Projektinhallinnan taika: Miten suunnitelmat muuttuvat toiminnaksi
Projektinhallinta on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua, resursointia ja toteutusta. Tavoitteena on varmistaa, että projektit etenevät aikataulussa ja budjetissa, ja että laadukkaat tulokset saavutetaan. Tehokas projektinhallinta edellyttää ennakoivaa ajattelua, joustavuutta ja selkeää kommunikaatiota tiimin ja sidosryhmien kanssa. Organisoiminen on keskeinen osa onnistumista, sillä se mahdollistaa resurssien tehokkaan jakamisen ja työtehtävien määrittelyn. Hyvä projektinhallinta rikastuttaa oppimiskokemusta, kehittää yhteistyötaitoja ja luo pohjan tuleville projekteille, olipa kyseessä pieni tapahtuma tai laajempi kehitysprojekti.
Opinnäytetyön tavoitteena oli järjestää onnistunut laboratoriokierros Turun ammattikorkeakoulun järjestämille Liiketoiminnan Kehittämispäivien vieraille ja vastata kalustejärjestelyistä siten, että vierailijoille tarjottaisiin informatiivinen ja sujuva kokemus. Laboratoriokierroksen tarkoitus oli esitellä laboratorioiden toimintaa, laitteita ja tutkimusprosesseja kiinnostavalla ja selkeällä tavalla. Kalustejärjestelyiden optimoinnilla pyrittiin varmistamaan tilojen toimivuus ja turvallisuus, huomioiden erityisesti esteetön liikkuminen ja tehokas tilankäyttö.
Työn aloitus ja suunnittelu
Opinnäytetyö toteutettiin parityönä. Työ tehtiin toiminnallisena opinnäytetyönä Turun ammattikorkeakoululle. Opinnäytetyön alussa kerättiin mahdollisimman laajasti teoriaa projektin toteutuksen organisoinnista ja sitä hyödyntäen lähdettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan opinnäytetyön toiminnallista osuutta. Opinnäytetyö on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, mikä tarkoittaa kohteen tutkimista kokonaisvaltaisesti. Aineistoa tulkittiin niin, että mikä on tärkeää, eikä keskitytty ainoastaan määrään. Kohdejoukko oli valittu tarkoituksenmukaisesti, eikä satunnaisesti ja tutkimuksen suunnitelmat muuttuivat tutkimuksen edetessä. Aineistoa analysoitiin arvioimalla aikaisempaa tutkimusta ja teoriaa, joka liittyi aiheeseen. Tämä auttoi ymmärtämään, miten työ sijoittui olemassa olevaan tietoon.
Tulosten analysointi
Opinnäytetyön tuloksien pohjalta toimeksiantaja pystyy analysoimaan, onko laboratoriokierrosta järkevää järjestää kyseisen tapahtuman yhteydessä, mikäli tapahtuma järjestetään uudelleen. Toimeksiantaja myös näkee tämän opinnäytetyön pohjalta, oliko kalustejärjestelyiden suunnitelma toimiva ja voidaanko sitä hyödyntää jatkossa.
Tulevaisuuden näkymät ja haasteet
Vierailijoiden kokemuksia voidaan jatkossa parantaa kehittämällä laboratoriokierrosta Liiketoiminnan kehittämispäivien yhteydessä saatujen tuloksien avulla. Kehitettyjä kalustejärjestelyitä voidaan hyödyntää muissa tapahtumissa sekä työn avulla voidaan myös innostua markkinoimaan Turun ammattikorkeakoulun tarjoamia laboratorioita yhä useammin niistä kiinnostuneille yrityksille.
Opinnäytetyöprosessin aikana heräsi ajatuksia siitä, kuinka tärkeää on erilaisten haasteiden ennakointi. Haasteita voivat olla esimerkiksi aikataulussa pysyminen ja osallistujien ohjaus. Prosessin aikana selvisi myös projektien kannalta tiimityön tärkeys. Tiimityö korostui paljon prosessin aikana, sillä työ tehtiin parityönä, sekä projektin aikana oltiin paljon tekemisissä eri sidosryhmien kanssa onnistuneen projektin saavuttamiseksi.
Lähteet:
Alin M, Soini P. 2024. Projektin toteutuksen organisointi, case – Turku AMK – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.