Viisi henkilöä tekee ryhmätyötä

Meyer Foresight – osallistavaa ennakointia 2/2

27.04.2023

Henkilöstölle toteutettavilla ideointipajoilla osallisuutta toiminnan kehittämiseen

Meyer Turku toimi toimeksiantajana kehittämistyönä toteutetulle opinnäytetyölle ”Meyer Foresight­ Osallistavaa ennakointia”. Kehittämistyö toteutettiin parityönä Linda Nousiainen Räihän kanssa.

Meyer Turun hyvinvointikyselystä oli ilmennyt keväällä 2022, että henkilöstö kaipasi mahdollisuuksia osallistua enemmän toiminnan kehittämiseen. Yhdeksi kehittämistyön tavoitteeksi nousi tarve löytää keinoja siihen, miten osallistavaa työkulttuuria voitaisiin lisätä, jotta henkilöstön aloitteellisuus ja luovuus pääsisivät esiin.

Yritysten kilpailuetu rakentuu henkilöstön aloitteellisuuden, luovuuden ja intohimon varaan. Näitä asioita ei kuitenkaan saada henkilöstöstä esiin käskemällä tai pakottamalla. Ihmiskeskeinen lähestymistapa on tärkeää, jos halutaan luoda osallistavampaa yrityskulttuuria. (Luukka 2019.)

Osallistavan työkulttuurin tärkeyttä on syytä korostaa, sillä se mahdollistaa henkilöstön osallistumisen organisaation päätöksentekoon ja kehittämiseen. Millaisin keinoin osallisuutta voitaisiin lisätä? Vastauksena tähän haasteeseen suunnittelimme osallistavan ideointipajan, jonka toimivuutta testasimme kokeilevan kehittämisen keinoin seitsemälle tiimille kesän ja syksyn 2022 aikana. Ideointipäivien kesto oli noin kuusi tuntia jokaista tiimiä kohden.

Ideointipajan runko ja aikataulu: 
- Esittely ja icebreaker 15 min
- Menetelmät 1 (forward) 45 min
- Tauko 15 min
- Menetelmä 2 (ennakointianalyysi) 1h 15 min
- Lounas 45 min
- Menetelmä 3 (ideakierros) 1h
- Tauko 15 min
- Päivän päätös 30 min

Ideointipajan ohjelma

Ideointipajoihin kehitimme menetelmiä, joiden avulla henkilöstö kykenee tarkastelemaan ja löytämään erilaisia kehittämiskohteita niin omaa työtä kuin myös koko organisaation toimintaa koskien. Ideointipajatyöskentely ja siinä käytettävät osallistavat menetelmät valikoituivat keinoiksi luoda osallistavaa yrityskulttuuria, löytää toimivia keinoja, jotta jokaisen osallistujan ääni pääsisi kuuluviin. Ideointipajoissa toteutuneiden menetelmien avulla tehtiin löydöksiä kehittämiskohteista, joihin henkilöstöllä on mahdollisuus tarttua ja näin lisätä mahdollisuuksia osallistua toiminnan kehittämiseen.

Toteutuneiden kokeilujen avulla löysimme tarkoituksenmukaisen ideointipajamallin, jota voidaan jatkossa toteuttaa Meyer Turun eri osastoilla. Saimme ideointipajoista hyvää palautetta osallistujilta ja he kokivat pajat energisoivina, innostavina ja tunsivat, että heidän näkemyksensä tulivat kuulluiksi. Lopuksi esittelimme mallin osastomme esihenkilöille toteuttamalla heille oman ideointipajan. Näin he saivat konkreettisen käsityksen kehittämästämme mallista. Esihenkilöt kokivat kehitetyn mallin erittäin hyvänä ja sen käyttäminen jatkuu Meyer Turun eri osastoilla.

Ideointipajamalli ja sen tueksi laaditut menetelmät, analysointityökalut sekä ideointipajan vetäjän yksityiskohtaiset ohjeistukset suunniteltiin niin, että myös muiden on mahdollisuus toteuttaa vastaavanlainen päivä. Ideointipajaa voi toteuttaa esimerkiksi kerran vuodessa vaikka ryhmäkohtaisten kehityskeskusteluiden yhteydessä. Itse työpajamallia voi soveltaa myös muihin lyhytkestoisiin palavereihin esimerkiksi hyödyntämällä vain osaa menetelmistä palaverin tai kehittämispäivän yhteydessä.

Meyer Foresight -ohjelma visualisoituna

Ohjeistusmateriaali ideointipajoihin

Kaiken kaikkiaan osallistavan työkulttuurin tärkeyttä ei voida aliarvioida. Se voi auttaa organisaatioita saavuttamaan parempia tuloksia ja luomaan tyytyväisempiä ja sitoutuneempia työntekijöitä, mikä on kriittinen voimavara missä tahansa organisaatiossa.

Artikkelin kirjoittaja on suuntautunut konetekniikan insinöörikoulutuksessa muotoiluun ja yhtenä keskeisenä tarkastelukohteena on ollut palvelumuotoilussa käytettävät menetelmät ja työkalut. Ihmislähtöisyys on merkittävässä roolissa muotoiltaessa uusia tai kehitettäessä toimivampia käytäntöjä muotoiluajattelun keinoin. Tässä kehittämistyössä henkilöstölähtöisyys oli avainasemassa, kun muotoilun keinoin haettiin mallia siihen, miten henkilöstöä voisi osallistaa entistä paremmin. Henkilöstön osallistaminen sekä johtaa toiminnan kehittämistä aidosti paremmaksi että tuottaa henkilöstölle merkityksellisyyden kokemuksen osallistumisesta yhteiseen kehittämistyöhön.

Lähteet

Koski, E. & Nousiainen Räihä, L. 2023. Meyer Foresight : Osallistavaa ennakointia – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö (AMK)

Luukka, P.  2019 Yrityskulttuuri on kuningas – Mikä, miksi ja miten? Alma Talent.