laivan luksushytti

Tahtituotannon ja Lean-filosofian hyödyntäminen materiaalipakettikohtaisessa resursoinnissa

07.06.2023

Laivanrakennusvauhdin kiihdyttyä useat alan yritykset ovat joutuneet toteamaan olemassa olevat työtavat ja prosessit vanhanaikaisiksi. Aikataulut ovat aiempaa tiukempia ja tämän myötä ajankohtaiseksi kysymykseksi on tullut mm. se, miten asennusaikojen ennustusta voidaan parantaa, jotta rakennusvaiheessa syntyviä pullonkauloja ja niistä syntyvää myöhästymää kyetään ennaltaehkäisemään.

Laivanrakennus on tänäpäivänä todella nopeaa, ja tehokas aikataulutus sekä työtehtävien jaksottaminen ovat välttämättömiä toimia yrityksen kannattavan toiminnan varmistamiseksi. Nykypäivän lohkotuotanto on osittain jäänyt vanhojen toimintamallien myötä jumiin. Rakennusvaihetta on yritetty tehostaa esimerkiksi materiaalipakettien avulla, mutta henkilöstön resursointia ei ole vielä kyetty ennustamaan tarpeeksi huolellisesti. Vääristynyt resursointi johtaa odottamattomiin pullonkauloihin sekä viivästymiin aikataulussa. Jos lohkovaiheen asennustyöt jäävät viime hetkeen, kustannukset moninkertaistuvat. (Pääkkönen & Haapalainen 2008.)

Mikä työpaketti?

Työpaketilla tarkoitetaan laivanrakennuksessa tapahtuvaa materiaalipakettiin linkittyvää työvaihetta. Työpaketti sisältää materiaalipakettiin linkitetyn työvoiman, aikataulun sekä materiaalit. Työpakettien kokonaisvaltainen ymmärtäminen ja hyödyntäminen edesauttavat tehokasta projektinhallintaa ja varmistavat, että suunnitellut työvaiheet kyetään suorittamaan aikataulussa. (Rogers 2023.)

Työpakettikohtainen resurssienhallinta on laivanrakennuksessa ajankohtainen keskustelunaihe. Jos yrityksellä on tavoitteena tehdä kustannussäästöjä materiaaleista ja henkilöstöresursseista aiheutuvasta hukasta, on välttämätöntä luoda rakennusvaiheessa tehtävälle työlle paremmat ennustustavat. Kuten mainittu, laivanrakennuksen onnistunut resurssienhallinta on kriittistä laivan oikea-aikaiselle valmistumiselle. Opinnäytetyössä on tämän myötä kehitetty laivanrakennuksen lohkovaiheessa hyödynnettävää työpakettikohtaista ennustusmenetelmää, joka mahdollistaa asentajien tarpeen ennakoimisen.

Resurssienhallintaan kuuluu työntekijöiden ja materiaalien oikea-aikaisen saatavuuden varmistaminen. Tärkeä osa resurssienhallintaa on myös ennakoivan suunnittelun käyttöönotto, jonka avulla pyritään ennustamaan tulevia resurssitarpeita ja varmistamaan, että riittävät resurssit ovat tarvittaessa käytettävissä.

Olemassa olevan datan hyödyntäminen

Laivanrakennusta on mahdollista toteuttaa nykyistä nopeammin, tehokkaammin ja tuottavammalla tavalla. Tulevaisuuden laivanrakennuksen parissa työskentelevien on täten kriittistä kehittää resurssienhallintaa, jotta heillä on onnistuneen lopputuloksen myötä mahdollisuus saavuttaa asiakastyytyväisyys ja täten pitää asema kilpailukykyisenä yrityksenä. Laivanrakennuksen asennusaikoja voidaan ennustaa monilla eri menetelmillä, mutta tässä opinnäytetyössä keskitytään kerätyn datan perustuvaan ekstrapoloivaan ennustukseen, jossa menneiden asennusaikojen analysoinnista syntyneen datan avulla ennustetaan tulevia asennusaikoja, ottaen huomioon tarvittavat tauot, osaamistaso ja muut tehokkuuteen vaikuttavat olosuhteet. Tehdyllä tutkimuksella ja muilla yrityksen toimilla pyritään kehittämään kustannustehokkaampia asennusprosesseja sekä aikataulutusmenetelmiä toiminnan optimoimiseksi. Kun tutkimuksen tuomia havaintoja viedään eteenpäin, voidaan asennusten eri vaiheista ja prosessista tunnistaa mahdolliset hukat ja pullonkaulat, jolloin tapahtumaketjusta saadaan entistä läpinäkyvämpi. Tämä kaikki voi kulminoitua parempaan suunnitteluun ja resurssien hallintaan. (Hopp & Spearman 2004, 141.)

Hyödyt alan yrityksille

Tahditettuja tuotantotapoja voidaan soveltaa Lean-filosofian tapaan laivanrakennuksessa ja se tuo mukanaan monia hyötyjä (Koskenvesa & Mäki 2020, 78). Jos laivanrakennusyritykset hyödyntäisivät tahtituotannosta ja Lean-filosofiasta tulevia hyötyjä, on yritysten mahdollista kehittää jopa seitsemää osa-aluetta:

  • Kustannussäästöt
  • Aikataulunhallinta
  • Laatu
  • Tehokkuus
  • Läpimenoaika
  • Työntekijätyytyväisyys
  • Turvallisuus

Edellä mainittujen asioiden kehittymisen myötä myös yrityksen maine paranee, minkä myötä yrityksen on mahdollista houkutella itselleen jälleen osaavampaa henkilöstöä. Tämä puolestaan auttaa yritystä pysymään kilpailukykyisempänä jatkuvasti kehittyvällä laivanrakennusalalla. (Rogers 2023.)

Yhteenvetona: Tutkimuksen tulosten myötä voidaan todeta, että tahtituotantoa on mahdollista hyödyntää laivanrakennuksen lohkovaiheessa, mutta siinä on omat haasteensa. Kokonaisuudessaan materiaalipaketit ja töiden hyvä tahdittaminen tukevat laivanrakennuksen nopeaa tuotantoa, joka puolestaan parantaa yritysten kilpailukykyä.

Lähteet:

Hopp, W.J. & Spearman, M.L. 2004. To Pull or Not to Pull: What Is the Question?. Manufacturing & Service Operations Management 6(2):133-148. Viitattu 27.2.2023. https://doi.org/10.1287/msom.1030.0028

Koskenvesa, A. & Mäki, T. 2019. Last Planner: Opas suunnittelun ja tuotannon johtamiseen. Espoo: Mittaviiva Oy.

Pääkkönen, T. & Haapalainen, M. 2008. Laivaputkiasentajan oppikirja. Aura: Kirjapaino Uusi Aura Oy.

Rogers, M. 2023. Työpakettikohtainen resurssienhallinta laivanrakennuksen lohkovaiheessa – Theseus. Opinnäytetyö. Turku: Turun ammattikorkeakoulu.

­­­­­­­­­­­­­­­