risteilylaiva piirustus

Työturvallisuussuunnitelman luominen laivanrakennukseen

31.12.2022

Jokaisella telakalla työskentelevällä yrityksellä tarvitsee olla sekä työterveys- että työturvallisuussuunnitelma. Mikä on hyvän suunnitelman pohja?

Työturvallisuussuunnitelman luominen on vaatimus, jotta yritys voi telakalla työskennellä. Monet työturvallisuussuunnitelmat ovat todella pitkiä. Nykyajassa kaikki halutaan tehdä mahdollisimman nopeasti, eli myös työturvallisuussuunnitelmat halutaan saada tiivistettyä ilman, että niistä kuitenkaan tulisi puutteellisia.

Työturvallisuussuunitelman tarkoitus

Työturvallisuussuunnitelman tarkoituksena on perehdyttää yrityksen uudet työntekijät uuteen työympäristöön, jotta työhön liittyviltä vaaroilta voitaisiin välttyä. Uudet palkatut työntekijät voivat olla joko telakka-alan konkareita tai työskentelevät telakalla ensi kertaa. Konkareille telakan käytännöt ja säännöt ovat tuttuja ja työturvallisuussuunnitelman läpikäynti on helppoa ja nopaa. Ensikertalaisten kanssa suunnitelman läpikäyntiin tulee varata aikaa ja muistaa käydä asiat läpi tarkasti, koska yksinkertaisetkin asiat ovat uusia ja sisäistäminen vaatii aikaa. Hyvä perehdytys työturvallisuussuunnitelman kanssa nousee todelliseen arvoonsa. Sekä uudet telakka-alan että vanhat konkarit tulee perehdyttää uuteen työympäristöön mahdollisimman huolellisesti.

 Työntekijän perehdytykseen kuuluu:

  • työvaatteiden antaminen
  • työturvallisuusvarusteiden antaminen
  • saniteettitilojen näyttö
  • pukukaapin luovutus
  • opastus telakan porttien sisällä liikkumiseen
  • opastus laivassa liikkumiseen
  • liikkumiseen vaaratilanteiden aikana

Telakan porttien sisällä liikkuu lukematon määrä trukkeja, rekkoja ja autoja. Telakan sisällä olevien tieliikennesääntöjen oppiminen ja noudattaminen on tärkeää, sillä sen avulla vältetään liikenteessä tapahtuvat vaaratilanteet. Näiden lisäksi omaan työhön liittyvät vaarat pitää osata myös huomioida aina ennen työn aloittamista.

Työturvallisuussuunnitelman luominen

Nykyaikana ihmiset ovat kärsimättömiä ja nopeus nousee jatkuvasti enemmän näkyville. Useat työturvallisuussuunnitelmat saattavat kuitenkin olla jopa monen kymmenen sivun mittaisia. Työn tavoitteena oli luoda lyhyt ja tiivis työturvallisuussuunnitelma, jonka läpikäyminen ei veisi montaa päivää, vaan työntekijät saataisiin nopeasti omille työpaikoilleen tietoisina työympäristönsä käytännöistä, säännöistä ja turvallisuudesta. Tiiviin, mutta riittävän informatiivisen suunnitelman luominen osoittautui haasteelliseksi, koska suunnitelmasa tulee olla jokainen asia, joka saattaa altistaa työntekijän vaaroille telakan alueella.

Työturvallisuussuunitelman merkitys yritykselle

Toimeksiantajayritkselle, Top-Engineering Oy:lle työntekijöiden turvallisuus on keskeinen asia. Se ohjaa tekemistä ja on keskeinen arvo. Toimeksiantaja halusi päivittää työturvallisuussuunnitelmansa vastaamaan olemaassa olevia niin läkisääteisiä kuin telakan asettamia sääntöjä, joita myös alihankkijayritysten ja heidän työntekijöidensä on noudatettava. Työssä pyrittiin myös huomioimaan sekä telakka-alalle uudet että vanhat työntekijät. Yritys sai itselleen työturvallisuussuunnitelman, jonka avulla saadaan kerrottua vanhoille työntekijöille telakan turvallisuusriskeistä sekä koulutettua ensikertalaiset työhönsä ongelmitta. Suunnitelmaa tullaan päivittämään vuosittain, sillä työntekijöiden suojelussa riskien jatkuva arviointi on tärkeää, koska silloin niihin voidaan heti puuttua ja ohjeistaa miten niitä välttää.

Lähteet:

Jauhiainen, N. (2022): Työturvallisuussuunnitelma Top-Engineering Oy – Theseus Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.