Ikäihmisen hoito vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa
Suomessa ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa. Näin ollen terveydenhuollon asiakkaana on yhä useammin ikääntynyt henkilö. Ikääntyneiden hoitotyöhön osallistuvien on hallittava laaja-alaista osaamista. Hoitohenkilökunnan gerontologisella osaamisella varmistetaan ikääntyneiden turvallinen ja tarpeenmukainen hoito. Tässä artikkelissa perehdytään sairaanhoitajan osaamiseen geriatrisessa kokonaisarvioinnissa tehtyyn kirjallisuuskatsaukseen perustuen.
Geriatrinen kokonaisarviointi on diagnostinen arviointiprosessi, jonka avulla pyritään tunnistamaan ikääntyneen terveyteen ja toimintakykyyn heikentävästi vaikuttavia tekijöitä ja samalla hoitamaan niitä. Geriatrisella kokonaisarvioinnilla on mahdollista tukea iäkkään kotona asumista sekä vähentää terveyspalveluiden tarvetta.
Arviointi on moniammatillisen tiimin toteuttama, ja sairaanhoitajat ovat olennainen osa tiimiä. Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltujen tulosten perusteella sairaanhoitajan geriatrisen arviointiosaamisen kompetensseja ovat vuorovaikutus-, yhteistyö-, viestintä- ja koordinoimistaidot, potilaskeskeisyys sekä kliininen ja eettinen osaaminen.
Vuorovaikutus-, yhteistyö-, viestintä- ja koordinoimistaidot
Sairaanhoitajat perehtyvät geriatriseen kokonaisarviointiin ja koordinoivat sen toteutumista. He kartoittavat potilaan tarpeita ja taustoja haastattelemalla potilasta, omaisia sekä suorittavat alkuarvion erilaisten mittausten ja testien avuin. Sairaanhoitajat luovat kokonaisvaltaisen arvioinnin perusteella hoitosuunnitelman potilaan tarpeiden mukaisesti ja huolehtivat sen toteutumisesta. Potilaan hoidontarpeisiin tutustuminen on keskiössä, sillä hyvin tehty arviointi perustuu arviointimittareiden tietoihin sekä potilaan omaan näkemykseen siitä, mikä on hänelle tärkeää.
Tehokas tiimityö ja hyvä viestintä ovat tärkeitä edellytyksiä potilaan hoidossa.
Yksityiskohtaisten tietojen kerääminen vaatii sairaanhoitajalta asiantuntevaa ymmärrystä arviointiprosessista. Sairaanhoitajat toimivat potilaan hoidon keskipisteenä ja ovat vuorovaikutuksessa potilaan, läheisten, eri tahojen sekä moniammatillisen tiimin kanssa sekä toimivat tiedon välittäjinä potilaan saumattoman hoidon ja sen jatkuvuuden varmistamiseksi. Sairaanhoitajan ammatillinen vuorovaikutus on olennainen osa kokonaisvaltaista geriatrista arviointia. Tehokas tiimityö ja hyvä viestintä ovat tärkeitä edellytyksiä potilaan hoidossa, ja hyvällä yhteistyöllä ja kommunikaatiotaidolla on merkittävä vaikutus hoitosuhteeseen.
Sairaanhoitajan osaaminen avainasemassa potilaan yksilöllisten tarpeiden huomioimisessa
Potilaskeskeisyyden huomioimisessa sairaanhoitajan tulisi kohdata potilas yksilönä, tarpeineen, ominaisuuksineen ja elämäntilanteet huomioon ottaen. Potilaskeskeinen hoito-osaaminen on määritelty sairaanhoitajan kyvyn perusteella tunnistaa potilaan arvot, fyysiset ja emotionaaliset tarpeet sekä tarjoamaan tietoa ja ohjausta, jotta yhteinen päätöksenteko olisi helpompaa. Sairaanhoitajan osaaminen on avainasemassa iäkkään potilaan yksilöllisten tarpeiden huomioimisessa.
Kliininen osaaminen hoitotyössä korostuu keskeisenä osana, sillä se on välttämätöntä hoidon laadun ja potilastyytyväisyyden kannalta. Sairaanhoitajan kliinistä osaamista ovat terveyden edistäminen, kyky tehdä itsenäisiä päätöksiä, kuntoutuksen tukeminen, perushoito, akuuttien ja kroonisten sairauksien sekä geriatristen ja yleisten pitkäaikaissairauksien tunteminen. Kliinistä osaamista ovat myös käyttäytymismuutosten ja haastavien tilanteiden hallinta, lääkehoidon seuraaminen, toteuttaminen ja arviointi, kivunhallinta sekä elämän loppuvaiheesta huolehtiminen. Lisäksi osaamista ovat geriatrisista sairauksista ja ikääntymisestä johtuvien muutosten tunnistaminen ja niihin reagoiminen.
Eettinen osaaminen on ammatillista osaamista, joka on laadukkaassa hoidossa olennaista. Eettinen osaaminen hoitotyössä viittaa kykyyn toimia eettisesti. Sairaanhoitajan ammatti vaatii eettisiä tietoja, taitoja ja asenteita käsitelläkseen ja hoitaakseen eettisiä vaatimuksia sekä tekemään päätöksiä potilaan parhaan edun mukaisesti. Eettinen osaaminen on tietoinen valinta, johon vaikuttaa henkilön halu toimia oikein, sillä ammatillisen koulutuksen omaava sairaanhoitaja ei tarkoita automaattisesti eettisesti osaavaa. Potilaiden ihmisarvon kunnioittaminen ja oikeuksien huomioiminen korostuu ikääntyneiden kanssa työskenneltäessä.
Tulevaisuuden hyödyntämismahdollisuudet
Sairaanhoitajalta vaadittava geriatrinen arviointiosaaminen on keskeistä iäkkäiden hoitotyössä. Potilaskeskeisen lähestymistavan ja viestintätaitojen merkitystä on mahdollista korostaa hoitotyön yksiköissä ja kliinistä harkintaa harjoitella erilaisissa hoitotilanteissa. Kliinisen ja eettisen osaamisen vahvistaminen sekä geriatrisen arvioinnin menetelmien hallitseminen parantavat sairaanhoitajien valmiuksia hoitaa iäkkäitä potilaita. Näiden tulosten hyödyntäminen voi edistää iäkkäiden potilaiden hoitoa ja hyvinvointia hoitotyössä.
Tämän artikkelin aiheena oleva opinnäytetyö on kokonaisuudessaan luettavissa Theseuksessa: Sairaanhoitajan geriatrisen arviointiosaamisen kompetenssit
Kirjallisuuskatsaus on tuotettu osana Arvokas vanhuus -tutkimusryhmän Sairaanhoitajan kokonaisvaltainen geriatrinen arviointiosaaminen -hanketta (Comprehensive Geriatric Assessment Skills Education Programme for Nurses – Can You See the Big Picture, 2024-2027), jota rahoittaa Erasmus+ Alliances for Innovation.