Ruskon kunnan palvelut pian entistä saavutettavampia – myös esteettömyyden tila on huomioitu

29.12.2023

Palvelutietovaranto-järjestelmän käyttöönoton avulla ruskolaiset saavat pian entistä helpommin tietoa asuinympäristöstään löytyvistä palveluista. Palvelutietovarannosta löytyy myös palveluiden esteettömyystiedot, jotka hyödyttävät monia asukkaita ja Ruskolla asioivia. 

Varsinais-Suomalaisessa noin 6 300 asukkaan Ruskon kunnassa on tällä hetkellä käynnissä projekti, jonka tarkoituksena on ottaa käyttöön Palvelutietovaranto-järjestelmä kunnassa. Palvelutietovaranto (eli PTV) on Digi- ja väestötietoviraston tuottama koko maan laajuinen tietovaranto, johon esimerkiksi kunnat luovat kuvauksia omista palveluistaan. Näitä palveluja ovat esimerkiksi päiväkodit, kirjastot ja nuorisotalot.

Tarkoitus on, että kunta kuvaa palveluihinsa liittyvät tiedot Palvelutietovarantoon asiakaslähtöisesti ja selkeästi, jotta kuntalaiset saavat helposti tietoa heille tarjolla olevista palveluista. Kun palvelukuvaukset on lisätty Palvelutietovarantoon ja julkaistu kaikkien nähtäväksi, asukkaat löytävät nämä tiedot Suomi.fi-verkkopalvelusta esimerkiksi hakemalla Ruskon kuntaa tai tietyn päiväkodin nimeä. (Huhta & Mattila 2020.) Palvelutietovarannon käyttöä säädetään lailla (laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 571/2016). 

Opinnäytetyön ideana oli kerätä ajankohtainen tieto palveluiden esteettömyydestä, jotta asukkaat saavat helposti tietää esteettömyyden tämänhetkisen tilan.

Projektista on juuri valmistunut yksi osa Ruskon kunnan ja Turun ammattikorkeakoulun kehittämisyhteistyön avulla. Kaksi Turun ammattikorkeakoulun toimintaterapeuttiopiskelijaa laati opinnäytetyönsä toimeksiantona Ruskon kunnalle, yhteistyössä kunnan esteettömyystyöryhmän kanssa. Opinnäytetyön kehittämistehtävänä oli kerätä esteettömyystietoa kaikista kunnan palveluista ja siirtää nämä tiedot Palvelutietovarantoon osaksi muita tietoja. Esteettömyystietojen löytyminen Palvelutietovarannosta ei ole itsestään selvä asia, sillä niiden lisääminen sinne on tällä hetkellä vapaaehtoista. Ruskon kunta onkin halunnut erityisesti panostaa PTV-projektiin, ja esteettömyystietojen kerääminen päätettiin mahdollistaa oppilaitosyhteistyön avulla.  

On kuitenkin tärkeää huomioida, että valmistuneen opinnäytetyön tarkoitus ei ollut parantaa Ruskon kunnan esteettömyyttä tekemällä korjauksia huomattuihin puutteisiin. Ideana oli kerätä ajankohtainen tieto palveluiden esteettömyydestä, jotta asukkaat saavat helposti tietää esteettömyyden tämänhetkisen tilan. Näin he voivat suunnitella esimerkiksi kirjastoreissua tehokkaammin, kun he pystyvät huomioimaan tulevat esteet tai mahdollisuudet jo etukäteen. 

Opinnäytetyöhön valittiin kunnan toimesta 15 palvelua, joiden esteettömyystiedot kerättiin. Valittuihin palveluihin sisältyi

  • 5 päiväkotia, 
  • 5 koulua, 
  • 2 nuorisotaloa, 
  • kirjasto,  
  • monitoimitalo ja  
  • Ruskon kunnantalo. 

Esteettömyystiedot kerättiin paikan päällä Helsingin kaupungin kehittämän ja ylläpitämän esteettömyyssovelluksen avulla. Sovellus kysyy kysymyksiä muun muassa kohteen kynnyksistä, porrasaskelmien määrästä tai esteettömästä wc:stä. Sovellus luo vastausten perusteella automaattilauseita, jotka kuvaavat kohteen esteettömyyttä lukijalle. (Heikkinen & Niemi 2022.) Kaikissa kohteissa henkilökunta oli hyvin avuliasta, ja he vaikuttivat olevansa innoissaan tästä projektista. Ilmapiiri Ruskolla oli hyvin positiivinen, ja esteettömyys koettiin siellä tärkeänä asiana. 

Esteetön ympäristö mahdollistaa osallistumisen ja tukee yhdenvertaisuutta

Kerätyt esteettömyystiedot kertovat kunnassa asioiville tärkeää tietoa siitä, miten he pystyvät liikkumaan ja asioimaan eri toimipisteissä. Esteettömyydessä ei ole kuitenkaan kyse ainoastaan esteettömästi liikkumisesta, vaan se liittyy myös muun muassa sujuvaan näkemiseen, kuulemiseen, ymmärtämiseen ja kommunikaatioon (Invalidiliitto n.d.). Kun nämä tiedot saadaan kaikille julkisiksi helposti ymmärrettävässä muodossa, tiedosta tulee saavutettavaa. Näin ollen kaikenlaisilla ihmisillä on siis tasavertaiset mahdollisuudet löytää ja hyödyntää kunnasta löytyvää tietoa. (Hirvonen & Kinnunen 2020, 323.) 

Saavutettavuus ja esteettömyys ovat tärkeitä teemoja kaikille, mutta erityisesti niistä hyötyvät ikääntyneet ihmiset, näkö- ja kuulovammaiset, kognitiivisista tai motorisista haasteista kärsivät, lapset ja nuoret, sekä henkilöt, joille suomen kielen ymmärtäminen on haastavaa (Selovuo 2019, 14). PTV-projekti edistää kunnan palveluiden saavutettavuutta ja siten tukee ihmisten osallistumista monilla elämän osa-alueilla. Saavutettava tieto edistää yhteisön jäsenten itsenäisyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista. (Hirvonen & Kinnunen 2020, 321, 323.) Tiedot hyödyttävät kunnan nykyisten asukkaiden lisäksi tulevia uusia asukkaita sekä matkailijoita. 

Sovelluksen avulla asukkaat voivat paremmin osallistua oman kuntansa toimintaan ja yhteisölliseen elämään.

Esteetön ympäristö mahdollistaa osallistumisen kaikenlaisille ihmisille ja tukee yhdenvertaisuutta yhteisön kesken (Invalidiliitto n.d.). Osallistuminen voi edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä, sekä tarjota ihmisille mahdollisuuksia vaikuttaa oman elinympäristönsä kehittämiseen. Näin osallistumisen mahdollistamisella on potentiaalia olla hyvinkin merkityksellistä ja tärkeää Ruskon kunnan asukkaiden näkökulmasta. (Townsend & Polatajko 2013, 21; Taylor 2017, 107.) 

Opinnäytetyössä kartoitetut kunnan toimitilojen esteet voivat kuitenkin vaikeuttaa osallistumista, esimerkiksi liikkumisen tai kommunikoinnin esteiden kautta. Nyt esteettömyyssovelluksen avulla kerätyt tiedot auttavat Ruskon kuntaa tiedostamaan tilanteen paremmin ja sitä kautta poistamaan havaittuja esteitä. Näin asukkaat voivat paremmin osallistua oman kuntansa toimintaan ja yhteisölliseen elämään, tukien heidän terveyttään ja hyvinvointiaan (Taylor 2017, 114). 

Palvelutietovarannon käyttöönotto on nyt saatu alkuun Ruskolla, ja työtä jatketaan siellä aktiivisesti lisäämällä Palvelutietovarantoon muut palveluita koskevat tiedot. Projektin keskeneräisyydestä johtuen tiedot ovat vielä julkistamattomia, mutta kuntalaisia on tiedotettu sosiaalisen median kautta käynnissä olevasta projektista. Projektin valmistuttua Ruskon kunta julkaisee tiedot kaikkien nähtäväksi ja tiedottaa kuntalaisiaan tästä uudesta saatavilla olevasta palvelusta.

Pyry Rantasen ja Mia Åkermanin opinnäytetyö Theseuksessa: ”Ruskon kunnan esteettömyystiedon siirtäminen Palvelutietovarantoon”

Lähteet:

Heikkinen, M. & Niemi, M. 2022. Esteettömyyssovellus. Viitattu 16.1.2023. https://kaupunkialustana.hel.fi/ohjeet/esteettomyysohje/ 

Hirvonen, M. & Kinnunen, T. 2020. Saavutettava viestintä. Yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta edistämässä. Helsinki: Gaudeamus Oy. 

Huhta, E. & Mattila, I-M. 2020. PTV-ajokortti – Palvelutietovaranto haltuun ja hyötykäyttöön. Digi- ja väestötietovirasto ja eOppiva. Viitattu 29.10.2022. https://www.eoppiva.fi/koulutukset/ptv-ajokortti/ 

Invalidiliitto n.d. Esteettömyys. Viitattu 13.2.2023. https://www.invalidiliitto.fi/esteettomyys 

Laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 571/2016. Annettu Helsingissä 29.6.2016. Viitattu 9.1.2023. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160571 

Selovuo, K. 2019. Saavutettavuusopas. 1. painos. Eura: Eura Print Oy. 

Taylor, R. R. 2017. Kielhofner’s Model Of Human Occupation: Theory and application. Fifth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer.   

Townsend, E. A. & Polatajko, H. J. 2013. Enabling Occupation II: Advancing an Occupational Therapy Vision for Health, Well-being, & Justice through Occupation. Second Edition. 9th Canadian Occupational Therapy Guidelines. Ottawa, ON, Kanada: CAOT Publications ACE.