Sairaanhoitajille enemmän rohkeutta
Työpaikoilla potilaat joutuvat kaltoinkohtelun uhreiksi joko toisen potilaan tai hoitajan toimesta. Hauraiden ja sairaiden ihmisten elämänlaatua pitäisi edistää ja ylläpitää ja kaltoinkohtelu ei kuulu tähän. Miten sairaanhoitajat saisivat enemmän rohkeutta ja tietoisuutta ennaltaehkäistä ja puuttua tähän asiaan?
Itsevarmuuden lisäämisellä tarkoitetaan tässä asiayhteydessä ammatillista itsevarmuutta. Ammattiylpeyteen kuuluu toiminta, mikä tehdään ajantasaisen tiedon ja laadukkaan toiminnan perusteella. Ammatin harjoittaja voi olla tyytyväinen tekemästään ja se kunnioittaa myös toisia osapuolia.
Jo ammattikorkeakoulun aloittavilla sairaanhoitajilla pitäisi olla opinnoissaan kursseja, joissa opetetaan ja näytetään sairaanhoitajan tärkeyttä puuttua epäkohtiin työpaikalla. Tähän kuuluu muun muassa, jos näkee toisen hoitajan kohtelevan epäinhimmillisesti potilaitaan. Tällöin kuuluu puuttua asiaan heti ja keskustella rakentavasti ja hyvässä hengessä, miksi toinen teki niin ja ajatteliko hän sen seurauksia? Monesti työpaikoilla huomaa, että monet eivät uskalla tai jaksa puuttua näihin epäkohtiin suoraan tekijän kanssa keskustelemalla vaan puhuvat asiasta usein takanapäin.
Tuoreiden sairaanhoitajien on hyvä tuoda työpaikoille raikas tuulahdus, että puututaan asioihin kunnioitettavasti ja ei puhuta selän takana. Monet kaltoinkohtelu tilanteetkin voitaisiin välttää, kun hoitajien kanssa olisi yhteinen linjaus siitä, miten toimia jos nähdään että joku hoitaja toimii väärin asiakastaan/potilastaan kohtaan. Monesti hoitohenkilökunta toimii esikuvana myös potilaiden silmissä ja mitä siitä seuraisi jos hoitajat eivät kunnioita potilaitaan, niin mitä voidaan olettaa potilaiden keskeisestä kohtelusta sekä toisiaan vastaan että hoitajia kohtaan.
Epäkohtiin tartutaan ennaltaehkäisyllä
Kaltoinkohtelutilanteita esiintyy edelleen ja sairaanhoitajan merkittävyys on suuressa osassa sen ennaltaehkäisylle. On tärkeää, että sairaanhoitaja omaa tai opettelee rohkeuden puuttua asioihin heti kun niitä huomaa. Rohkeuden opettelua voi harjoittaa psyykkisellä valmennuksella, missä itse voi ensiksi miettiä ne epäkohdat, mihin haluaisi muutosta ja tämän jälkeen voi miettiä keinoja, miten toteuttaa nämä muutokset kohti parempaa rohkeutta.
Äänensä kuuluville saanti on olennainen taito. Pitää olla tietopohjaa asioista ennen kuin avaa suunsa, mutta on kuitenkin osattava kysyä asioista, joista ei tiedä ja haluaa oppia lisää. Jos aina vaikuttaa epävarmalta ja vastaukset ovat usein epätietoisia niin eivät ne tuo hyvää käsitystä.
Ennen kuin ottaa asioita esille esimerkiksi huomaamastaan kaltoinkohtelusta työpaikalla niin olisi hyvä pohtia itsekseen mitä aikoo asiasta sanoa ja keiden kesken asiasta puhutaan. Joskus on riittävää ottaa asia käsittelyyn vain kaltoinkohtelijan kanssa ja keskustella asia läpi ja joskus koko työyhteisössä. Piittaamattomuus ja jatkuvat kaltoinkohtelutilanteet pitää viedä eteenpäin käsiteltäväksi esimerkiksi esihenkilölle.
Opinnäytetyössä käsiteltiin aihetta ”Ikääntyneiden kaltoinkohtelu asumispalveluyksiköissä”, ja tässä artikkelissa pohdittiin asiaa sen pohjalta. Sairaanhoitajan vastuu ja velvoite puuttua kaltoinkohtelutilanteisiin on merkittävä ja se vaatii rohkeutta.
Lähteet
Hotus 2021. Mistä tunnistan ikääntyviin muistisairaisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun asumis- ja hoivaympäristössä?. Hoitotyön tutkimussäätiö. Näyttövinkki. Viitattu 17.11.2023. https://www.hotus.fi/wpcontent/uploads/2021/06/nayttovinkki-8-2021.pdf
Peltonen H., Saarteenoja A. & Talja M. 2023. Ikääntyneiden kaltoinkohtelu palveluasumisyksiköissä ja sairaanhoitajan vastuu. Turun Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.
Rotkirch A. 2021. Vanhenemien on etuoikeus. Vanhustyön keskusliitto. Viitattu 17.11.2023. https://vtkl.fi/vanheneminen-on-etuoikeus
Sipiläinen, H. 2016. Hoitohenkilökunnan käsityksiä vanhusten kaltoinkohtelusta ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä. 19–26. Hoitotieteen laitos. Terveystieteiden tiedekunta Itä-Suomen yliopisto. Viitattu 17.11.2023. urn_isbn_978-952-61-2132-1.pdf (uef.fi) Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2023. Muuttuvat vanhuspalvelut. Verkkosivu. Viitattu 13.11.2023. https://thl.fi/fi/web/ikaantyminen/muuttuvat-vanhuspalvelut