pitkospuut jotka vie metsään

Luonto lapsen ja perheen hyvinvoinnin tukena

04.11.2024

Luonto vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin monella tavalla. Se voi auttaa rauhoittumaan, lievittää stressiä ja parantaa fyysistä terveyttä. Luonnossa liikkuminen, leikkiminen ja yhdessä kokeminen edistävät lasten ja koko perheen hyvinvointia sekä yksilöllisen luontosuhteen kehittymistä.

Moni meistä kokee luonnon rauhoittavana paikkana, jossa voi irrottautua arjen kiireistä. Luonnon merkitys erityisesti perheiden yhteisissä hetkissä on tärkeä, sillä yhdessä vietetty aika luonnossa tarjoaa tilaa vuorovaikutukselle ja vahvistaa perhesiteitä. Luonnossa oleskelu ei kuitenkaan vaadi suuria ponnisteluja tai kauas matkustamista. Jo lähimetsä tai kaupunkiluontoympäristö, kuten puisto, voivat tarjota monia positiivisia luontokokemuksia ja samalla merkittäviä hyvinvointivaikutuksia.

Luonnolla on elvyttävä vaikutus

Luonnon vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin on tutkittu runsaasti. Tutkimukset osoittavat, että luonto auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan keskittymiskykyä. Metsässä kävellessä verenpaine laskee, sydämen syke tasaantuu, ja mieli rauhoittuu. Näitä vaikutuksia kutsutaan elpymiseksi – jo muutama minuutti luonnossa riittää siihen, että keho ja mieli alkavat palautua rasituksista.

Luonnon elvyttävä vaikutus perustuu pitkälti sen aistimuksiin. Luonnon äänet, hitaat ärsykkeet ja esteettiset kokemukset, kuten maisemat ja yksityiskohdat, herättävät huomiota ilman ponnistelua, mikä rentouttaa. Tämä johtaa usein siihen, että luonnossa olo tuntuu virkeältä ja levolliselta, ja ajatukset selkiytyvät.

Luontosuhteen kehittyminen alkaa lapsuudessa

Lasten kiinnostus luontoa kohtaan alkaa jo varhain, ja he reagoivat luonnon ilmiöihin – tuoksuihin, väreihin ja yksityiskohtiin luontaisesti. Tätä niin sanottua ympäristöherkkyyttä on tärkeää tukea, sillä se on olennainen osa luontosuhteen kehittymistä. Luontosuhde ei siis kehity itsestään vaan sen muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät. Vanhemmilla ja varhaiskasvattajilla on merkittävä rooli lapsen luontosuhteen rakentamisessa. Lapset tarvitsevat aikuisia, jotka vievät heidät luontoon ja auttavat heitä ymmärtämään sen arvoa. Aikuiset voivat toimia oppaina luonnossa, esitellen kasveja, eläimiä ja ympäristöä lapsille ja näin tarjota mahdollisuuksia kokea luonnon ihmeitä.

Lapsuuden aikana muodostunut vahva luontosuhde kantaa usein pitkälle aikuisuuteen. Ne lapset, jotka ovat tottuneet liikkumaan luonnossa, kokevat luonnon tutuksi ja turvalliseksi paikaksi myös aikuisena. Tällainen suhde luontoon vähentää luontoon liittyviä pelkoja ja lisää luonnon arvostusta. Kun luonto koetaan merkitykselliseksi, syntyy myös halu huolehtia siitä.

Luonnossa saadut kokemukset vaikuttavat lisäksi ihmisen asenteisiin ja arvovalintoihin. Nämä varhaiset kokemukset vaikuttavat siihen, miten lapsi myöhemmin suhtautuu luontoon ja ympäristöön. Ne lapset, joille luonto on ollut tärkeä osa lapsuutta, suhtautuvat aikuisina todennäköisemmin ympäristöön myönteisesti ja tekevät vastuullisempia valintoja.

Yhteiset luontokokemukset vahvistavat perhesiteitä ja vuorovaikutusta

Luonto on siis tärkeä hyvinvoinnin lähde, joka tukee sekä lasten kehitystä että perhesiteitä. Luonto ei ole vain yksilön hyvinvoinnin lähde, vaan myös yhteiset kokemukset voivat olla tärkeä osa hyvinvointia. Kun perheet viettävät aikaa yhdessä luonnossa, syntyy yhteisiä muistoja ja kokemuksia, jotka vahvistavat perhesiteitä ja yhteyttä. Yhteinen retki metsään tai puistoon voi auttaa perheenjäseniä rauhoittumaan, keskustelemaan ja viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä. Tämä voi olla erityisen arvokasta kiireisessä arjessa, jossa perheen yhteinen aika saattaa usein jäädä vähäiseksi.

Luonto tarjoaa turvallisen ympäristön, jossa vuorovaikutustilanteet voivat helpottua. Esimerkiksi haasteelliset keskustelut saattavat luonnossa sujua luontevammin, ja yhteiset kokemukset lujittavat perheenjäsenten välisiä suhteita. Luonto mahdollistaa rennomman ilmapiirin, mikä edistää avoimempaa ja rakentavampaa kommunikaatiota.

Luontoympäristöjen hyödyntäminen perheiden kanssa tehtävässä yhteistyössä

Perheiden kanssa tehtävä yhteistyö on keskeistä varhaiskasvatuksessa, ja luonto voi toimia yhtenä ympäristönä, jossa yhteistyötä toteutetaan. Yhteiset luontokokemukset varhaiskasvatuksen ja perheiden välillä voivat vahvistaa niin lapsen kuin vanhempienkin hyvinvointia. Luonto tarjoaa helposti saavutettavan ympäristön, jossa perheet voivat viettää yhteistä aikaa ja hyötyä luonnon positiivisista vaikutuksista. Perheille voidaan tarjota myös tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja kannustaa heitä viettämään aikaa luonnossa yhdessä perheenä.   

Varhaiskasvatuksen järjestämät perheille suunnatut luontotapahtumat tai huoltajailta luonnossa voivat madaltaa esteitä luonnossa liikkumiselle ja edistää vuorovaikutusta vanhempien kesken. Tämä luo turvallisen ja kannustavan ympäristön, jossa koko perhe voi nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista. Varhaiskasvatuksen ja perheiden yhteinen toiminta luonnossa luo perustan paitsi lasten hyvinvoinnille, myös kestävälle luontosuhteelle ja ympäristövastuullisuudelle tulevaisuudessa. Lapsen ja perheen yhteinen aika luonnossa ei ole vain virkistystä, vaan myös investointi koko perheen hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

Opinnäytetyön tuotoksena syntyi materiaali, joka on suunniteltu tukemaan varhaiskasvattajien työtä järjestettäessä esimerkiksi tapahtumia tai luontotoimintaa perheille. Materiaali tukee myös perheiden itsenäistä luonnossa liikkumista ja materiaalin tavoitteena on innostaa perheitä viettämään enemmän aikaa luonnossa, edistää lasten luontosuhteen muodostumista ja vahvistumista sekä tarjota ideoita helposti toteutettavista luontoaktiviteeteista, jotka sopivat kaikille perheille arjen keskellä.

sinivuokkoja

Tämä artikkeli pohjautuu opinnäytetyöhön: Kiviharju, J. & Muurama-Lehtonen, M. Luonnosta hyvinvointia- lasten ja perheiden luontosuhteen tukeminen Haminan avoimessa varhaiskasvatuksessa. Opinnäytetyö materiaaleineen julkaistaan Theseuksessa marraskuussa 2024.

Artikkelin kuvat ©Johanna Kiviharju