaan laskuttamaan niin sanotuista “kynätunneista”. Espanjassa itse remontointi on helppoa, kun tietää mitä tekee ja mitä saa itse tehdä. 

Pienille töille tarkoitettua rakennuslupaa (licencia de obra menor) vaaditaan pääasiassa teknisesti ja kustannuksellisesti yksinkertaisiin rakennus- ja korjaustöihin. Lupaan yleensä riittää pelkän Declaración Responsable de Obras -ilmoituksen tekeminen, jolla varmistetaan, että työn suorittaja sitoutuu noudattamaan voimassa olevia rakennusmääräyksiä. Ilmoituksen alaiset työt eivät muuta asunnon käyttötarkoitusta, eivät muuta asunnon rakennetta, lisää sen pinta-alaa, tai korkeutta ja jotka eivät muuta rakennuksen käyttötarkoitusta. Näitä töitä ovat muun muassa korjaustyöt (ei rakenteelliset), päällystystyöt, remontointi (keittiö, kylpyhuone), asennukset, kuten väliseinät, kuten ikkunat ja ovet, lämmityksen, tai ilmastoinnin asennus, putkityöt ja sähkötyöt. (Savola, 2023)

Ilmoituksen hinta on yleisesti prosentuaalinen, joka määräytyy arvioidusta työn budjetista ja se peritään ennakkomaksuna. Kun ilmoitus on jätetty kaupungin viranomaisille työt voidaan aloittaa välittömästi. Ilmoitusta tehdessä on hyvä pitää mielessä, että jokainen tehtävä työ on laitettava ilmoitukseen. Oli kyse sitten seinien maalauksesta, tai väliseinän poistosta.

Kun tilaat, tilaa aina laskulla!

Espanjassa, kuten monissa muissa Etelä-Euroopan maissa käteinen on edelleen vahvasti käytössä. Remontissa sattuneiden mahdollisten virheiden tai laiminlyöntien osalta ainoa tapa vaatia reklamaatiota työtä suorittaneelta on tilata työt aina laskulla.

Laskun on sisällettävä:

  • Yrityksen CIF ja sen osoite. NIF tai NIE, jos kyseessä on itsenäinen ammatinharjoittaja.
  • Töiden ja materiaalien yksityiskohtainen määrittely. 
  • Verosta perittävä netto (alv), eli espanjassa (iva).
  • Tarkat päivämäärät, eli remontin alku ja loppu.
  • Työtä suorittaneen yrityksen allekirjoitus ja päivämäärä. 

Espanjassa CIF (Certificado de Identificación Fiscal) oli aiemmin käytössä oleva verotunniste yrityksille. Tämä kuitenkin korvattiin NIF:llä (Número de Identificación Fiscal), joka on nykyisin käytössä sekä yksityishenkilöiden, että yritysten verotunnisteena. Yksityishenkilöiden NIF koostuu heidän DNI-numerostaan (Documento Nacional de Identidad), kun taas ulkomaalaisten vastaava on NIE-numero (Número de Identidad de Extranjero).

Mikäli olet tilaamassa remonttia Espanjassa, olisi hyvä tuntea kaksi lakia, jotka suojaavat sinua mahdollisten virheiden tai laiminlyöntien sattuessa. Rakennusjärjestyslaki (Ley de Ordenación de la Edificación) ja siviililaki (Código Civil). Nämä lait määrittelevät, millaiset takuut sinulla on eri remonttitöille.

Rakennusjärjestyslaki antaa kymmenen vuoden takuun kaikkiin rakenteisiin kohdistuville työlle.  Tämä laki kuitenkin kohdistuu laajempien rakennustöiden alaisille töille (licencia de obra mayor), kuten kiinteistön laajempaan korjausrakentamiseen, laajentamiseen tai uudisrakentamiseen. Laki ei siis kuulu pienempien rakennustöiden alaiseen piiriin mutta on kuitenkin hyvä tietää, mikäli tulee jatkossa vastaan (Ley 38/1999, 1999).

Siviililaki tarjoaa kolmen vuoden takuun, joka kattaa asunnon asumiskelpoisuuteen vaikuttavat virheet, kuten puutteelliset lämmitys- tai viemärijärjestelmät. Tämä tarkoittaa, että rakennuksen valmistumisen jälkeen ilmenneet ongelmat, jotka heikentävät asumiskelpoisuutta tai aiheuttavat terveysriskejä ovat korjausvelvollisuuden piirissä. 

Viimeistelytöillä, kuten maalauksella, laatoituksella ja muilla asennuksilla on tyypillisesti yhden vuoden takuu. Jos remontin jälkeen ilmenee virheitä virheitä, kuten irtoavia laattoja tai huonosti tehtyä asennus- ja laatoitustyötä voi tilaaja vaatia virheiden välitöntä korjaamista vuoden kuluessa töiden valmistumisesta.

Lähteet

Andalucia.com. (n.d.). Fuengirola Apartments. Saatavilla: https://www.andalucia.com/fuengirola/apartments.htm

BOE. (1999). Ley 50/1998, de 30 de diciembre, de Medidas Fiscales, Administrativas y del Orden Social. Saatavilla: https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1999-21567

Savola S. 2023. Rakentaminen Espanjassa, luvat ja määräykset. – Theseus, opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu. Saatavilla: https://www.theseus.fi/handle/10024/809783