Onko sairaanhoitajilla riittävästi eettistä osaamista?
Etiikka kuvaa oikeaksi koettua tapaa toimia, ja hoitotyön etiikka hoitotyön keskiössä pohjautuu arvoihin, periaatteisiin ja moraalisiin näkökohtiin. Hoitotyön etiikka tukee hoitajia eettisessä päätöksenteossa ja laadukkaan hoitotyön tarjoamisessa. (ETENE 2001.) Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden yhtenä tarkoituksena onkin, että etiikka näyttäytyy kokonaisvaltaisena osana kaikkea työskentelyä niin potilaiden, kollegoiden kuin muidenkin ammattiryhmien kanssa työskenneltäessä. (Suomen Sairaanhoitajat 2021.)
Sairaanhoitajan uudistetuissa eettisissä ohjeissa on otettu kehitysaskel vuodesta 1996 nykyaikaan, jolloin ohjeet palvelevat ja tukevat paremmin nykyaikaista terveydenhuoltoa. Uusissa eettisissä ohjeissa korostuvat niiden realistisuus ja toteutettavuus, ja ohjeiden suunnittelussa on otettu huomioon työelämässä olevien sairaanhoitajien näkökulmaa. Sairaanhoitajan päivitetyt eettiset ohjeet ovat muodostuneet eri asiantuntijoiden toimesta Mari Kangasniemen vetämässä työryhmässä, ja ne on julkaistu vuonna 2021. (Karhe, L., haastattelu 25.9.2023.) Uudistettujen sairaanhoitajan eettisten ohjeiden myötä koettiin tarpeelliseksi selvittää eettisten ohjeiden tunnettavuutta ja toteutumista sairaanhoitajien keskuudessa. Opinnäytetyössä asiaa tarkasteltiin kvantitatiivisella kyselytutkimuksella.
Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tarkoituksena on tuoda esille hoitotyön eettiset arvot ja periaatteet sekä ohjata ammattilaisia eettisessä toiminnassa. Suomessa jokaisella sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmällä on omat ammattieettiset ohjeet (Blubaum ym. 2018). Sairaanhoitajan eettiset ohjeet ovat suunnattu kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja löytyvät Suomen sairaanhoitajien internetsivuilla. Uudet ohjeet muodostuvat kolmesta kohdasta: hyvän hoidon asiantuntija, asiantunteva yhteistyökumppani ja hoitotyön vaikuttaja. Ohjeissa korostuu etiikan rooli kokonaisvaltaisesti hoitotyössä niin potilaiden ja omaisten kuin kollegoiden ja muiden ammattiryhmienkin keskuudessa.
Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja toteutuminen
Keskeisimpänä tuloksena opinnäytetyössä oli sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja toteutuminen hoitotyössä. Kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista 73 prosenttia (n=19) tunsi ohjeet ja 27 prosenttia (n=7) ei tuntenut. Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden toteutumisesta työssä 8 prosenttia (n=2) vastaajista oli täysin samaa mieltä, 81 prosenttia (n=21) oli melko samaa mieltä ja 11 prosenttia (n=3) ei ollut samaa eikä eriä mieltä.
Kyselylomake lähetettiin yhteensä 123 sairaanhoitajalle, ja kyselyyn vastasi 21 prosenttia kohderyhmästä eli yhteensä 26 sairaanhoitajaa. Tuloksista saatua tietoa ei voida pitää yleistettävänä tai siirrettävänä vastaavaan kohderyhmään. Tulokset antoivat kuitenkin tämän joukon osalta tietoa siitä, että sairaanhoitajilla on olemassa tietopohjaa eettisistä ohjeista ja niitä käytetään hoitotyössä melko hyvin.
Sairaanhoitajista 73 prosenttia (n=19) oli täysin samaa mieltä siitä, että pystyy kunnioittamaan ihmisarvoa työssään ja kohtaamaan potilaan arvokkaana yksilönä, 27 prosenttia (n=7) oli melko samaa mieltä. Vastaajista 77 prosenttia (n=20) oli täysin samaa mieltä ja 23 prosenttia (n=6) melko samaa mieltä siitä, että sairaanhoitajat pystyvät kunnioittamaan potilaan itsemääräämisoikeutta ja kannustamaan potilaita osallistumaan omaan hoitoonsa.
Pystyvätkö sairaanhoitajat tukemaan toisiaan päätöksenteossa, työssä jaksamisessa ja ammatillisessa kehittymisessä potilaan hoidossa?
Kysymykseen potilaiden oikeudenmukaisen ja yhdenvertaisen kohtelun toteutumisesta sai aikaan pientä hajontaa vastauksissa, sillä 73 prosenttia (n=19) oli täysin samaa mieltä, 23 prosenttia (n=6) melko samaa mieltä ja 4 prosenttia (n=1) melko eri mieltä. Sairaanhoitajista 77 prosenttia (n=20) oli täysin samaa mieltä siitä, että he pystyvät työssään noudattamaan vaitiolovelvollisuutta ja huolehtimaan luottamuksellisesta tiedonkulusta, 23 prosenttia (n=6) oli melko samaa mieltä.
Pystyvätkö sairaanhoitajat tukemaan toisiaan päätöksenteossa, työssä jaksamisessa ja ammatillisessa kehittymisessä potilaan hoidossa? Sairaanhoitajista 69 prosenttia (n=19) oli täysin samaa mieltä kysymyksestä, 27 prosenttia (n=7) melko samaa mieltä ja 4 prosenttia (n= 1) ei ollut samaa eikä eri mieltä. Toimimisesta moniammatillisessa työryhmässä, jossa kunnioitetaan muiden osaamista ja edistetään vastavuoroista toimintaa potilaan eduksi, oli 65 prosenttia (n=17) vastaajista täysin samaa mieltä ja 35 prosenttia (n=9) melko samaa mieltä. Eniten hajontaa ilmeni kysymyksessä: “Tulen kohdelluksi arvostetusti työssäni”, sillä hoitajista 19 prosenttia (n=5) vastasi olevan täysin samaa mieltä, puolet (n=13) melko samaa mieltä ja 23 prosenttia (n=6) ei samaa eikä eri mieltä ja 8 prosenttia (n=2) täysin eri mieltä.
Lisää tutkimusta sairaanhoitajan eettisistä ohjeista
Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuutta ja toteutumista on Suomessa tutkittu melko vähän, ja jatkotutkimusehdotuksissa nousi vahvasti esiin tarve lisätutkimukselle erilaisista näkökulmista eettisiin ohjeisiin ja toimintaan liittyen. Opinnäytetyön tiedonhaussa löytyi yksi aihepiiriltään samankaltainen pro gradu -tutkielma. Tässä työssä Rantala (2016) sai selville, että yliopistosairaalan kahden osaston sairaanhoitajiin (n=32) kohdennetun tutkimuksen vastaajista 87 prosenttia (n=28) tunsivat ohjeet. Työssään Rantala oli lisäksi todennut, että sairaanhoitajan eettisten ohjeiden käyttöä ja niiden hyödyntämistä hoitotyössä olisi tarpeen tutkia lisää.
Eettinen osaaminen kehittyy sairaanhoitajakoulutuksen ja työelämän myötä. Aiemmin tekstissä on mainittu, että etiikka kuvaa oikeaksi koettua tapaa toimia. Sairaanhoitajan eettiset ohjeet eivät anna yksiselitteistä vastausta siihen, miten sairaanhoitajan tulee toimia erilaisissa eettisissä tilanteissa, mutta ne tarjoavat hoitajan eettiselle toiminnalle perustan.
Etiikka hoitotyön kentällä koskettaa erityisesti potilaita, mutta nykyaikaisessa hoitotyössä myös oleellisesti koko työyhteisöä.
Hoitotyön etiikka tukee hoitajia eettisessä päätöksenteossa ja laadukkaan hoitotyön tarjoamisessa. On tärkeää, että sairaanhoitajan eettiset ohjeet tulisivat tutuiksi kaikille sairaanhoitajille riippumatta siitä, kuinka kauan on ollut alalla tai missä työskentelee. Työyhteisöjä kouluttamalla voidaan lisätä hoitajien tietämystä ohjeiden sisällöstä ja saada hoitajia pohtimaan omaa toimintaa eettisiin ohjeisiin nojaten. Tämänkaltaisen kyselytutkimuksen myötä voidaan esimerkiksi arvioida henkilökunnan eettisen tietämyksen tasoa ja kartoittaa erilaisten yksiköiden tarvetta etiikkaan liittyville koulutuksille. Hoitotyöhön liittyvä eettinen keskustelu voisi myös avartaa työyhteisön ilmapiiriä ja tuoda esiin haastavina koettuja asioita.
Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden pohjalta tehdyn opinnäyteytön yksi ydinasioista lienee kuitenkin ollut, että etiikka hoitotyön kentällä koskettaa erityisesti potilaita, mutta nykyaikaisessa hoitotyössä myös oleellisesti koko työyhteisöä.
Opinnäytetyö on julkaistu Theseuksessa: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023113033212
Lähteet:
ETENE. 2001. ETENE-julkaisuja 1. Terveydenhuollon yhteinen arvopohja, yhteiset tavoitteet ja periaatteet. Helsinki. Viitattu 2.11.2023. https://etene.fi/documents/1429646/1559098/ETENE-julkaisuja+1+Terveydenhuollon+yhteinen+arvopohja%2C+yhteiset+tavoitteet+ja+periaatteet.pdf/4de20e99-c65a-4002-9e98-79a4941b4468
Karhe, L. 2023. Haastattelu. Suomen Sairaanhoitajat liiton edustajaa Liisa Karhea haastatteli 25.9.2023 Noona Koski
Rantala, S. 2016. Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla. Pro gradututkielma. Turku: Turun yliopisto. Viitattu 4.11.2023. https://www.utupub.fi/handle/10024/125569
Suomen sairaanhoitajat ry. 2021. Sairaanhoitajien eettiset ohjeet päivitettiin 2020-luvulle. Viitattu 4.11.2023. https://sairaanhoitajat.fi/sairaanhoitajaliitto-sairaanhoitajien-eettiset-ohjeet-paivitettiin-2020-luvulle/