Lastensuojelulaitoksen hoitotyön kehittäminen vastaamaan nuorten tuen tarpeisiin

21.11.2023

Nuorten mielenterveysongelmia todetaan paljon, mutta perusterveydenhuollolla ei ole tarpeeksi resursseja niiden hoitoon. Suomessa lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut jo vuosia. Yhä useammalla perheellä tuen tarve on suuri ja sairaanhoitajien työnkuvaa tulee kehittää lastensuojelulaitoksissa, jotta tuen tarpeisiin vastattaisiin paremmin.

Nuorten mielenterveysongelmia todetaan entistä enemmän ja nuoret sekä heidän perheensä tarvitsevat yhä enemmän tukea. Huostaanotettujen nuorten määrä on suuri, vaikka se on viimeisin keino nuorten turvallisuuden takaamiseksi, kun kasvuolosuhteet ovat vaaralliset tai huolenpidossa ilmenee puutteita.

Sairaanhoitajien osaamista tarvitaan lastensuojelulaitoksissa

Hoitotyöllä on suuri merkitys lastensuojelulaitoksessa kasvatustyön näkökulmasta ja lastensuojelulaitoksissa on tarvetta sairaanhoitajille. Sairaanhoitajakoulutuksessa ei kuitenkaan käsitellä lastensuojelua, joten työtehtävät lastensuojelulaitoksessa ovat vieraampia terveydenhuollon työtehtäviin verrattuna.

Lastensuojelun kehittäminen hoitotyön näkökulmasta voisi herättää sairaanhoitajien ja sairaanhoitajaopiskelijoiden mielenkiintoa lastensuojelutyötä kohtaan. Sairaanhoitajien eettisten ohjeiden mukaan yksi sairaanhoitajien velvollisuuksista onkin jatkuva hoitotyön kehittäminen (Suomen Sairaanhoitajat n. d.).

Lastensuojelulaitoksen sairaanhoitajien vastuulla on kasvattaa nuoria parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä onnistuu parhaiten hyödyntämällä koko asiantuntijuutta. Sairaanhoitajien koulutusta voisi hyödyntää lastensuojelulaitoksissa yhä tehokkaammin ja monipuolisemmin. Sairaanhoitajien työtehtäviä voisi kehittää usealla tavalla, jotta nuorten tuen tarpeisiin voitaisiin vastata entistä laadukkaammin.

Avuksi nuorille turvasuunnitelma ja ryhmätuokiot

Nykyään nuorten keskuudessa esiintyy paljon itsetuhoisuutta. Aina sen taustalla ei ole toive kuolla, vaan usein itsetuhoisuus johtuu siitä, että nuoret yrittävät helpottaa vaikeaa oloaan. Lastensuojelulaitoksen sairaanhoitajat voisivat tehdä nuoren kanssa turvasuunnitelman ja päivittää sitä säännöllisesti. Tämän tarkoituksena on ehkäistä itsemurhaa ja auttaa nuorta selviytymään vaikeista hetkistä. Turvasuunnitelmaan sisällytetään toimintatapoja, kuten kaverille soittaminen, jotta nuori saa tarvittavaa tukea.

Sairaanhoitajat voisivat myös järjestää nuorille säännöllisiä ryhmätuokioita, joissa käsitellään heidän mieltään painavia aiheita. Tämä tarjoaisi mahdollisuuden terveysneuvontaan ja -kasvatukseen. Ryhmätapaamisten aikana nuoret voisivat esimerkiksi oppia mielenterveyteen liittyvistä asioista ja siihen vaikuttavista asioista psykoedukaation avulla.

Dialektisen käyttäytymisterapian hyödyt

Sairaanhoitajien vastuulla lastensuojelulaitoksessa voisi myös olla dialektisen käyttäytymisterapian hyödyntäminen. Tämä terapiamuoto pyrkii muutokseen ja sillä pyritään vähentämään itsetuhoista käyttäytymistä. Erityisesti tunne-elämältään epävakaat nuoret hyötyisivät siitä. Sairaanhoitajat voisivat myös käyttää dialektiseen käyttäytymisterapiaan perustuvaa ketjuanalyysia nuorten auttamiseksi. Se mahdollistaa nuoria palaamaan tunteissaan ja ajatuksissaan taaksepäin hetkeen ennen kuin tilanne muuttui kriittiseksi. Näin nuoret pääsevät pohtimaan, mikä mahdollisesti johti vaikeaan tilanteeseen.

Lisäksi sairaanhoitajat voisivat opettaa nuorille dialektiseen käyttäytymisterapiaan kuuluvia TIPP-taitoja, jotka auttavat hallitsemaan ahdistusta aistien avulla. Näiden taitojen harjoittelu voisi olla erityisen hyödyllistä nuorille, jotka kamppailevat itsetuhoisten ajatusten kanssa ja kokevat voimakasta ahdistusta. Esimerkiksi kylmäpussin hypistely tai kylmä suihku voivat rauhoittaa hermostoa.

Lastensuojelulaitoksen hoitotyötä voisi kehittää myös siten, että sairaanhoitajat tarjoaisivat palveluita asiakaslähtöisesti lähellä nuoria. Sairaanhoitajilla on koulutuksensa puolesta valmiudet muun muassa antaa injektioita sekä mitata nuorten verenpaineita. Lisäksi he voisivat käydä täydennyskoulutuksena akupunktiokoulutuksen, koska akupunktuuri on edistävä hoitomenetelmä, joka toimii yhteistyössä muiden hoitojen tukena. Vaikka se ei ole itsenään parannuskeino, se voi auttaa lievittämään etenkin ahdistusta ja psyykkisiä vieroitusoireita.

Nuorten jatkuvasti kasvavaan tuen tarpeeseen on vastattava. Lastensuojelulaitoksissa tämä voisi onnistua, jos hoitotyötä kehitettäisiin ja sairaanhoitajien työnkuvaa monipuolistettaisiin.

Lähteet:

Peravina, A. & Puolitaival, S. 2023. Sairaanhoitajan työnkuvan kehittäminen lastensuojelulaitoksessa. Opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu

Suomen Sairaanhoitajat. N. d. Ammattietiikka ja kollegiaalisuus. Sairaanhoitajien eettiset ohjeet. Viitattu 10.11.2023. Saatavilla: https://sairaanhoitajat.fi/ammatti-ja-osaaminen/kollegiaalisuus-ja-ammattietiikka/

Word Kuvapankkikuvat: Kehitys. Viitattu 10.11.2023.