Case-potilastapaus opinnäytetyön havainnollistajana – hyödyt ja haasteet

13.11.2023

Hoitotyön erilaiset tarpeet ja toiminnot keskittyvät vahvasti käytännölliseen ja konkreettiseen tekemiseen. Case-tapauksen, eli tapausesimerkin avulla on mahdollista luoda opinnäytetyölle selkeät raamit ja opinnäytetyön tuloksia on mahdollista esitellä helpommin lähestyttävässä muodossa.

Tämä artikkeli käsittelee nuoren aikuisen traumapotilaan hoitotyötä vuodeosastolla. Aihe on erittäin laaja, mutta case-tapaus toi aiheen rajaamiseen apua. Kun asia on kirjallisuuteen tutustumisen jälkeen tullut tutummaksi ja tietopohja aiheesta vahvemmaksi, on mahdollista luoda realistinen ja todelliseen elämään pohjautuva case-potilas ja tarkastella potilaan vammoja ja hoitoa. Tapausesimerkin kautta myös lukijan on helpompaa käsitellä tällaisen potilaan hoidon kokonaisuutta.

Realistisen case-tapauksen luominen vaatii tutustumista aiheeseen ja alan ammattikirjallisuuteen. Tapausesimerkin sovellettavuus ja uskottavuus kärsii, mikäli lukija ei koe esimerkkiä uskottavana tai varsinkin, jos tämä huomaa esimerkin olevan virheellinen tai epäjohdonmukainen. Uskottava ja johdonmukainen tapausesimerkki vaatii laajaa taustatyötä, eikä sen luominen ole taustatyön jälkeenkään aina itsestään selvää.

Kun puhutaan esimerkiksi monivammautuneesta traumapotilaasta, erilaisten vammojen yhdistelmiä on lukematon määrä. Tapausesimerkin käyttämisen hyödyt ja haasteet tulevat ilmi hyvin tämän asian tiimoilta. Oikeaa vastausta siihen, millaiset vammat frontaalikolarin ajanut henkilö on saanut, jolloin uskottavan ja näyttöön perustuvan case-potilaan luominen on haastavaa. Toisaalta case-potilaalle kehitetyillä taustatiedoilla saadaan rajattua aihetta, ja pystytään keskittymään tiettyyn vammakokonaisuuteen tarkemmin.

Myös tapausesimerkki kaipaa havainnollistamista ja hoitotyön kuvaamisessa käytettävien, laajoja kokonaisuuksia sisältävien esimerkkien apuna on mahdollista käyttää esimerkiksi hoitosuunnitelmaa. Se vetää asioita tiiviisti ja jäsennellysti yhteen, jolloin lukijan on helpompaa myös yhdistää hoitotyön toisiinsa liittyviä kokonaisuuksia. Toisaalta hoitosuunnitelma auttaa myös työn tekijää käsittelemään tätä kokonaisuutta ja muistuttaa kiinnittämään kaikkiin osa-alueisiin huomiota.

Case-potilastapaus on mahdollista rakentaa esimerkiksi kirjallisuusperustaisen tutkimusmenetelmän avulla. Sen avulla löydetty tieto on helpompaa jäsennellä ja esittää lukijaystävällisesti. Tapausesimerkki mahdollistaa laajoja kokonaisuuksia käsittävän aiheen rajaamisen tiiviimpään muotoon, jolloin opinnäytetyö ei pääse tarpeettomasti paisumaan ja omassa aiheessa on helpompaa pysyä.

Opinnäytetyötä, jossa tällaista tapausesimerkkiä on hyödynnetty, on mahdollista käyttää esimerkiksi opetusmateriaalin tukena. Casen avulla opiskelijalle tulee helpommin kokonaiskäsitys potilaan sairauksista, niiden muodostamasta kokonaisuudesta, sekä niiden hoitamisesta. Casen luomiseen tarvitaan myös laaja repertuaari lähdekirjallisuutta, joka itsessään on jo hyödynnettävissä vastaavan tiedon etsimisessä.