iltakuva telakka-alueelta

Meyer Foresight – osallistavaa ennakointia 1/2

27.04.2023

Kahden konetekniikan insinööriopiskelijan innovaationa syntynyt ennakointimenetelmä yhdistää työhyvinvointia, ennakointia ja riskienhallintaa telakkateollisuudessa. Meyer Turun telakalle toteutetussa insinöörityössä on yhdistelty muotoilun ja tuotekehityksen keinoin useita kehityskohteita ja -aloja. Meyer Foresight:ksi nimetty menetelmä kerää tulevaisuustietoa koko organisaation läpi, ja työntekijöiden osallistaminen mahdollistaa vuoropuhelun kehityskohteista.

Insinöörityönä syntynyt ennakointimenetelmä rakennettiin Meyer-konsernin tarpeisiin konetekniikan erikoistumisaloja hyödyntäen. Tuotekehityksen ja muotoilun insinööriosaamista hyödynnettiin kahden opiskelijan yhteistyönä tehdyssä projektissa, jolloin saatiin laajempi osaaminen työnantajan käyttöön.

Työssä kartoitettiin palvelumuotoilun keinoin Hotel Design -osaston tarpeita työhyvinvoinnin ja riskienhallinnan kehitystarpeiden näkökulmista. Luovassa iteratiivisessa innovaatioprosessissa muotoutui ennakointimenetelmä, jossa päästiin hyödyntämään tuotekehitystä ja työparin aikaisempaa osaamista tulevaisuudentutkimuksesta ja riskienhallinnasta. Fasilitoinnilla ja sen neutraaliudella oli tärkeä rooli tiedonkeruussa.

Tietoperustana työlle käytettiin muotoilun, riskienhallinnan, tulevaisuudentutkimuksen ja innovaatioiden kirjallisuutta. Menetelmän konseptointi ja prototypointi olivat merkittävässä osassa menetelmän tuotekehitystä. Meyer Foresight keräsi tietoa osaston eri tiimeiltä työpajojen ja menetelmän Excel-pohjaisen työvälineen, Foresigt Tool:n avulla. Työpajat ja työväline toimivat lomittain yhdessä, jolloin tiedonkeruuta voitiin nopeuttaa ja tehostaa. Tässä hyödynnettiin lean-filosofiaa, jolloin kerätty tieto oli saatavilla ja luokiteltuna nopeasti laajempaa vertailua ja analyysiä ajatellen.

Useita tieteenaloja yhdistävällä ja luovalla yhteistyöllä oli merkittävä rooli kehittämistyössä. Näin kyettiin hyödyntämään ”laatikon ulkopuolelta katsomista” yhdistämällä esimerkiksi työhyvinvointia ja ennakointia. Osaston ja koko kansainvälisen telakan tuella oli myös merkittävä rooli, sillä ilman niitä innovaatiotyötä ei olisi voitu edistää yhtä tehokkaasti kuin nyt. Ajallinen ja taloudellinen tuki resursseina sekä työntekijöiden positiivinen palaute hankkeesta olivat työn kannalta tärkeitä.

Kokonaisuudessaan projekti oli insinöörityötä laajempi kokonaisuus. Työ aloitettiin kesän 2022 alussa, ja se jatkuu Meyer-konsernissa edelleen nivoen ennakointia osaksi organisaation operatiivista toimintaa ruohonjuuritasolta lähtien. Prosessimuotoilu, laajempi hyödyntäminen ja tiedon käsittely ovat jatkokehityksessä insinöörityön jälkeisiä vaiheita.

Suuremman hankkeen tavoitteena on ennakoida tulevaisuustapahtumia eli riskejä, mahdollisuuksia, hiljaisia signaaleja ja villejä kortteja. Menetelmä ei ole ainoastaan johdon käyttöön tarkoitettu, vaan se on yhteinen työväline työntekijöiden kanssa huomioiden näin koko organisaation monimuotoisuuden. Menetelmä lisää vuoropuhelua, työnhyvinvointia ja resilienssiä. Jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa on tärkeää hallita työkaluja oman tulevaisuuden kuvittelemiselle – muutoin voi helposti päätyä elämään muiden tulevaisuuksia.

Lähteet:

Nousiainen Räihä L. 2023. Meyer Foresight : Osallistavaa ennakointia – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.