Sinivalohoidon oikeaoppinen toteuttaminen – oppailla varmistetaan vastasyntyneiden turvallinen hoito

13.11.2023

Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä perehdyttiin vastasyntyneiden keltaisuuden hoitoon sekä siinä käytettäviin sinivalolaitteisiin. Tämän pohjalta luotiin Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten- ja nuortenklinikalle Vastasyntyneiden teho-osastolle perehdytysopas sinivalolaitteiden käytöstä sekä käyttöopas Bilisoft-laitteelle. Käyttöopas on tehty ajatellen, että sen voi antaa myös laitteen mukana vanhemmille kotiin. Perehdytysopas sisältää tietoa sekä ohjeita sinivalohoidon turvallisesta toteuttamisesta.

Lähes jokainen vastasyntynyt kellastuu jonkin verran syntymänsä jälkeen. Vastasyntyneen keltaisuus on yksi yleisimmistä tiloista, joissa vastasyntynyt tarvitsee lääketieteellistä hoitoa. Täysiaikaisista vauvoista noin 60 prosenttia ja ennenaikaisesti syntyneistä 80 prosenttia kellastuu ensimmäisen elinviikkonsa aikana.

Vastasyntyneen keltaisuus tarkoittaa vastasyntyneen ihon ja silmien kellertävää väriä, joka aiheutuu punasolujen lisääntyneestä hajoamisesta sekä vähentyneestä bilirubiinin erittymisestä. Normaali kehittynyt maksa poistaa bilirubiinin ihmisen elimistöstä muun muassa ulosteen mukana, mutta vastasyntyneen maksa on vielä kypsymätön ja oppii käsittelemään bilirubiinia pikkuhiljaa. Tästä syystä bilirubiinia kertyy liiallisissa määrin vastasyntyneen kudoksiin eikä se poistu normaalisti ulosteen mukana.

Keltaisuuden ja hyperbilirubinemian hoidon tärkein tavoite on ehkäistä kernikterusta eli bilirubiinienkefalopatiaa. Kernikretus on vakava sairaus, joka aiheutuu bilirubiinin kertymisestä aivoihin, sen läpäistessä veri-aivoesteen. Hoitamattomana kernikterus voi aiheuttaa vauvalla kuulon alenemaa, näköhäiriöitä sekä hampaiden poikkeavuuksia ja muita kehityksen häiriöitä.

Sinivalohoito

Bilirubiiniarvoja seurataan verikokeilla. Sinivalohoito aloitetaan vastasyntyneen veren bilirubiiniarvon ylittäessä niin sanotun valohoitorajan. Sinivalo muuttaa bilirubiinin vesiliukoiseksi aineeksi, jolloin se pääsee poistumaan lapsen elimistöstä ulosteen mukana. Sen tavoitteena on pitää vastasyntyneen bilirubiinipitoisuudet matalina siihen asti, että vastasyntyneen maksa pystyy käsittelemään bilirubiinia itsenäisesti.

Sinivalohoitoa voidaan toteuttaa joko sairaalassa tai kotioloissa vanhempien toimesta. Kotivalohoidossa voidaan käyttää 2-tyypin sinivalolaitetta, BiliSoft-sinivalopatjaa, jonka päälle vastasyntynyt asetetaan makaamaan. Sairaalassa toteutettavassa sinivalohoidossa voidaan BiliSoft-patjan lisäksi käyttää 1-tyypin sinivalolaitetta, BiliLed Mini -sinivalolamppua, jonka alle vastasyntynyt asetetaan makaamaan, esimerkiksi sänkyyn.

Sinivalohoitoa toteutettaessa on tärkeää muistaa suojata vastasyntyneen silmät, sillä sinivalohoito on haitallista silmille. Tarvittaessa voidaan antaa niin sanottua tuplavalohoitoa, jolloin käytössä on molemmat sinivalolaitteet. BiliSoft-sinivalopatja on yleisimmin käytetty hoitomuoto, sillä vastasyntynyt voi valohoidon aikana olla äidin sylissä, joka edistää äidin ja lapsen kiintymyssuhteen muodostumista.

Potilasturvallisuuden parantaminen oppaiden avulla

Perehdytysoppaan avulla pyritään parantamaan potilasturvallisuutta Tyksin Vastasyntyneiden teho-osastolla. Oppaasta pyrittiin tekemään yksinkertainen, helposti ymmärrettävä ja nopealukuinen. Oppaassa on huomioituna etenkin ne kohdat, joissa hoidon toteutuksessa voi sattua virheitä.

Perehdytysopas on kolmesivuinen opas, joka sisältää olennaisimmat tiedot sinivalohoidon turvallisesta ja oikeaoppisesta toteuttamisesta. Oppaassa ohjataan bilirubiiniarvojen seuranta ja tulkinta sekä esitellään sinivalohoitolaitteet ja ohjataan niiden oikeaoppinen käyttö. Lisäksi oppaaseen sisällytettiin lyhyet ohjeet vanhempien ohjaamisesta, kun lapsi saa sinivalohoitoa.

BiliSoft-laitteen käyttöön tehtiin oma, selkeä ja nopealukuinen sekä yksinkertainen kahden sivun käyttöopas. Opas on kohta kohdalta etenevä ohjeistus, ja näin ollen sitä on helppo seurata. Käyttöoppaaseen lisättiin valokuvia laitteesta ja sen käytöstä, mikä helpottaa sanallisten ohjeiden ymmärtämistä. Siten pelkästään kuvia katsomalla voi helposti tarkistaa laitteen oikeaoppisen käytön. Käyttöopas tullaan kiinnittämään itse laitteeseen, jolloin se on nopeasti käytettävissä.

Perehdytys- ja käyttöopas tehtiin käytännön hoitotyöhön tukemaan ja kehittämään työntekijöiden ja opiskelijoiden osaamista. Perehdytysmateriaali tuleekin osaksi osaston perehdytysohjelmaa ja näin ollen jokaisen työntekijän sekä opiskelijoiden saataville. Oppaiden avulla on helppoa perehdyttää henkilökuntaa laitteiden käyttöön sekä sinivalon hoidon toteuttamiseen. Oppaiden paras käytettävyys hoitotyössä varmistettiin sillä, että tekovaiheessa niitä tarkistutettiin toimeksiantajalla tasaisin väliajoin, jolloin oppaista saatiin juuri toimeksiantajan toiveiden mukainen.

Opinnäytetyö on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023110929028

Lähteet:

Kuva ladattu Freepik kuvapankista.

Lumia, M., Merras-Salmio, L. & Ketola, I. 2023. Vastasyntyneen keltaisuus. Lääkärin käsikirja. Ykt01341. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 6.11.2023.

Merras-Salmio, L. & Pakarinen, M. 2016. Vastasyntyneen keltaisuus ei ole aina harmitonta. Lääkärilehti 16/2016, 1139-114.

Mäntylä, H. 2023. Haastattelu. Opinnäytetyön tekijät Ella Kahilainen, Saana Kuusinen ja Iida Luhtaniitty haastattelivat 27.4.2023 Turun yliopistollisen keskussairaalan Vastasyntyneiden teho-osaston laitevastaavaa Heli Mäntylää.

Neonatal jaundice. Clinical Guideline. May 2010. National Collaborating Centre for Women’s and Children’s Health. Päivitetty Lokakuussa 2016. Viitattu 6.11.2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65119/

Reddy D.K. & Pandey S. Kernicterus. 2023. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Julkaistu 1/2023. Päivitetty 25.6.2023. Viitattu 20.9.2023. Saatavilla:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559120/

Tunturi, S. 2021. Bilirubiini (P-Bil). Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim. Julkaistu 14.7.2021. Viitattu 14.7.2023. https://www.terveyskirjasto.fi/snk03074

Varimo, E. 2012. Vastasyntyneen hyperbilirubinemian valohoito kotona ja sairaalassa: hoitojen vaikutusten eroavuudet painoon, bilirubiiniarvoihin ja äidin mielialaan. Tampereen yliopisto. Lääketieteen yksikkö. Syventävien opintojen kirjallinen työ. Viitattu 6.11.2023. https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/76784/gradu06334.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Vastasyntyneen kellastuminen ja sinivalohoito. 2019. Terveyskylä, Naistalo. Viitattu 6.11.2023. https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/vastasyntynyt/vastasyntyneen-kellastuminen-ja-sinivalohoito

Woodgate, P. & Jardine, L. A. 2015. Neonatal jaundice: phototherapy. BMJ clinical evidence. 2015 May 22;2015:0319.