Är det möjligt att utveckla småskalig produktion med lean -tänkande?

13.06.2024

Lean-tänkande är känt runt om i världen som ett verktyg för att öka effektiviteten inom industriella marknader i produktion. Lean-tänkandes grundprinciper kommer från Toyotas produktionssystem (TPS) och fokuserar mest på att eliminera slöseri och räta ut processerna i produktionen. Kan lean-tänkande användas för att utveckla småskalig produktion, såsom färdigmatsproduktion?

Man har undersökt här lean-tänkandets möjligheter och utmaningar inom småskalig produktion i ett företag från Åbo, med fokus på slöserieliminering.

Färdigmatsmarknaden har vuxit efter coronapandemin på grund av ökat hemarbete. Distansarbete har lossat arbetsplatsens platsberoende, vilket har ökat efterfrågan på färdigmat. Färdigmat kan nuförtiden också i vissa tillfällen ersätta restaurangsbesök. Variationer i dagliga produktionsvolymer skapar ojämn arbetsbelastning i färdigmatsproduktionen, vilket påverkar effektiviteten. Efterfrågan av produkten kan vara koncentrerat på en viss dag upp till 35 % av hela veckans produktion.

Färdigmatsproduktion

Företaget som beskrivs är en restaurang i Åbo som har också producerat färdigmat sedan 2020. Företagets färdigmatsproduktion är koncentrerad till ett industriellt kök där två olika produkter tillverkas dagligen.

För närvarande arbetar 3-4 av företagets personal dagligen i produktionen av färdigmat. Produktionsprocessen är uppdelad i fyra olika steg:

  • förberedelser
  • tillagning
  • kylning och
  • förpackning.

Varje steg är utformat så att produkten tillverkas och förpackas samma dag och levereras till butikerna på nästa dagen.

Identifierade problem

Flera problemområden identifierades i företagets produktionsprocess. Variationer i dagliga produktionsvolymer skapar ojämn arbetsbelastning i färdigmatsproduktionen, vilket påverkar effektiviteten. I produktionen kan efterfrågan vara koncentrerat 30% på en viss dag på veckan. Den dagliga produktionsmängden varierar, vilket orsakar ojämn arbetsbelastning. Detta slöseri leder till ineffektiv användning av arbetstiden. Identifiering av brister i råvaror och utrustning är också oregelbunden, vilket leder till oväntade produktionsavbrott. Kylningens väntetider är långa, vilket orsakar tidsförlust i produktionen dagligen.

Enligt lean-tänkandets principer kan flera åtgärder utvecklas för att lösa dessa problem. Genom att dela upp förberedelserna i olika steg kan arbetsbelastningen jämnas ut och slöseri minskas. För brister borde det skapas en standardiserad metod för identifiering och dokumentation för att minska slöseri. Under kylningsprocessen borde det införas bristkontroller och förberedelser för nästa dag, vilket skulle minska tidsförlusten.

Utmaningar med lean-tänkande i småskalig produktion

Även om lean-tänkande erbjuder många fördelar, är dess tillämpning på småskalig produktion inte lätt. I småskalig produktion är resurserna ofta begränsade som leder till att man inte kan fullständigt utnyttja lean-möjligheter.  

Småskalig produktion har också ofta färre resurser för att utveckla och standardisera processer, vilket kan göra det svårt att implementera utvecklade processer.

Vad är det som uppmärksammades?

Att tillämpa lean-tänkande på småskalig produktion, såsom företaget i Åbo med färdigmatsproduktion, ger tydliga möjligheter att förbättra effektiviteten och minska slöseri. Det är dock viktigt att notera att tillämpningen av lean-tänkande på småskalig produktion kräver noggrann planering och anpassning efter företagets egna behov.

Begränsade resurser och behov av flexibilitet är utmaningar som måste beaktas vid implementering av produktionsutveckling som görs med lean -tänkande.  När man ser på åtgärderna som gjordes kan man säga att produktionen kan utvecklas också i småskalig produktion med hjälp av lean -tänkande.

Lärdomsprov i Theseus: Helsko, Harlan, Valmisruokatuotannon kehittäminen : case : Yritys X. 2024