Sosionomin tarjoama tuki on tärkeää muistisairaille ja heidän läheisilleen

12.02.2025

Muistisairaudet koskettavat yhä useampaa suomalaista, ja niiden vaikutukset ulottuvat sairastuneen lisäksi omaisiin. Sosionomi tarjoaa työssään ohjausta, neuvontaa ja arjen tukea sekä muistisairaille että heidän läheisilleen. Tämän lisäksi sosionomi voi työskennellä osana muistikuntoutustiimiä ja hyödyntää toiminnallisia menetelmiä, jotka tukevat sairastuneen toimintakykyä ja hyvinvointia.

Muistisairauksiin sairastuneiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä aiheuttaen merkittävän haasteen niin terveydenhuollolle kuin sosiaalialalle. Suomessa arvioidaan olevan vuoteen 2040 mennessä yli 247 000 muistisairasta (THL). Tämän asiakasmäärän hoitaminen edellyttää tehokkaita toimenpiteitä sekä ennaltaehkäisevässä työssä että hoidossa. Moniammatillinen yhteistyö ja kaikkien työntekijäryhmien ammattitaidon hyödyntäminen on välttämätöntä, jotta kasvaviin kuntoutustarpeisiin voidaan vastata tehokkaasti ja laadukkaasti.

Muistisairaudet vaikuttavat sairastuneen muistitoimintoihin, arjen hallintaan ja psyykkiseen hyvinvointiin. Sairaus ei kosketa vain ikäihmisiä, sillä muistiongelmia voi esiintyä myös työikäisillä. Muistisairaus tuo monesti mukanaan haasteita koko perheelle. Sairastuneen lisääntyvä avuntarve kuormittaa usein omaisia, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta uudessa elämäntilanteessa. Yhteisön ja palvelujärjestelmän tuki on tärkeää muistisairaiden elämänlaadun säilyttämiseksi mahdollisimman hyvänä. (Kivipelto 2022; Muistiliitto n.d.)

Sosionomi tukee arjessa ja auttaa palveluiden löytämisessä

Sosionomin rooli muistisairaan tukemisessa voi olla merkittävä. Hän toimii linkkinä sairastuneen, hänen läheistensä ja eri palveluiden välillä. Sosionomi auttaa asiakkaita löytämään oikeat tukimuodot ja tukee arjen haasteissa, kuten palveluiden järjestämisessä ja sosiaalisen osallisuuden edistämisessä (Raatikainen ym. 2020.)

Muistisairaus vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Sairastuminen muuttaa perheen arkea, ja sekä puoliso että lapset saattavat tarvita tukea. Omaiset kokevat usein henkistä ja fyysistä kuormitusta sairastuneen hoitamisessa. (Vainikainen 2016; Muistiliitto n.d.) Sosionomi voi tarjota myös omaisille ohjausta ja neuvontaa sekä auttaa heitä löytämään vertaistukea. Vertaistukiryhmissä omaiset voivat jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Tämä voi keventää henkistä taakkaa ja lisätä selviytymisen tunnetta. Tuen avulla omaiset jaksavat paremmin ja pystyvät tukemaan sairastunutta pitkäjänteisesti.

Sosionomi toimii osana muistikuntoutustiimiä

Sosionomin rooli on olennainen muistikuntoutustiimissä. Osaamisellaan hän yhdistää sosiaalialan asiantuntemuksen muistisairaan ja hänen läheistensä tukemiseen. Tavoitteena on huomioida asiakkaan yksilölliset tarpeet ja löytää arkea helpottavia ratkaisuja, jotka parantavat elämänlaatua.

Sosionomi kehittää, suunnittelee ja toteuttaa muistikuntoutusta. Hän hyödyntää monipuolisesti toiminnallisia menetelmiä, kuten:

  • Ryhmätoimintaa, joka tukee sosiaalista osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
  • Luovia menetelmiä, kuten musiikkia, kuvataidetta ja draama, jotka stimuloivat muistia ja ilmaisukykyä.
  • Kognitiivisia harjoituksia, jotka aktivoivat aivotoimintaa ja tukevat muistia.
  • Muistiharjoitteita, jotka vahvistavat muistitoimintoja ja auttavat säilyttämään arjen taitoja.
  • Arkea tukevia aktiviteetteja, kuten ruoanlaittoa ja kodinhoitoa, jotka edistävät itsenäisyyttä.
  • Liikunnallisia harjoitteita, jotka ylläpitävät fyysistä toimintakykyä ja tukevat hyvinvointia.

Näiden menetelmien avulla sosionomi tukee sairastuneen toimintakykyä, vahvistaa arjen hallintaa ja edistää sosiaalista vuorovaikutusta (Raatikainen ym. 2020).

Moniammatillinen yhteistyö muistiystävällisen yhteiskunnan tukena

Muistisairauksien hoito ja tuki edellyttävät moniammatillista yhteistyötä. Sosionomit, sairaanhoitajat, lääkärit ja muut ammattilaiset yhdistävät osaamisensa tarjotakseen kokonaisvaltaista tukea muistisairaille ja heidän perheilleen.

Sosionomit tuovat muistityöhön sosiaalialan asiantuntemusta, joka täydentää terveydenhuollon palveluita. He tukevat asiakkaiden hyvinvointia edistämällä sosiaalista osallisuutta ja arjen hallintaa. (Salonen 2008.) Moniammatillinen yhteistyö mahdollistaa palveluiden paremman koordinoinnin ja yksilöllisten tarpeiden huomioimisen.

Sosionomin rooli on keskeinen muistiystävällisen yhteiskunnan rakentamisessa. Yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa he varmistavat, että muistisairaat ja heidän läheisensä saavat tarvitsemansa tuen, mikä parantaa merkittävästi heidän elämänlaatuaan.

Lisää muistikuntoutuksen kehittämisestä voi lukea Theseuksesta.

Kuva: Microsoft Officen kuvapankki

Lähteet:

Kivipelto, M., Hellénius, M., Ehrs, B. & Ehrs, B. 2022. Aivoterveys: Viiden sormen ohje: kuinka pienennät muistihäiriöiden ja muistisairauksien riskiä? Tukholma: Holm & Holm Books.

Muistiliitto n.d. Muistisairaudet. Viitattu: 11.2.2025. https://muistiliitto.fi/muistisairaudet/

Raatikainen, E., Rahikka, A., Saario, T. & Vepsä, T. 2020. Ammattina sosionomi. Sanoma pro.

Salonen, K. 2008. Sosionomin (AMK) osaaminen 2000-luvun seniori- ja vanhustyössä. Teoksessa L. Viinamäki (toim.), 14 puheenvuoroa sosionomien (AMK) asemasta Suomen hyvinvointiasiantuntijajärjestelmässä. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). 2024. Muistisairaudet. Viitattu: 11.2.2025. https://thl.fi/aiheet/kansantaudit/muistisairaudet/muistisairauksien-yleisyys

Vainikainen T. 2016. Kumppanina muistisairaus. Tietoa, tukea ja kokemuksia. Helsinki: Kirjapaja.