Miten maahanmuuttajat saavat töitä? Maahanmuuttajan onnistunut perehdyttäminen suomalaiseen työelämään

25.10.2023

Suomessa tarvitaan lisää maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä. Koulutettuja työntekijöitä löytyy, mutta miten saadaan heidät löytämään sopiva työpaikka? Opinnäytetyössä haastateltiin maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä, jotka kertoivat näkemyksiään rekrytoinnista ja perehdyttämisestä.

Haastatteluissa nousi vahvasti esiin maahaanmuuttajataustaisten henkilöiden hankaluus löytää heidän koulutustaan vastaavaa työtä Suomessa. Tähän olivat syinä kielitaidon puutteellisuus ja eri maanosien korkeakouluopintojen erilaisuus toisiinsa nähden.

Maahaanmuuttajataustaisen henkilön on opinnäytetyön tulosten mukaan helpointa saada työpaikka opiskeluun kuuluneen työharjoittelun kautta. Työharjoittelussa maahanmuuttaja pystyi näyttämään osaamisensa.

Perehdyttämisessä kohdatut haasteet

Maahanmuuttajat nostivat haastatteluissa esiin työsopimuksen allekirjoittamisessa esiintyvät ongelmat. Vain yhdellä haastateltavista työsopimus oli laadittu hänen äidinkielellään, kaikilla muilla haastateltavilla se oli ollut suomenkielinen. Kaikki henkilöt toivoivat, että työsopimusta olisi käyty yhdessä esihenkilön kanssa läpi. Tämä olisi erittäin tärkeää, jotta uudella työntekijällä olisi tietoa työsopimuksessa olevista oikeuksista ja velvoitteista.

”Jos joku sanoo, haluatko vakituisen työpaikan, niin kyllä mä allekirjoitin, en tiedä mihin.”

Haastateltavat toivoivat, että heille olisi osoitettu työhön perehdyttämisestä vastaava henkilö, jonka kanssa olisi voitu käydä läpi työhön liittyviä asioita ja käytänteitä. Vain kahdessa työpaikassa oli maahanmuuttajataustaiselle henkilölle osoitettu perehdytysmateriaalia luettavaksi.

Ongelmaksi muodostui myös työhön liittyvä erityinen sanasto, jota suomen kieltä kohtuullisesti puhuva maahanmuuttajataustainen työntekijä ei ymmärtänyt, sekä monissa työpaikoissa käytössä oleva työslangi. Yhdessä työpaikassa oli otettu erilaisia kuvia avuksi tukemaan kielitaidotonta uutta työntekijää.

Haastatteluissa tuli esiin maahanmuuttajien halu sopeutua suomalaiseen työpaikkaan:

”Mun oma asenne pitää olla avoin. Jos mä haluan työpaikkaan ja suomalainen ymmärtää minua, myös mun täytyy olla avoin ja ymmärtää.”

Perehdyttämisen kehittäminen

Maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden määrä lisääntyy Suomessa koko ajan. Heille on kova tarve, sillä suomalainen työvoima ei enää riitä täyttämään avoimia työpaikkoja. Työpaikan perehdyttämisen laatu riippuu siellä tehtävän perehdyttämisen suunnitelmallisuudesta. Suunnitelmallisessa perehdytyksessä uusi työntekijä saa yrityksestä, sen organisaatiosta ja työtehtävistä tietoa monen viikon ajan sopivissa asioiden sisäistämiseen tarvittavissa määrissä. Joissain yrityksissä perehdyttäminen kestää vuoden, jolloin pitkin vuotta on perehdyttämiseen liittyviä koulutuksia ja työntekijälle on voitu nimetä oma mentori perehdyttämisen ajaksi.

Suunnitelmallinen ja huolellinen perehdyttäminen auttaa työntekijää toimimaan työssään mahdollisimman hyvin alusta asti. Tästä hyötyy yrityksen lisäksi koko työpaikan työyhteisö.

”Mä otan sen mikä tulee vastaan. Ja jos mä oon negatiivisella päällä, mä en opi mitään niin sit se on aika huono. Mä oon sitä mieltä, mä oon hyvä, mä osaan ton homman, mut näytä miten eri tavalla sinä teet ton jutun! Jos on hyvä, mä voin matkia, ja jos ei niin pidä se itelläs!”

Maahanamuuttajataustaisilla työntekijöillä saattaa olla suomalaisia työntekijöitä paremmat tavat tehdä jokin työtehtävä, molemmat voivat oppia toisiltaan!

Maahanmuuttajat haluaisivat perehdytyksen aikana saada tietoa ainakin seuraavista asioista:

  • Juhlapyhistä
  • Mahdollisesta oikeudesta harjoittaa uskontoa työvuoron aikana (esim. lyhyet rukoushetket)
  • Työtavoista
  • Sairaslomista
  • Vapaapäivistä ja lomien kertymisestä
  • Mahdollisen traumataustan huomioimisesta

Lainaukset ovat opinnäytetyötä varten tehdyistä maahaanmuuttajataustaisten henkilöiden haastatteluista.

Lähde

Lönnroth, M. & Sippola, J. 2023. Maahanmuuttajan onnistunut perehdyttäminen. Perehdytysmateriaalia työnantajalle. Opinnäytetyö (AMK). Sosiaali- ja kasvatusala. Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 17.10.2023.

Kuva: Microsoft Officen kuvapankki