Nostoapuvälineiden käyttö teollisessa toiminnassa
Nostoapuvälineitä käytetään paljon teollisessa toiminnassa. Nostoapuvälineiden avulla nostotapahtumista saadaan luotua turvallisempia ja tehokkaampia. Nostot ovat yleisesti hyvin tapaturma-alttiita tapahtumia, mistä johtuen nostoapuvälineiden käyttö on tärkeä osa tapaturmien ehkäisyä. Nostoapuvälineet ovat siis osa työturvallisuutta. Työturvallisuuden merkitys on nykypäivänä koko ajan kasvavassa roolissa työpaikoilla ja se merkitsee nykyään yhä enemmän työntekijöille. Tämän vuoksi laadukkaat nostoapuvälineet ja niiden hyvä laadunvalvonta on yhä merkittävämmässä roolissa nykypäivän teollisuudessa.
Nostoapuvälineiden käyttö on tarpeen silloin, kun nostettavaa taakkaa ei saada sidottua nosturiin turvallisesti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei taakkaan ole suunniteltu nosturin kiinteälle nostokoukulle tartuntasilmukkaa, joten nosturin ja taakan väliin on lisättävä irrotettava nostoapuväline. Nostoapuvälineen käyttöönottamista on syytä harkita myös silloin, jos nostotyötä joudutaan suorittamaan käsin nostamalla, mistä johtuen työn kuormittavuus on kasvanut. Parhaassa tapauksessa siis nostoapuvälineen käyttö vähentää työn kuormittavuutta ja tekee työskentelystä turvallisempaa.
Millaisia nostoapuvälineitä käytettään?
Nostoapuvälineitä on hyvin paljon erilaisia. Yleisimmin käytetyt nostoapuvälineet, kuten nostoketjut, löytyvät tarvikkeena suoraan kaupan hyllystä. Kokoonpanotehtaissa joudutaan kuitenkin usein nostamaan sellaisia osia, joihin tarttuminen tarvikkeena löytyvillä nostoapuvälineillä ei ole turvallista tai tehokasta. Tämän takia yritykset joutuvat usein tekemään tai teettämään mittatilausnostoapuvälineitä itse, jotta ne soveltuvat juuri tietyn taakan nostamiseen täydellisesti. On tärkeää, että käytössä oleva nostoapuväline soveltuu hyvin suunnitellun taakan nostamiseen. Usein huonosti käyttöön soveltuva nostoapuväline laskee sekä työn turvallisuutta että tehokkuutta. Vaikka mittatilausnostoapuvälineiden tekeminen vaatii resursseja yritykseltä on niitä silti varsin usein kannattava valmistaa.
Miten nostoapuvälineiden käyttöä valvotaan?
Nostoapuvälineiden oikeaoppisesta käytöstä vastaa nostoapuvälineen käyttäjä. Jokaisella käytössä olevalla nostoapuvälineellä on oltava käyttäjän saatavilla käyttöohjeet, joiden mukaan nostoapuvälinettä tulee käyttää. Jos nostoapuvälinettä käytetään väärin ja sen käytönaikana tapahtuu tapaturma, vastuu tapaturmasta siirtyy käyttäjälle eikä nostoapuvälineen valmistajalle. Tämän takia on tärkeää, että kaikki nostoapuvälineiden käyttäjät ovat riittävän perehtyneitä nostoapuvälineen käyttöön, jotta väärinkäytöiltä vältyttäisiin. Tarvittaessa nostoapuvälineen valmistajan on lisättävä nostoapuvälineen tietoihin tarvittava perehdytystaso, jos nostoapuvälineen käytön hankaluus sitä vaatii.
Miten nostoapuvälineiden kuntoa valvotaan käytön aikana?
Jokaiselle nostoapuvälineelle pitää suorittaa määräaikaistarkastus vuosittain. Tällä tavoin varmistutaan siitä, että nostoapuvälineet pysyvät käyttökunnossa koko niiden elinkaaren ajan. Nostoapuvälineet tarkastetaan ja testataan perusteellisesti myös ennen käyttöönottoa, jotta varmistutaan siitä, että soveltuvuus suunniteltuun nostotyöhön on oikeanlainen. Tärkein vaihe ennen nostoapuvälineen käyttöönottoa on riittävän mekaanisen lujuuden varmistaminen. Riittävä lujuus pitää todistaa joko laskemalla tai tekemällä nostoapuvälineelle koekuormitus nostoapuvälineille säädetyn standardin mukaisesti. Mekaaninen lujuus pitää tarkistaa uudestaan myös nostoapuvälineen käytön aikana, jos nostoapuvälineen käyttömäärä, rakenne tai jokin muu syy sitä vaatii.
Mitä vaatimuksia nostoapuvälineen käyttöön liittyy?
Niin kuin aikaisemmin jo todettu, nostoihin liittyy paljon vaaroja ja riski tapaturmiin on ilmeinen. Siksi nostoapuvälineille on olemassa paljon säädöksiä, joita tarvitsee nostoapuvälineiden elinkaaren aikana noudattaa. Säädösten tehtävänä on varmistaa nostoapuvälineiden turvallinen valmistus ja käyttö, jotta työntekijöiden työolot vastaavat nykypäivän työturvallisuusstandardeja. Säädökset on asetettu EU:ssa, joten samat nostoapuvälineiden käyttöön liittyvät vaatimukset koskevat kaikkia EU:n jäsenvaltioita. Nostoapuvälineille voidaan myöntää CE-merkintä ja tämä onkin yleinen toimintatapa, koska CE-merkki kertoo käyttäjälle, että nostoapuväline on EU:n asettamien vaatimustenmukainen.
Lähteet:
Suominen, T. 2024. Toimintamallin luominen omaan käyttöön tulevien nostoapuvälineiden valmistukseen – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.
Artikkelikuva: Nostoapuvälineet Espoon Teollisuuspalvelut Oy. 2024. https://www.etpoy.fi/nostoapuvalineet/