Kaltoinkohtelusta asumispalveluyksiköissä tulisi puhua enemmän
Ikääntyneiden määrä Suomessa kasvaa nopeasti, joten tarve palveluasumiselle lisääntyy. Opinnäytetyö, jota artikkeli käsittelee, tarkastelee ikääntyneisiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua palveluasumisen yksiköissä.
Opinnäytetyössä tarkasteltiin ikäihmisten kohtaamaa kaltoinkohtelua asumispalveluyksiköissä ja sitä, mikä sairaanhoitajan toiminta ja vastuu on tällaisissa tilanteissa. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja siinä vastattiin valittuihin tutkimuskysymyksiin. Tietoa kerättiin siitä, millä lailla ikäihmisten kaltoinkohtelu palveluasumisen yksikössä ilmenee.
Ikääntyneisiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua on tutkittu vähän. Siitä ei myöskään juurikaan puhuta esimerkiksi jo sairaanhoitajaopintojen aikana tai itse työelämässä.
Ikääntyneiden kaltoinkohtelua tutkittu vähän
Kun opinnäytetyötä tehtiin ja aineistoa kerättiin, lapsiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta oli selkeästi enemmän tutkittua tietoa, kuin ikääntyneistä. Jos ikääntyneisiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta olisi enemmän tutkittua tietoa ja siitä puhuttaisiin avoimemmin voisi sen tunnistaminenkin helpottua. Asumispalveluyksiköiden päämääränä on laadukkaan hoitotyön toteuttaminen ja asukkaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpito (PoSa 2022).
Kaltoinkohtelun tunnistamisen hankaluus ilmeni opinnäytetyössä. Ikääntynyt ei välttämättä ymmärrä joutuneensa kaltoinkohtelun kohteeksi, ja asumispalveluyksikössä työskentelevät aliarvioivat kaltoinkohtelutilanteiden esiintyvyysmäärät (Luoma, ym. 2018). Opinnäytetyössäkin mainittiin, että tällä hetkellä ei ole olemassa mitään selkeää ohjeistusta, joka voisi auttaa kaltoinkohtelun tunnistamisessa.
Tunnista ikäihmisen kaltoinkohtelun merkit
Ikäihmisen kaltoinkohtelu voi ilmetä monella eri tavalla. Kaltoinkohtelua voi ilmetä esimerkiksi psyykkisenä, fyysisenä, seksuaalisena -ja seksuaalisena kaltoinkohteluna. (Hotus 2021.) Avun tai teon sivuuttaminen ihan tahattomastikin voidaan luokitella kaltoinkohteluksi.
Kaltoinkohtelu voi olla niin teko kuin tekemättä jättämistä. Näidenkin asioiden tunnistaminen ja niihin huomion kiinnittäminen on askel kohti kaltoinkohtelun tunnistamista ja oman työnsä tarkastelua. Jokainen voi miettiä, että tuliko asukas huomioitua, miten toimin tänään töissä ja pyrinkö toimimaan oikein ja eettisesti.
Hoitotyön kehittämisen kannalta olisi tärkeää, jos jo sosiaali- ja terveysalan opintojen aikana kaltoinkohtelun ilmenemisestä puhuttaisiin enemmän, jotta asiaan pystyisi kiinnittämään huomiota jo oman urakehityksensä ja opintojen alkuvaiheessa.
Jos kaltoinkohtelun esiintyvyydestä saataisiin enemmän tutkittua tietoa ja konkreettisia lukuja se voisi avata silmiä asialle itse hoitotyössä ja hoitohenkilökunnan keskuudessa. Asioiden tuominen julki ja niistä puhuminen ovat alku sille, että tilanteeseen voidaan puuttua ja hakea muutosta.
Mainitsin aiemmin, että tällä hetkellä ei ole yhteistä selkää ohjeistusta, joka voisi olla apuna kaltoinkohtelutilanteissa, sen tunnistamisessa ja ehkäisyssä. Jos jokaisessa asumispalveluyksikössä oltaisiin tietoisempia, miten kaltoinkohtelu ilmenee, miten sitä voi ehkäistä ja miten sen voi tunnistaa kaltoinkohtelutilanteet voisivat näin vähentyä.
Ohjeistus voisi olla esimerkiksi posterina hoitajien toimiston seinällä, jossa olisi vinkkejä tunnistamiseen sekä tilanteista kertomiseen ja puuttumiseen. Tällainen jokaisessa asumispalveluyksikössä esillä oleva ohjeistus kehittäisi kaltoinkohtelun tunnistamista, siihen puuttumista ja näin ollen myös lisäisi ikääntyneen ihmisen hyvinvointia.
Lähteet:
Hotus 2021. Mistä tunnistan ikääntyviin muistisairaisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun asumis- ja hoivaympäristössä? Hoitotyön tutkimussäätiö. Näyttövinkki. Viitattu 13.11.2023.
Luoma, M-L. Tiilikallio, P. & Helakallio, P. 2018 Kotona asuviin ikääntyneisiin kohdistuva kaltoinkohtelu ja väkivalta. Duodecim lehti. Viitattu 9.11.2023
Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä 2022. Asumispalvelut. Viitattu 13.11.2023.