Haasteet laatukustannusten vähentämiseen tähtäävissä kehittämisprojekteissa

05.04.2024

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi kansainvälinen rakennusalan yritys. Tapausyrityksellä oli ongelmia toteuttaa riittävä määrä jatkuvan parantamisen kehityshankkeita ympäri vuoden. Tutkimuksen toimeksiantona oli tutkia prosessin mahdollisia puutteita ja keskittyä parannushankkeiden käynnistämiseen ja toteuttamiseen liittyviin haasteisiin. Tutkimuksen tavoitteena on muodostaa jatkokehittämissuosituksia, joita yritys voi hyödyntää prosessien ja käytäntöjen kehittämisessä.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa keskitytään erityisesti laatukustannusmalliin sekä jatkuvanparantamisen ja ongelmanratkaisun menetelmiin. Työn teoriaosuus tarjoaa kattavan pohjan tutkimukselle ja yrityksen laatukustannuskehityshankkeiden ymmärtämiselle.

Haasteet kehitysprojekteissa

Opinnäytetyön tuloksissa tarkastellaan haasteita ja esitetään parannusideoita, joiden avulla voidaan tukea organisaatioita toteuttamaan riittävä määrä parannushankkeita tulevaisuudessa. Tuloksissa todetaan, että suurimmat haasteet niin projektien toteutuksessa kuin käynnistämisessä liittyivät vahvasti muun muassa resursseihin ja työntekijöiden kompetenssiin. Seuraavat aiheet saturoivat tutkimuksessa merkittävästi, ja näin ollen muodostavat suurimmat haasteet:

  • rajalliset resurssit
  • työntekijöiden kompetenssi ja osaaminen
  • kollaboraatio yrityksen eri osastojen välillä
  • epäselvä ja monimutkainen prosessi.

Ammattilaisten kehitysideat

Tutkimuksessa kysyttiin yrityksen laatujohtajilta myös kehitysideoita, joilla laatukustannusmallia ja kehitysprojekteja voidaan kehittää ja tehostaa. On todella tärkeää konsultoida kyseisiä ammattilaisia, sillä heillä on parhaassa tapauksessa vuosikymmenten kokemus yriytyksen toiminnasta, prosesseista, ja laatujohtamisesta. Seuraavat kehitysideat nousivat ammattilaisten vastauksista esille:

  • resurssien korvamerkintä kehittämisprojekteille
  • säännöllinen tiimipalaveri laatukustannusmallin kehittämiseksi
  • pakollinen koulutus uusille työntekijöille, jossa käsitellään yrityksen laatukustannusmalli ja siihen liittyvät työkalut
  • kehitysprojektien tärkeyden alleviivaus yrityksen johdon puolelta
  • kehittää toimivia tapoja jakaa kehitysprojektien saavutuksia, ja tuloksien tärkeyttä.

Edellä mainitut kehitysideat auttavat eliminoimaan tutkimuksessa esille tulleita haasteita. Työntekijöiden koulutus auttaa lisäämään kompetenssia ja resurssien korvamerkintä kehittämisprojekteja varten helpottaa kyseisten projektien aloittamista ja toteuttamista. Kirjoittajan tarkastelun ja tutkimuksen lisäksi työn kehityssuositukset perustuvat kyselystä kerättyihin vastauksiin.

Hyödyt tulevaisuudessa

Työn tuloksista voi päätellä, että kehitysprojektien hyötyjä ei ole helppo perustella yrityksen ylimmälle johdolle ja että työntekijöiden koulutuksessa on kehittämisvaraa. Tutkimuksen tulokset perustuvat yhden tutkimustapauksen analysointiin, joten laajempaa yleistämistä ei sen perusteella voi tehdä. Siitä huolimatta tulokset ovat todella hyödyllisiä toimeksiantajalle, ja ulkopuoliset yritykset voivat peilata toimintaansa, sekä identifioida löytyykö heidän prosesseista samankaltaisia haasteita.

Lähde:

Uitto, E. 2024. Challenges of COPQ improvement projects in company X – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Kuva: Josh Beech on Unsplash