Pariskunta ulkona naisen kädet sydämen mallisena

Sydänterveydestä huolehtiminen voi parantaa elämänlaatua

07.09.2023

Suomessa elää arviolta puoli miljoonaa sydän- ja verisuonitauteja sairastavaa ihmistä. Sairauksien yleisyyden vuoksi ne koskettavat jossain määrin jopa miljoonien ihmisten elämää joka päivä. Näin ei kuitenkaan olisi pakko olla – sydän- ja verisuonitauteja on mahdollista ennaltaehkäistä oikeanlaisilla elämäntavoilla ja arjen valinnoilla jo lapsuudesta asti.

Sydänterveys on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme: se pitää meidät liikkeessä sekä vaikuttaa suoraan siihen, miten kehomme toimii ja miten jaksamme arjessa. Sydän- ja verisuonitaudit ovat maailmanlaajuisesti yksi suurimmista terveysongelmistamme ja -haasteista, joita kohtaamme päivittäin.

Sydänsairaudet, kuten sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja verenpainetauti, voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja johtaa jopa kuolemaan. Sydänsairaudet ovatkin Suomessa yleisin kuolinsyy. Tämän vuoksi sydänsairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää. Omaa sydänterveyttään pystyy edistämään arkipäiväisillä, terveellisillä valinnoilla.

Terveelliset elämäntavat sydänterveyden tukena

Sydänterveyden edistämisen kulmakiviä ovat terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, riittävä uni, päihteettömyys sekä painonhallinta. Terveellisillä elämäntavoilla on kokonaisvaltaisia vaikutuksia hyvinvointiin ja sydänsairauksien riskien pienentämiseen – näillä keinoilla voidaan vaikuttaa parantamalla veren kolesteroliarvoja sekä sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa sydänlihasta, edistää painonhallintaa, auttaa alentamaan verenpainetta sekä samalla vähentää sepelvaltimoiden ahtautumista.

Positiivista on, että sydän- ja verisuonitautien riskitekijätasot ovat laskeneet merkittävästi vuosien mittaan, vaikkakin lasku on viime vuosien aikana hidastunut. Painoindeksi ja vyötärönympärys ovat kasvaneet tilastollisesti merkittävästi väestössä ja aiheuttaneet uuden kansanterveydellisen haasteen Suomessa. Painonhallinta on sydänterveyden kannalta tärkeää, koska sen avulla voidaan vaikuttaa verenpaineeseen ja kolesterolitasoihin suotuisasti sekä pienentää esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä.

Terveystarkastuksissa sairaudet voidaan todeta varhain

Aina sydän- ja verisuonitaudit eivät oireile mitenkään, vaan sairaudet voivat tulla sattumalta ilmi terveystarkastuksissa tai muun sydämeen viittaavan oireilun perusteella. Säännöllisten terveystarkastusten avulla pystytään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa toteamaan sairaudet sekä taudinkulkuun on mahdollista vaikuttaa parhaiten.

Terveysmittauksista oli kysymys myös opinnäytetyössämme ”Hyvä sydänterveys – parempi elämä”, jossa toteutettiin sydänterveyttä silmällä pitäen terveysmittaukset elämänhallintaan liittyneen hankkeen osallistujille. Terveysmittausten tarkoituksena oli kartoittaa osallistujien terveydentilaa ja motivoida tarvittaviin elämäntapamuutoksiin sydänterveyden edistämiseksi.

Jo pienilläkin elämäntapamuutoksilla on merkitystä sydänterveyden ja elämänlaadun kannalta. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tekemään parempia valintoja oman hyvinvoinnin eteen!

Artikkeli pohjautuu Hyvä sydänterveys – parempi elämä -nimiseen opinnäytetyöhön.

Lähteet

Ahonen, O.; Blek-Vehkaluoto, M.; Buure, T.; Ekola, S.; Partamies, S. & Sulosaari, V. 2019. Kliininen hoitotyö. 8., uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

Laatikainen, T.; Härkänen, T.; Borodulin, K.; Kennet, H.; Koskinen, S.; Männistö, S.; Peltonen, M.; Sundvall, J.; Valsta, L. .; Vartiainen, E. & Jousilahti, P. 2019. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät 1992-2017: laskusuunta jatkunut, mutta hidastunut. Lääkärilehti. Viitattu 5.9.2023. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/sydan-ja-verisuonitautien-riskitekijat-1992-ndash-2017-laskusuunta-jatkunut-mutta-hidastunut/

Sydänliitto. 2017. Sydän- ja verisuonisairaudet koskettavat monen suomalaisen elämää joka päivä. Sydänliiton tiedote. Viitattu 5.9.2023. https://www.mynewsdesk.com/fi/sydan/pressreleases/sydaen-ja-verisuonisairaudet-koskettavat-monen-suomalaisen-elaemaeae-joka-paeivae-1971968

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2020. Sydän- ja verisuonitaudit. Viitattu 5.9.2023. https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/sydan-ja-%20verisuonitaudit