Haavanhoitotuotteiden viidakossa – oppimispolku oikeiden tuotteiden valintaan

29.05.2024

Haavanhoitotuotteiden valinnan osaaminen on tärkeä osa sairaanhoitajan työtä: haavoja hoidetaan lähes kaikkialla terveydenhuollossa ja oikean haavahoitotuotteen valinnalla voidaan vähentää potilaan kipua, ahdistusta ja parantaa elämänlaatua.

Haavoja hoidetaan usein ilman selkeää hoitolinjausta tai diagnoosia, mikä muun muassa lisää kustannuksia sekä potilaalle että yhteiskunnalle. Haavanhoito on yhteiskunnallisesti ajankohtainen aihe, sillä väestömme ikääntyy ja samalla lisääntyy myös kroonisten haavojen riski. Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä laadittiin Thinglink-alustalle oppimispolku haavanhoitotuotteen valinnan tueksi.

Haavanhoidon tavoitteena on edistää haavan paranemista

Haavahoitotuotteen tarkoituksena on edistää haavan paranemista, luoda haavalle optimaaliset olosuhteet paranemisen kannalta ja suojata ulkoisilta tekijöiltä. Haava tarvitsee parantuakseen sopivan kostean, happaman ja lämpimän ympäristön. Hyvä haavanhoitotuote on hoitava ja suojaava. Haavanhoitotuotteita on markkinoilla runsaasti, ja käynti haavanhoitovarastossa voi herättää enemmän kysymyksiä kuin tarjota vastauksia. Tuotteet voidaan kuitenkin karkeasti jakaa aktiivisiin ja passiivisiin.

Aktiiviset tuotteet edistävät haavan paranemista vapauttamalla kudoseritteestä aktivoituvaa aktiivista ainetta haavalle, jonka tarkoituksena voi olla esimerkiksi tuhoava vaikutus bakteereita, sieniä ja viruksia vastaan. Erilaisia aktiivisia tuotteita ovat muun muassa vaahtosidokset, alginaatti, hydrofobiset sidokset, hydrogeelit, haavakalvo, hopeatuotteet, jodi, aktiivihiili ja lääkehunaja.

Passiivisiin tuotteisiin ei ole lisätty aktiivista ainetta. Passiivisten tuotteiden tarkoituksena on haavan suojaus ulkoiselta rasitukselta, aktiivisen tuotteen paikallaan pitäminen sekä imukyvyn tarjoaminen. Passiivisia tuotteita ovat muun muassa haavatyynyt, harsosidokset, putki- ja kierresiteet sekä verkkosidokset, jotka estävät toista tuotetta tarttumasta haavaan. Haavan suojaukseen kuuluu myös ympäröivän ihon hoito. Erilaiset ihonsuojakalvot, suihkeet ja voiteet ovat tärkeitä haavan paranemisen kannalta: haavan reunat eivät saisi vettyä eli maseroitua tai ärtyä.

Miten valitsen oikean haavanhoitotuotteen?

Haavanhoitotuotteen valintaan vaikuttavat muutkin seikat kuin tietyn tuotteen ominaisuudet. Haavanhoidossa tarvitaan ensisijaisesti haavalle diagnoosi ja hoidon tavoite, eli onko päämääränä parantaa, ylläpitää vai lievittää. Muita hoitoon vaikuttavia tekijöitä voivat olla infektio, haavan koko, sijainti, eritys, kipu, sekä potilaan muut sairaudet. Suomen haavanhoitoyhdistyksen VPKM-väriluokitushelpperiä on helppo käyttää apuna haavanhoitotuotetta valitessa. Helpperissä on lyhyesti kuvattuna jokaisen haavan kohdalla hoidon tavoite ja minkä tyyppinen hoitava tuote sille sopii, joten se on kätevä pikaopas haavanhoidon periaatteisiin.

Vaaleanpunainen (V): Iho tulisi suojata kevyesti. Vaaleanpunainen haava ei välttämättä tarvitse hoitotuotteita, mikäli eritys ja ulkoinen ärsytys on olematonta. Pehmeä mukautuva hydrokolloidi suojaa hyvin pinnallisia haavoja.

Punainen (P): Kosteuden ja lämpötilan optimointi sekä suojaus on tärkeää. Uudiskudos on herkkä, joten liiallista kosteutusta tulee välttää. Kuivalle punaiselle haavalle sopii esimerkiksi vaahtosidos. Erittävälle haavalle sopii alginaatti, joka on merileväperäinen ja jolla on hyvä imukyky.

Keltainen (K): Haavalla on katetta, joka tulee poistaa. Oikea tuote pehmittää katetta helpottaen haavan mekaanista puhdistusta. Sopivia tuotteita ovat antimikrobinen lääkehunaja, hydrogeelit sekä infektoituneelle haavalle hopea.

Musta (M): Selvitetään potilaan taustasairaudet. Ennen kuin mustaa kudosta voidaan poistaa, tulee aina huomioida verisuonikirurgin konsultaation tarve, varsinkin jos kuollut kudos sijaitsee alaraajassa. Mustaa kudosta voidaan suojata kevyesti taitoksella, tai poistaa se pehmittämällä. Poistossa voidaan käyttää voidemaista kollagenaasia, joka irrottaa kuollutta kudosta terveestä.

Verkkokurssilta oppia haavanhoitoon

Tutkimusten mukaan sairaanhoitajaopiskelijoiden haavanhoito-osaamisessa on puutteita. Monet opiskelijat kokevat haavanhoitotuotteiden valinnan vaikeaksi. Tähän haasteeseen tullaan vastaamaan ÄLYSTI-hankkeessa luotavalla Kroonisen haavan paikallishoito MOOC-kurssilla, jonka tavoitteena on lisätä ammattilaisten ja opiskelijoiden haavanhoidon osaamista.

Osaksi kurssikokonaisuutta laadittiin opinnäytetyönä Thinglink-alustalle oppimispolku haavanhoitotuotteen valintaan liittyen. Siinä opiskelija etenee oppimispolkua pitkin lukien teoriaa haavanhoitotuotteista ja haavojen luokituksista, vastaten monivalintakysymyksiin ja polun lopussa kerraten oppimaansa kahden case-tehtävän avulla.

Lähteet:

Iivanainen, A. & Seppänen, S. 2024. Vulnus Fennica. Edita Publishing Oy. Viitattu 26.5.2024. https://shop.edita.fi/timepub/vulnusfennica (Vaatii käyttäjätunnuksen.)

Juutilainen, V. & Hietanen, H. 2018. Haavahoidon periaatteet. Sanoma Pro Oy. 4., uudistettu painos. Helsinki.

Kallio, M., Lagus, H., Isoherranen, K., Matikainen, N. 2020. Yhteistyö haavanhoidossa: mahdollisuus parantaa laatua ja vähentää kustannuksia. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim. 136(15). 1702–1704. Viitattu 26.5.2024. https://www.duodecimlehti.fi/duo15702

Kielo-Viljamaa, E. 2021. The wound care competence of graduating student nurses. Development and Testing of a Competence. Assessment Instrument. Väitöskirja. Lääketieteellinen tiedekunta. Hoitotieteen laitos. Turku: Turun yliopisto.

Krooninen alaraajahaava. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. 2021. Viitattu 26.5.2024. https://www.kaypahoito.fi/hoi50058

LeBlanc, K., Dunk, A-M., Langemo, D., Beeckman, D., Tariq, G., Campos, H., Campbell, K., Ousey, K., Gloeckner, M., Idensohn, P., Holloway, S., Smet, S., Santos, V. 2021. Best practice recommendations for prevention and management of periwound skin complications. Wounds International. Viitattu 26.5.2024. https://woundsinternational.com/wp-content/uploads/sites/8/2023/02/8b3aa61f0bdf1c66eb79d28c18ecd0d2.pdf

Powers, J., Higham, C., Broussard, K., Phillips, T. 2016. Wound healing and treating wounds: Chronic wound care and management. Journal of the American Academy of Dermatology. 74(4). 607-625.

Suomen haavanhoitoyhdistys Ry. 2019. Avoimen haavan VPKM-väriluokitushelpperi. Viitattu 26.5.2024. https://www.shhy.fi/wp-content/uploads/2021/03/SHHY_PDF_hoitosuositukset_helpperit_VPKM_2019.pdf

Artikkelikuva: Leino, S. & Nisula, A. 2024. ThingLink-verkkokurssimateriaali.