Uusi työväline traumapotilaan vastaanottotilanteisiin: muistilista sairaanhoitajille

20.05.2024

Traumapotilaan vastaanottaminen kiireiselle vuodeosastolle voi olla tilanne, jossa jokin keskeinen potilaan hoitoon vaikuttava tekijä voi helposti unohtua. Etenkin uusille työntekijöille ja opiskelijoille vastaanottotilanne voi olla haastava. Tällaisista kokemuksista ja havainnoista potilaan vastanottotilanteissa syntyi idea apuvälineen rakentamisesta. Tutkimusten mukaan erilaiset tarkistuslistat kirurgisen potilaan hoitopolulla ovat osoittautuneet hyödyllisiksi työkaluiksi. Tarkistuslistojen avulla voidaan parantaa potilasturvallisuutta ja estää lääketieteellisiä virheitä sekä epätoivottuja unohduksia. (Harris ym. 2020.)

Vastaanottotilanteessa sairaanhoitajan tehtävä on selvittää potilaalta hänen hoitoonsa liittyvät tärkeät tekijät ja kohdata potilas yksilöllisesti. Osastolla ilmenevä kiire, keskeytykset ja mahdolliset haastavat potilaskohtaamiset voivat kuitenkin häiritä sairaanhoitajan työskentelyä ja johtaa virheisiin ja unohduksiin. Tärkeän tekijän, kuten allergioiden tai ravinnotta olon, selvittämättä jättäminen voi vaarantaa potilasturvallisuuden ja aiheuttaa vakavia haittoja potilaalle. (Mikkola & Saarijärvi 2022.)

Sairaanhoitajien ammatilliset työkalut

Potilaan kokonaisvaltaiseen kokemukseen hoidosta vaikuttavat muun muassa hoitohenkilökunnan sosiaaliset taidot kohtaamistilanteissa sekä potilaan turvallisuudentunne sairaalaympäristöstä ja ammattimaisesta hoidosta. Hyvällä potilaskokemuksella on yhteys parempaan hoidon laatuun, tehokkaaseen ja turvalliseen hoitoon sekä nopeampaan toipumiseen. (Mikkola & Saarijärvi 2022.)

Johdonmukaisten ohjeiden avulla voidaan helpottaa ammattilaisten työtä, yhtenäistää toimintatapoja ja ehkäistä haittatapahtumia. Suomen Sairaanhoitajat, Lääkäriliitto ja muut asiantuntijat ovat koonneet ja kehittäneet yhteistyössä ammatillisia työkaluja sairaanhoitajan käytännön työn avuksi. (Duodecim n.d.)

Työtakin taskuun mahtuvia ohjekortteja on julkaistu jo 10 kappaletta: NEWS, PEWS, cABCDE, ISBAR, Infektioiden torjunnan varotoimet ammattilaisille, Turvallisen lääkehoidon ohjeet ammattilaisille, Ammatillinen viivain, Yhtenäiset haavanhoito-ohjeet ammattilaisille, Kollegiaalisuusohjeet sekä vuonna 2021 päivitetyt Eettiset ohjeet. (Duodecim n.d.) Vastaavanlaisia työvälineitä potilaan vastaanottotilanteisiin ei varsinaisesti ole kehitetty, mutta eri osastoilla voi olla erilaisia haastattelulomakkeita.

Selkeä ja helppolukuinen muistilista traumapotilaan hoitoon

Traumapotilaan vastaanottotilanteeseen liittyy paljon huomioitavia asioita. Näyttöön perustuva tutkimustieto on oleellista työvälineen kehittämiseksi. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat tekijät selvittivät opinnäytetyössään laajasti tutkimusperustaa, jonka pohjalta koottiin hoidon tarpeen arvionnin ja hoidon suunnittelun kannalta tärkeimmät potilaalta selvitettävät asiat fyysiseltä, psyykkiseltä ja sosiaaliselta osa-alueelta.

Työvälineen tarkoituksena on toimia muistilistana sairaanhoitajalle. Sen avulla voidaan löytää ratkaisuja johdonmukaiseen vastaanottotilanteeseen. Selkeä ja helppolukuinen muistilista mahdollistaa potilaan loogisen ja asiapitoisen haastattelun sekä tarkkailun. Teoria- ja tutkimustiedon pohjalta laadittiin oheinen muistilista, joka voidaan tulostaa taskukokoon ja pitää mukana potilaan vastaanottotilanteissa.

Potilaan vastaanottotilanteeseen ei ole kehitetty valtakunnallisesti yhtenäistä työkalua. Nyt luotua työvälinettä ei ole vielä kokeiltu tai testattu käytännön työssä, mutta kehittämisen kannalta sitä voisi ensin kokeilla. Kokeilun jälkeen hoitajien kokemukset ja ajatukset työvälineen käyttökelpoisuudesta tulisi kerätä, ja muistilistaa voisi muokata erilaisten osastojen tarpeita vastaaviksi. 

Lähteet:

Duodecim. N.d. Parempaa hoitoa, vähemmän haittatapahtumia – Suomen Sairaanhoitajien ammatilliset työkalut Hoitotyön tietokannassa. Viitattu 15.4.2024. https://www.duodecim.fi/2023/05/17/parempaa-hoitoa-vahemman-haittatapahtumia-suomen-sairaanhoitajien-ammatilliset-tyokalut-hoitotyon-tietokannassa/

Harris, K.; Søfteland, E.; Litleré Moi, A.; Harthug, S.; Storesund, A.; Jesuthasan, S.; Sevdalis, N. & Steinar Haugen, A. 2020. Patients’ and healthcare workers’ recommendations for a surgical patient safety checklist – a qualitative study. BMC Health Services Research. Vol. 20, No 43. Viitattu 15.4.2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6966861/  

Mikkola, T. & Saarijärvi, H. 2022. Hyvä potilaskokemus on osa laatua. Lääkärilehti. Vol. 77, No 33-34, 1346-1349. Viitattu 15.4.2024. https://www- laakarilehti-fi.ezproxy.turkuamk.fi/lehdet/33-34-2022/hyva-potilaskokemus-on- osa-laatua/  

Paavilainen, N. & Palmroth, L. 2024. Ortopedisen traumapotilaan vastaanotto ja hoito osastolla akuuttivaiheessa – käytännön työvälineen kehittäminen. Opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/852565/Paavilainen_Palmroth.pdf;jsessionid=B458F244F3501D45E2555D40E3040295?sequence=2

Artikkelikuva: Freepik