Siirrettävät rakennukset: ratkaisu kiertotalouden haasteisiin?

01.11.2024

Kiertotalous tukee rakennusalan taksonomisten tavoitteiden saavuttamista tulevaisuudessa. Rakennusosien- ja rakennusten kierrätettävyyteen liittyvien ratkaisujen löytäminen on tässä avainasemassa.

Rakennusala on yksi suurimmista ympäristövaikutusten aiheuttajista, mutta kestävän kehityksen periaatteet, kiertotalouden ratkaisut sekä vanhat perinteet voivat muuttaa tilannetta. Tässä artikkelissa tarkastellaan kiertotalouden huomioimista rakentamisen siirtämisessä sekä esitellään opinnäytetyöni, jossa tarkasteltiin siirrettävien perinteisten hirsirakennusten roolia kestävän kehityksen edistämisessä.

Vaikka siirrettävät hirsirakennukset ovat olleet osa rakennuskulttuuria satojen vuosien ajan, niiden potentiaali ympäristöystävällisinä ratkaisuina korostuu juuri nyt, kun kiertotalous on noussut merkittäväksi osaksi maailmanlaajuista ilmastokeskustelua. Voisivatko nämä liikutettavat rakennukset olla ratkaisuita tulevaisuuden ympäristöhaasteisiin?

Rakennusten siirrettävyys osana kiertotaloutta

Siirrettävät rakennukset mahdollistavat:

  • Resurssien tehokkaamman käytön
  • Rakennusjätteen vähentämisen
  • Luonnonvarojen kuluttamisen minimoimisen
  • Muunneltavuuden ja joustavuuden
  • Nopeamman rakentamisen
  • Elinkaaren pidentämisen
  • Kustannussäästöt

Työssäni tarkastelin, kuinka vanhat hirsirakennukset on suunniteltu ja rakennettu siten, että ne on voitu purkaa, siirtää ja käyttää uudelleen. Tämä on erityisen tärkeää, kun pyritään minimoimaan luonnonvarojen kulutusta ja kasvattamaan rakennusten elinkaaren pituutta. Esimerkkinä toimi vanha vilja-aitta, jonka siirtämisen prosessia käsittelin osana työtäni. Aitan uusi elämä eri sijainnissa osoittaa, kuinka vanhat rakenteet voivat edelleen palvella monien vuosien jälkeen.

Kiertotalouden ja kestävä kehityksen tavoitteet

Kiertotaloudessa pyritään siihen, että kaikki käytetyt materiaalit kierrätetään ja hyödynnetään uudelleen, ja rakennusten siirrettävyys tukee tätä tavoitetta erinomaisesti. Sen sijaan, että rakennus purettaisiin ja materiaaleista syntyisi jätettä, mahdollisesti koko rakennus voidaan hyödyntää uudessa ympäristössä. Tämä vähentää hiilijalanjälkeä ja rakentamiseen liittyviä kustannuksia. (Huttunen 2021, 152–155.)

Opinnäytetyössä keskityttiin erityisesti siihen, miten kiertotalouden periaatteita voidaan soveltaa rakennusalaan ja mikä on perinteisten siirrettävien hirsirakennusten merkitys tässä kokonaisuudessa.

Käytännön sovellukset ja tulevaisuuden mahdollisuudet

Siirrettävät hirsirakennukset tarjoavat käytännön ratkaisuja sekä ekologisesta että taloudellisesta näkökulmasta. Perinteisesti hirsi on ollut suosittu rakennusmateriaali, koska se on kestävä, helposti purettava ja uudelleenkäytettävä. Lisäksi hirsi on ainoa uusiutuva rakennusmateriaali. Puun elinkaari on pitkä ja sitä voidaan kasvattaa ja hyödyntää uudelleen, mikä tekee hirsistä paitsi ekologisesti kestävän, myös ympäristön kannalta järkevän valinnan. (Hirsikoti n.d. 14).

Tulevaisuudessa siirrettävien hirsirakennusten käyttö voi yleistyä kiertotalouden periaatteiden mukaisessa rakentamisessa. Ne voivat toimia inspiraationa uusille rakennustavoille, joissa rakennusten elinkaarta pidennetään ja materiaalien käyttö tehostetaan. Siirrettävät rakennukset voivat tarjota myös joustavuutta kaupunkisuunnitteluun, sillä niitä voidaan helposti siirtää ja mukauttaa erilaisiin tarpeisiin ja ympäristöihin.

Kiertotalouden malliesimerkki

Esimerkkinä modernista siirrettävien rakennusten toteutuksesta voidaan mainita Teijo-Talot Oy, joka valmistaa modulaarisia rakennuksia, jotka ovat helposti siirrettäviä ja muunneltavia.

Yrityksen modulaariset puurakennukset valmistetaan sisätiloissa ja ne ovat siirrettävissä uusiin kohteisiin tarvittaessa. Tämä ratkaisu vähentää uuden rakentamisen tarvetta, materiaalihävikkiä ja lyhentää työmaa-aikaa, mikä tukee kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä. Yrityksen tuotepäällikkö kuvaa tätä prosessia siten, että kokonaisen rakennuksen siirtäminen vie kiertotalouden uudelle tasolle, sillä rakennuksesta itsestään tulee kiertotaloustuote.

Siirrettävien rakennusten joustavuus antaa kunnille ja muille julkisille toimijoille mahdollisuuden sopeuttaa rakennuskantaansa tarpeen mukaan ilman, että vanhoja rakennuksia tarvitsee purkaa ja uusia rakentaa tilalle. Tällainen lähestymistapa vähentää rakentamiseen liittyvää jätettä ja materiaalin kulutusta. Lisäksi se tarjoaa päättäjille joustavuutta pitkäjänteisiin suunnitelmiin, sillä rakennuksia voidaan siirtää alueiden kehittyessä tai tarpeiden muuttuessa.

Näiden käytännön esimerkkien ja ratkaisujen avulla rakennusten siirrettävyys osoittautuu konkreettiseksi ja ekologisesti kestäväksi tavaksi edistää kiertotaloutta rakentamisessa. (Yrityssalo, 2023).

Johtopäätökset

Rakennusten siirrettävyys voi olla merkittävä osa kiertotalouden ratkaisua, ja sen potentiaali kasvaa jatkuvasti sekä ihmisten kiinnostus ja arvostus vanhoja rakennuksia kohtaan.

Opinnäytetyö osoittaa, että oikein suunnitellut ja toteutetut siirrettävät rakennukset voivat auttaa vähentämään ympäristövaikutuksia ja tukea kestävää kehitystä. Tulevaisuuden rakennusprojektit voivat hyötyä näistä ratkaisuista, ja ne voivat tarjota konkreettisen askeleen kohti ympäristöystävällisempää tulevaisuutta.

Lähteet

Wihervuori, E. 2024. Perinteen ja kehityksen risteyksessä : vilja-aitan siirtäminen – Theseus. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Hirsikoti n.d. Hirsirakentamisen perusteet. Haettu 24.10.2024 osoitteesta https://www.hirsikoti.fi/assets/images/Koulutusmateriaali/Hirsirakentamisen_perusteet.pdf

Huttunen, E. (toim.). 2021. Kiertotalous rakennetussa ympäristössä. Rakennustieto.

Yrityssalo 2023. Teijo-Talot rakentaa kiertotalouden ehdoilla. Haettu 24.10.2024 osoitteesta https://yrityssalo.fi/ajankohtaista/kuukauden-yritykset/teijo-talot-rakentaa-kiertotalouden-ehdoilla/

Artikkelin kuva: Erno Wihervuori 2024. Piirustus siirrettävästä hirsirakennuksesta