Sateenkaarinuorten moninaisuuden kohtaaminen psykiatrialla
Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön – tai molempiin samaan aikaan – kuuluvat nuoret kohtaavat mielenterveydellisiä haasteita yleisemmin kuin hetero- ja cissukupuoliset nuoret. Psykiatrisella hoitotyöllä on merkittävä rooli sateenkaarinuorten hyvinvoinnin tukemisessa. Onnistunut kohtaaminen vaatii terveysalan ammattilaisilta sensitiivistä osaamista, ymmärrystä ja tietämystä sateenkaarinuorten erityisistä tarpeista.
Sateenkaarinuoret, jotka hyödyntävät päihde- ja mielenterveyspalveluja, kokevat helpommin leimaamista ja syrjintää. Palveluissa on usein puutteita, ja palveluihin pääseminen on hankalaa, jolloin yhdenvertainen kohtaaminen ei toteudu. Tämänkaltainen leimaaminen vaikuttaa siihen, miten sateenkaarinuoret hakeutuvat avun piiriin. (Hästbacka ym. 2017.)
Terveysalalla vallitsevat osin vanhanaikaiset asenteet ja syrjintä vaikuttavat välillisesti kaikkien vähemmistöön kuuluvien yksilöiden hyvinvointiin (Mays & Cochran 2001). Ammattilaisten tekemät olettamukset voivat lisätä vähemmistöstressiä ja altistaa nuoren ulkopuolisuuden tunteelle, torjutuksi tulemiselle ja syrjinnälle, mikä voi ilmentyä psyykkisinä ja fyysisinä oireina. Sateenkaarinuoret saattavat kokea myös enemmän haasteita myönteisen minäkuvan luomisessa, minkä vuoksi ammattilaisen tiedon jakaminen ja nuoren oikeanlainen ohjaaminen on tärkeää (Hästbacka ym. 2017.)
Lisää opetusta ja tietoa ammattihenkilöille
Nuoren identiteetin kehitys vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, minkä vuoksi sen tukeminen on tärkeää (Marttunen & Kaltiala 2021). Nuorten kanssa, erityisesti psykiatrian klinikalla työskentelevien, tulisi olla tietoisia sateenkaarinuorten moninaisuudesta ja erityistarpeista. Ammattihenkilöiden osaamisen varmistamiseksi tulisi tarjota aiheeseen liittyvää opetusta ja mahdollisuutta päivittää osaamista riittävän usein.
Terveysalan ammattilaisilla on vastuu omasta osaamisesta ja aiheen hyvästä hallinnasta, jotta sensitiivinen kohtaaminen nuorten kanssa toteutuu. Sateenkaarinuorten psykiatrian- ja mielenterveyspalvelujen tarjoaminen tasa-arvoisesti edellyttää kehittämistoimenpiteitä ja lisäresursseja. Aiheesta tarvitaan myös enemmän luotettavaa tutkittua tietoa. On tärkeää, että sateenkaarinuoret tulevat kuulluiksi ja kokevat olevansa turvallisessa ympäristössä.
Turun ammattikorkeakoulun kehittämistyö ”Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kohtaaminen nuorisopsykiatrian osastolla” avasi aiheen tärkeyden tekijöille. Työn tavoitteena oli tuottaa hyödynnettävää materiaalia terveyden ammattilaisille tarpeen mukaisella tavalla sekä tuoda konkreettinen ja tiivis tietopaketti sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kohtaamisesta osaston työntekijöille.
Mitä tarvitaan oikeanlaiseen kohtaamiseen?
- Sensitiivinen kohtaaminen, jossa nuori kohdataan ilman oletuksia sekä sukupuolineutraaleja termejä käyttäen. Nuorelta voi myös kysyä, mitä nimitystä hän toivoisi käytettävän itsestään. Tämä luo luottamusta hoitosuhteeseen sekä osoittaa, että ollaan kiinnostuneita nuoren asioista.
- Turvallisen ilmapiirin luominen on keskeistä, ja on hyvä sanoittaa selkeästi nuorelle, että tila on turvallinen. Keskustelussa edetään nuoren tahtiin.
- Yksilöllinen tuki, jossa jokaisen sateenkaarinuoren tarina ja kokemus elämästä on ainutlaatuinen. Kuuntele aidosti nuorta ja anna heidän tuoda esille omia tunteitaan ja tarpeitaan ilman ennakko-oletuksia.
- Koulutus ja tietoisuuden lisääminen sateenkaariasioista ammattihenkilöiden osaamisessa on tärkeää. Koulutusten laadukas ja monipuolinen tarjonta sekä mahdollisuus osallistua koulutukseen takaavat jatkuvan osaamisen kehittymisen. Ilman opittuja työkaluja ei voi toteuttaa hyvää hoitoa.
- Moniammatillinen yhteistyö tarkoittaa aktiivista työtä muiden ammattilaisten kanssa. Tämä mahdollistaa nuoren kokonaisvaltaisen tuen eri elämänalueilla.
Tietoisuuden lisääminen kaikilla yhteiskunnan tasoilla on tärkeää, jotta jokainen voi elää turvallisesti ja ilman syrjintää. Parhaimmillaan turvallisen ja luotettavan aikuisen tuki on sateenkaarinuorelle kokonaisvaltaista hyvinvointia suojaava tekijä. Sateenkaari-identiteetti voi olla nuorelle voimavara, varsinkin jos siihen liittyy myönteisiä kokemuksia. (Hästbacka ym. 2017.)
Sateenkaarinuorten kohtaaminen vaatii ammattitaitoa. Kun nuoret saavat tarvitsemaansa tukea ja ymmärrystä, heillä on paremmat mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä. Tämä ei ole pelkästään yksilöllinen tavoite, vaan myös yhteiskunnallinen tavoite, johon kaikkien ammattilaisten tulisi sitoutua. Hoitokäytäntöjen kehittämisellä voidaan ajatella olevan kytkös laajemmin yhteiskunnallisiin asenteisiin ja rakenteisiin.
Artikkeli perustuu Theseuksessa julkaistuun opinnäytetyöhön: Ojala, Anni; Rajala, Jessika (2024): Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kohtaaminen nuorisopsykiatrian osastolla.
Lähteet
Hästbacka, N. & Siren, I. 2017. Ehkä ne on sen takia ollu hiljaa – Ammattilaisten valmiudet kohdata sateenkaarinuoria ja huomioida moninaisuutta päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisotutkimusseura ry. Viitattu 15.2.2024. https://www.nuorisotutkimusseura.fi/images/sateenkaarinuoret_raportti_verkko.pdf
Mays, V. & Cochran, S. 2001. Mental health correlates of perceived discrimination among lesbian, gay, and bisexual adults in the United States. American Journal of Public health (AJPH). June 29, 2001/October 10, 2011. Viitattu 15.2.2024.
Marttunen, M. & Kaltiala, R. Nuoruusikä. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2021 (luettu 25.10.2023). Saatavilla Internetissä (vaatii käyttäjätunnuksen): https://www.oppiportti.fi/op/pkr00377/do?p_haku=seksuaalisuus#q=seksuaalisuus