Elämyksiä, mutta tehokkaasti – Lapin hiljaisuudesta liiketoimintaa

10.06.2025


Kuinka tuotantotaloudesta tuttu tehokkuus, palvelualan asiakasymmärrys ja matkailualan paikallistuntemus yhdistetään kannattavaksi liiketoiminnaksi? Koronapandemian tyrehdyttämä Lapin kansainvälinen matkailu on kasvanut ennätyslukemiin. Erityisesti Rovaniemi houkuttelee ulkomaalaisia matkailijoita talvisesongin aikana. Tässä opinnäytetyössä laadittiin liiketoimintasuunnitelma ohjelmapalveluyritykselle, jonka palvelut pohjautuvat Lapin luontoon, talvisesonkiin ja räätälöityihin asiakaskokemuksiin.

Yritys hyödyntää yrittäjän pitkää kokemusta alalta, omia valmiina olevia ja luonnosta saatavia resursseja sekä tuotantotalouden insinööriopinnoista ammennettuja työkaluja tehokkuuden ja kannattavuuden optimoimiseksi.

Tavoitteena toimiva liiketoimintasuunnitelma lappilaiselle ohjelmapalveluyritykselle

Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia toteuttamiskelpoinen liiketoimintasuunnitelma tuotantotalouden työkaluja apuna käyttäen Rovaniemen alueelle perustettavalle ohjelmapalveluyritykselle, joka keskittyy pienryhmämatkailuun sekä asiakaslähtöisiin ja joustaviin palvelutuotteisiin. Suunnitelma pohjautui vahvalle toimialatuntemukselle, konkreettiseen ajatukseen perustaa oma yritys, sekä markkinatutkimukseen.

Työn toteutus ja menetelmät

Työssä yhdistettiin käytännön kokemus ja tuotantotaloudellinen prosessiajattelun näkökulma. Teoreettinen osuus käsitteli liiketoimintasuunnitelman rakennetta ja merkitystä, ohjelmapalveluiden erityispiirteitä, arvontuotantoa ja kannattavuuden arviointia palveluliiketoiminnassa. Lisäksi analysoitiin Lapin matkailun trendejä ja markkinatilannetta. Työn käytännön osuudessa laadittiin liiketoimintasuunnitelma, joka sisälsi palvelukuvaukset, kohderyhmät, resurssit, markkinoinnin, viranomaisasiat, riskienhallinnan ja taloudelliset laskelmat.

Tulokset: optimoitu palvelumalli voi toimia pienelläkin volyymillä

Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että pienimuotoinen ja oikein ajoitettu ohjelmapalveluyritys voi toimia kannattavasti jo kohtuullisella asiakasmäärällä. Kriittisen pisteen laskenta osoitti, että jo noin kolmen elämyspalvelun kuukausitahdilla koko vuoden kiinteät kulut ovat katettavissa. Vaikka tuotantotalous juontaa juurensa teollisuuteen, sen periaatteet pätevät yllättävän hyvin myös elämysmatkailussa. Kyse on lopulta siitä, miten tuotteesta, oli se sitten fyysinen tai aineeton, saadaan niin asiakasta kuin yritystäkin mahdollisimman paljon hyödyttävä lopputulos mahdollisimman tehokkaasti. Tällöin esimerkiksi prosessiajattelu ja resurssien optimointi ovat yhtä olennaisia oli ala mikä tahansa.

Sovellettavuus ja jatkoideat

Liiketoimintasuunnitelma on suoraan pantavissa käytäntöön ja se toimii käytännöllisenä tukipilarina yrityksen käynnistämiselle ja kenties jopa muille matkailualan yrittäjyydestä kiinnostuneille. Opinnäytetyö osoitti, että myös
pienellä alkuinvestoinnilla ja suunnitelmallisella resurssien käytöllä voidaan rakentaa elinvoimainen yritys, kun taustalla on osaamista, kysyntää ja selkeä konsepti.

Lähteet:


Business Finland. 2018. Chinese Market Segment: High Spending FITs. Visit Finland –
julkaisu. Saatavilla: https://www.businessfinland.fi/48dfce/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2021/china-high-spending-analysis-2018-visitfinland-pdf.pdf [Viitattu 4.5.2025].

Business Finland. 2020. China Travel Insights – Webinar 2020. Visit Finland -julkaisu.
Saatavilla: https://www.businessfinland.fi/4a6f1c/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2020/china-travel-insights—webinar-2020-.pdf [Viitattu 4.5.2025].

Grönroos, C. (2009). Palvelujen johtaminen ja markkinointi

Hannus, J. (1994). Prosessijohtaminen – Ydinprosessien uudistaminen ja yrityksen suorituskyky

Holopainen, M. & Levonen, H. (2008). Yrityksen perustajan opas – silta yrittäjyyteen

Komppula, R. & Boxberg, M. (2002). Matkailuyrityksen tuotekehitys

Martinsuo, M. ym. (2020). Teollisen palveluliiketoiminnan perusteet

Valtakari, M., Komppula, R. & Puhakka, R. 2023. Luontoon liittyvät hyvinvointi- ja elämys-palvelut: loppuraportti Lapin hyvinvointi- ja elämyspalvelujen kehittämiskokonaisuudesta
2020–2023. Lapin liitto / Arctic Smartness. Saatavilla: https://arcticsmartness.fi/wp-content/uploads/2023/11/luontoon-liittyvat-hyvinvointi-ja-elamyspalvelut-loppuraportti.pdf
[Viitattu 5.5.2025].

Visit Finland. 2022. Kansainvälisen matkailun tulevaisuuden trendit 2022. Business
Finland. Saatavilla: https://www.visitfinland.fi/4b0225/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2021/kansainvalisen-matkailun-tulevaisuuden-trendit-2022-visit-finland.pdf [Viitattu 4.5.2025].

Visit Finland. 2023. Kestävän matkailun tila 2023. Business Finland. Saatavilla:
https://www.visitfinland.fi/4ac1e4/globalassets/visitfinland.fi/vf-julkaisut/2024/kestavan-matkailun-tila-2023.pdf [Viitattu 4.5.2025].

Womack, J.P. & Jones, D.T. (2003). Lean Thinkin