Työturvallisuus vastaan tuottavuuspyrkimykset: Miten nopeusrajoituksen alentaminen vaikuttaa varastoprosessien tehokkuuteen?
Tehdasalueen nopeusrajoituksia rajoittamalla voidaan kasvattaa työturvallisuutta, mutta sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia varastoprosessien tehokkuuteen. Nopeusrajoituksen muutokseen on varauduttava selvittämällä sen aiheuttamat vaikutukset varastoprosesseissa, jotta voidaan ryhtyä toimenpiteisiin riittävän tehokkuuden turvaamiseksi.
Yrityksen katto-organisaation tekemä päätös tehdasnopeusrajoituksen alentamiseksi 21 km/h:sta 11 km/h:ssa teki aiheelliseksi kartoittaa muutoksen aiheuttamia vaikutuksia lastausten ja materiaalisiirtojen suorittamisessa. Kartoituksella arvioidaan nykyisten resurssien riittävyyttä sekä pyritään tuomaan esille hukkaa prosesseista.
Muutoksen vaikutuksia prosesseissa voidaan selvittää suorittamalla pilotointia
Prosessin kartoitus on perusta sen tulevaisuuden suunnittelulle ja kehittämiselle. Erilaisilla tiedonkeruumenetelmillä ja mittareilla voidaan arvioida prosessien suorituskykyä, joka ohjaa kehitystoimia. Prosesseihin tehtyjä muutoksia voidaan havainnollistaa suorittamalla pilotointia, jonka avulla voidaan varmistaa prosessin tehokkuus ja toimivuus sekä tehdä tarvittavia korjauksia ennen muutoksen laajamittaista käyttöönottoa.
Ennen uudistuneen prosessin laajamittaista käyttöönottoa on tärkeää suorittaa pilotointia etenkin, jos prosessiin on tehty suuria muutoksia. Pilotoinnin avulla voidaan pystyä selvittämään, tuottaako prosessi odotettuja tuloksia
Muutoksen vaikutusta varastoprosesseihin arvioitiin kuukauden mittaisen pilotointijakson ajalta kerätyn datan avulla. Pilotointijakso osoitti lastausaikojen kasvavan 2–15 % aiempaan verrattuna. Materiaalisiirtoihin käytetyn ajan kasvun vaihtelu pilotointijaksolla oli suurta, 7–44 %. Koska mittauksissa ei otettu huomioon kaikkia siirtoaikoihin vaikuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi eri trukinkuljettajien vaikutusta, kokonaisvaltaisen vaikutuksen arvioidaan olevan lähellä tulosten mediaania, joka on 34 %.
Pilotointijakso osoitti resurssien olevan riittäviä muutoksen laajamittaiseen käyttöönottoon lastausprosessin osalta, jossa vaikutus jäi melko vähäiseksi. Materiaalisiirtojen osalta huomattiin, että resurssit eivät aina ole riittäviä, sillä joissain tilanteissa tuotteita valmistuu nopeammin kuin niitä ehditään siirtämään varastoon. Näin ollen yrityksessä on tarpeen suorittaa korjaavia toimenpiteitä ennen muutoksen laajamittaista käyttöönottoa.
Tehokkuutta prosesseihin hukkaa poistamalla
Hukan tunnistamisella ja sen eliminoimisella voidaan pyrkiä prosessien tehostamiseen. Hukka voi muun muassa hidastaa prosesseja ja kasvattaa kustannuksia. Hukan eliminoinnilla parannetaan tehokkuutta, kun prosesseista vapautuu aikaa ja resursseja.
Tutkimuksen aikana varastoprosesseista tunnistettiin useita hukan muotoja, kuten pitkät materiaalien siirtomatkat, tuottamaton työaika, puutteellinen työergonomia ja talviolosuhteiden aiheuttamat epäsäännöllisyydet. Prosessin tehostamiseksi hukan lähteitä tulisi tarkastella syvemmin ja etsiä keinoja sen vähentämiseksi.
Työturvallisuus ja tuottavuuspyrkimykset tasapainoon
Monessa yrityksessä työturvallisuutta pidetään ensisijaisen tärkeänä tavoitteena ja sitä pyritäänkin usein parantamaan mahdollisuuksien mukaan. Kuten tässäkin tilanteessa, ongelmaksi voi joskus muodostua ristiriita tuottavuuspyrkimysten kanssa. Yritysten onkin löydettävä tasapaino näiden välillä ja etsittävä keinoja, joilla mahdollistetaan molempien tavoitteiden saavuttaminen ilman, että toinen kärsii.
Lopuksi todettakoon, että ennen muutoksen lopullista implementointia yrityksen kannattaa pyrkiä tehostamaan prosesseja. Käyttöönoton jälkeen on suositeltavaa suorittaa tarkkaa seurantaa ja pitää yllä hyvää reagointikykyä ongelmatilanteiden varalta.
Lähteet:
Kirkkala, J. 2023. Tehdasalueen nopeusrajoituksen madaltamisen vaikutukset yrityksen varastoprosesseissa : Paroc Oy Ab. Opinnäytetyö. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.