Miten kroonisen haavan haavapohjaa tulisi arvioida ja hoitaa?

22.04.2024

Kroonisen haavan haavapohjan puhdistus on oleellinen osa koko haavanhoitoa, minkä vuoksi jokaisen sairaanhoitajan tulisi osata haavapohjan puhdistuksesta oleellisimmat asiat. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys sisältää tietoa kroonisen haavan haavapohjan puhdistamista. Tuotoksena syntyi teoreettisen tiedon omaksumista helpottava oppimistehtävä.

Krooniset haavat ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua perusterveydenhuoltoon. Etenkin hieman iäkkäämmät ihmiset kärsivät kroonisista haavoista esimerkiksi laskimonvajaatoiminnan tai diabeteksen vuoksi. Haavahoito tulisi aloittaa heti haavan syntymisen jälkeen ja jatkaa säännöllisesti koko paranemisprosessin ajan.

Krooninen haava voidaan määritellä monella eri tapaa, mutta keskeisintä on, että haavan paraneminen on hidastunut tai jopa pysähtynyt. Krooninen haava voi syntyä ulkoisen tai sisäisen tekijän vaikutuksesta. Ulkoinen tekijä on esimerkiksi jokin hankaus tai ulkoinen paine. Sisäinen tekijä on jokin elimistön sisäinen sairaus, kuten erilaiset tulehdussairaudet. (Juutilainen & Hietanen 2018, 29.) Haavahoidossa tulee siis itse haavahoidon lisäksi selvittää haavan aiheuttama syy ja aloittaa myös sen hoitaminen.

Haavan arvioiminen ja sen apuvälineet

Haavahoito lähtee aina haavan arvioimisesta. Arvioiminen perustuu pitkälti näköhavaintoon, jonka lisäksi apuna voi käyttää esimerkiksi valokuvantamista tai mittanauhaa. Sairaanhoitajan on osattava arvioida haava, jotta hän osaa valita oikean haavanhoitomenetelmän. Haavan arvioimiseen on kehitetty useita apuvälineitä helpottamaan työtä. Yksi apuväline on VPKM-väriluokitushelpperi, jossa krooniset haavat on jaettu haavapohjan värin mukaan neljään eri ryhmään. Nämä värit ovat vaaleanpunainen, punainen, keltainen ja musta. Jokaiselle haavapohjan värille on omat hoitomenetelmät. (Haavahoitoliitto 2019.)

Haavan arvioimisen jälkeen valitaan oikea haavapohjan puhdistusmenetelmä. Keltaisen ja mustan haavan haavapohjan puhdistuksessa on tärkeintä poistaa kuollut kudos haavapohjasta, sillä sen olemassaolo hidastaa haavan paranemista merkittävästi. Kudos voi olla hyvin sitkoista, jonka vuoksi sitä voi pehmittää kostean hauteen avulla ennen puhdistamista. Kuollutta kudosta voi poistaa esimerkiksi rengaskyretin avulla rapsuttamalla haavapohjaa varovasti. Tätä kutsutaan mekaaniseksi puhdistamiseksi. (Juutilainen & Hietanen 2018, 69-70.) Mekaanista puhdistusta rengankyretillä jatketaan potilaan kivun sallimissa rajoissa aina siihen saakka, kunnes haavapohjalta tulee näkyviin tervettä, punoittavaa kudosta.

Mekaaniseen puhdistukseen tarvittavia välineitä ovat

  • taitokset,
  • haavan puhdistusaineet,
  • puudutusgeeli,
  • mittanauha,
  • rengaskyretti,
  • haavakauha,
  • atulat,
  • sakset,
  • kirurginen veitsi sekä
  • roskapussi.

Kunnollinen kivunhoito auttaa haavahoidon onnistumista

Kivunhoidosta tulee huolehtia koko haavahoidon ajan, sillä se kuuluu potilaan perusoikeuksiin. Kunnollinen kivunhoito edesauttaa haavahoidon onnistumista. Haavapohjaa ei saada puhdistettua kunnolla, mikäli potilaan kiputilanne keskeyttää haavahoidon.

Kipua voidaan mitata erilaisilla asteikoilla, joita ovat esimerkiksi NRS (numeric rating scale), VAS (visual analogue scale) ja VRS (verbal rating scale). Näiden lisäksi tulee seurata potilaan sensorisia ja motorisia oireita. Kivun kirjaaminen potilastietoihin on myös oleellinen osa haavahoitoa. (Kipu: Käypä hoito -suositus 2017.)

Opinnäytetyön tuotoksen merkityksellisyys hoitotyössä

Opinnäytetyön tuloksena syntyi oppimistehtävä sairaanhoitajille sekä sairaanhoitajaopiskelijoille. Oppimistehtävä sisältää kolme pientä case-muotoista tehtävää kroonisen haavan hoidosta. Case-tehtävissä tulee osata arvioida ja tunnistaa, minkä värinen haava on kyseessä ja hoitaa haavaa VPKM-väriluokituksen mukaisesti.

Tuotos edistää jokaisen opiskelijan oppimista ja teoreettisen tiedon omaksumista haavahoitoa koskien. Näin saamme hoitotyöhön lisää haavahoidon osaajia!

Tutustu opinnäytetyöhön Theseuksessa: ”Kroonisen haavan haavapohjan puhdistus – oppimateriaalia sairaanhoitajille MOOC-verkkoalustalle”

Lähteet:

Haavanhoitoliitto. 2019. Avoimen haavan VPKM -väriluokitushelpperi. Viitattu 15.11.2023

https://www.shhy.fi/wp-content/uploads/2021/03/SHHY_PDF_hoitosuositukset_helpperit_VPKM_2019.pdf

Juutilainen, V. & Hietanen, H. 2018. Haavanhoidon periaatteet. 4. uudistettu

painos. Helsinki: SanomaPro.

Kipu. Käypä hoito -suositus 2017. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Duodecim. Viitattu 14.1.2024

https://www.kaypahoito.fi/hoi50103#s9