Voidaanko tuki- ja liikuntaelinvaivoja ehkäistä terveystarkastuksilla?
Työterveyshuollon tekemien tarkastuksien avulla pystytään ohjaamaan ja tukemaan työntekijöitä tuki- ja liikuntaelinvaivojen ennaltaehkäisyssä, mutta ensisijaisesti siihen tarvitaan työntekijän omaa motivaatiota. Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä tutkittiin työntekijöiden kiinnostusta omaa tuki- ja liikuntaelinterveyttään sekä työkykyään kohtaan ja terveystarkastusten hyödyntämistä niiden kartoittamisessa.
Tuki- ja liikuntaelinten (TULE) vaivat ovat eniten poissaoloja aiheuttava sairausryhmä Suomessa. Niistä suuri osa on pitkäaikaisia tiloja, joiden keskeinen oire on kipu. Sairauden kulku usein vaihtelee niin, että hankalammat ja oireettomammat vaiheet vuorottelevat. Yli miljoonalla suomalaisella on pitkäkestoisia toimintaa rajoittavia TULE-sairauksia. Ne tulevat yhteiskunnalle kalliiksi aiheuttamalla sairaanhoitokuluja, poissaoloja työstä sekä työkyvyttömyyttä. (Tuki- ja liikuntaelinliitto ry 2021.)
Työväestö ikääntyy, ja keskimääräinen eläkkeelle siirtymisikä nousee, mikä tarkoittaa, että työntekijöiden tuki- ja liikuntaelinten ongelmat todennäköisesti yleistyvät, joten niiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen sekä työhön paluun tukeen työkyvyttömyysjakson jälkeen kannattaa panostaa. (TTL n.d.)
Hyvän työkyvyn perusta on toimintakykyinen tuki- ja liikuntaelimistö
Terve ja toimintakykyinen tuki- ja liikuntaelimistö on hyvän työkyvyn perusta ja sen hyvinvointi edellyttää liikettä ja kuormittumista sopivassa määrin sekä työssä että vapaa-ajalla (TTL n.d). Työhyvinvointiin ja työkykyyn vaikuttavat kuitenkin useat eri asiat. Työkyvyn pohja muodostuu työntekijän fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, osaamisesta ja motivaatiosta. Niiden lisäksi siihen vaikuttavat työntekijän elämäntilanne, yhteiskunnalliset tekijät sekä työpaikan käytännöt.
Työkyky muodostuu yksilön voimavarojen ja työn vaatimusten välisestä suhteesta, joka vaihtelee eri aikoina. Työkykyä tulee tarkastella laaja-alaisesti ja sen hahmottamisessa auttaa Työterveyslaitoksen Työkykytalo (kuva 1). (TTL n.d.)
Työkyvyn varmistaminen onnistuu parhaiten, kun kaikki Työkykytalon osa-alueet tukevat toisiaan ja niiden yhteensopivuus turvataan ihmisen, työn ja toimintaympäristön muuttuessakin. Työkyvyn tukemisessa on hyvä hyödyntää monialaista ja moniammatillista toimintaa työpaikan toimijoiden ja työterveyshuollon sekä tarvittavien muiden, kuten esimerkiksi perusterveydenhuollon, vakuutusyhtiöiden ja kuntoutuksen palveluntuottajien kanssa yhteistyössä. (TTL n.d.)
Terveystarkastusmalli työntekijöiden TULE-terveyden ja työkyvyn tueksi
Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyön tavoitteena oli luoda uusi terveystarkastusmalli, jonka avulla pystytään vaikuttamaan TULE-terveyteen, niin että ennaltaehkäistään työntekijöiden TULE-vaivojen syntymistä sekä mahdollistetaan toiminta- ja työkyvyn säilyminen työntekijöillä, joilla TULE-sairauksia tai -vaivoja jo on. Pitkänajan tavoitteena on vähentää poissaoloja, jotka johtuvat TULE-vaivoista.
Opinnäytetyön yhtenä tavoitteena oli selvittää työntekijöiden kiinnostusta omasta tuki- ja liikuntaelinterveydestään sekä työ- ja toimintakyvystään ja sen kartoittamisesta terveystarkastuksien avulla. Tätä varten pilotoitiin uusi työterveyshoitajan ja työfysioterapeutin yhteystyössä toteuttama terveystarkastusmalli valitulle kohderyhmälle.
Tiedetään, että yksi tuki- ja liikuntaelinvaivojen ennaltaehkäisyn keino on työfysioterapeutin kohdennetut terveystarkastukset fyysisesti kuormittavaa työtä tekeville henkilöille. Tarkastuksiin sisältyvän kuntotestin avulla pystyttiin kartoittamaan työntekijän tuki- ja liikuntaelimistön tilannetta sekä lisäämään tietoutta kokonaisvaltaisesti tuki- ja liikuntaelinterveydestä.
Työfysioterapeutin terveystarkastukset motivoivat terveellisiin elintapoihin
Pilotti-terveystarkastuksiin osallistuneet työntekijät kokivat tarkastusten lisänneen heidän tietoaan tuki- ja liikuntaelinterveydestä sekä niitä ylläpitävistä keinoista ja tukevan niiden käyttöön ottamista. Lisäksi suurin osa heistä totesi, että tarkastukset motivoivat työpäivän aikaiseen kehonhuoltoon, kuten työn tauotuksiin, taukoliikkeisiin ja kiinnittämään huomiota työtapoihin sekä ”herättelivät” tekemään muutoksia myös vapaa-ajalla, mm. liikunnan ottamista osaksi arkea tai sen jatkamista säännöllisesti.
Opinnäytetyön tuloksista voidaankin päätellä, että terveystarkastuksien avulla pystytään lisäämään työntekijöiden tietoutta tuki- ja liikuntaelinterveydestä ja elintavoista sekä niiden vaikutuksista työ- ja toimintakykyyn ja, että terveystarkastuksien avulla pystytään motivoimaan fyysisesti kuormittavaa työtä tekeviä kiinnittämään enemmän huomiota omaan työ- ja toimintakykyyn ja elintapoihin sekä tukemaan niitä.
On kuitenkin hyvä huomioida, että lopputulokseen vaikuttavat sekä tarkastuksen tekijän että tarkastettavan yksilölliset ominaisuudet ja motivaatio asiaan liittyen, ja todettava, että työntekijän oma motivaatio on kuitenkin tärkein asia, jolla pystytään vaikuttamaan tuki- ja liikuntaelinvaivojen syntymiseen sekä toiminta- ja työkyvyn ylläpitämiseen henkilöillä, joilla TULE-vaivoja on.
Terveystarkastusmalli otetaan käyttöön valtakunnallisesti
Opinnäytetyön tuotoksena, yrityksen tarpeiden ja määriteltyjen tavoitteiden pohjalta, luotiin uusi terveystarkastusmalli, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään työntekijöiden tuki- ja liikuntaelinvaivojen syntymistä tai pahenemista sekä herättelemään työntekijöitä ajattelemaan omaa kuntoaan ja työ- ja toimintakykyään ja sitä kautta vähentämään TULE-vaivoista johtuvia poissaoloja. Terveystarkastusmalli otettiin yrityksessä valtakunnallisesti käyttöön alkuvuodesta 2024.
Uuden terveystarkastusmallin vaikuttavuuden seurannan mittareina jatkossa toimisivat parhaiten työfysioterapeutin tekemien toimintakykytestien tulosten sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuvien poissaolojen seuranta ja arviointi.
Jatkokehittämistarpeina nähdään yrityksessä uuden terveystarkastusmallin käyttöönottaminen kiinteistöhoitajien lisäksi altisteista ja fyysisesti kuormittavaa työtä tekeville, sillä sitä kautta tuettaisiin entistä paremmin heidän työkykyään sekä saataisiin enemmän tietoa uuden tarkastusmallin vaikuttavuudesta edellä mainittujen mittareiden avulla.
Työntekijän motivaatio ja työterveyshuollon ammattitaito avainasemassa TULE-vaivojen ennaltaehkäisyssä
Jotta uudella terveystarkastusmallilla saadaan hyviä tuloksia ja vaikuttavuutta aikaan eli TULE-vaivojen vähenemistä ja sairauspoissaolojen laskua, tarvitaan molempien sekä työntekijän että työfysioterapeutin panosta ja omistautumista asiaan. Työntekijällä on oltava motivaatio ottamaan tietoa, ohjausta ja tukea vastaan ja tekemään muutoksia omiin sekä työpäivän aikaisiin että vapaa-ajan vieton tapoihin.
Työfysioterapeutilta taas vaaditaan vahvaa osaamista ja ammattitaitoa, jotta hän pystyy yksilöllisesti huomioimaan työntekijän tarpeet suhteessa tämän työhön ja työolosuhteisiin sekä osaa motivoida, ohjata ja tukea työntekijää panostamaan omaan hyvinvointiinsa ja TULE-terveyteen.
Työterveyslaitos on määritellyt työfysioterapeutin tekemien terveystarkastusten tavoitteiksi työkyvyn ja terveyden tukemisen ja edistämisen, työkyvyn palauttamisen ja työhön paluun tukemisen ja toteaa, että työfysioterapeutin on tunnettava työntekijän työ ja työolosuhteet, jotta näihin tavoitteisiin päästään. (TTL n.d.)
On hyvä tiedostaa, ettei pelkästään terveystarkastuksilla päästä hyviin tuloksiin tuki- ja liikuntaelinvaivojen ennaltaehkäisyssä ja niistä kuntoutumisesta, vaan tarvitaan työterveyshuollon ja työpaikkojen yhteistyössä suunniteltuja toimia, kuten ergonomian parantamista ja tapaturmien torjuntaa, erilaisia työjärjestelyitä sekä psyykkisestä työhyvinvoinnista huolehtimista. Edellä mainittujen lisäksi myös sopiva työkuormitus ja terveet elintavat sekä positiivinen työilmapiiri ja hyvä johtaminen edistävät tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä, kivuttomuutta ja toimintakykyä (TTL n.d).
Lähteet:
Tuki- ja liikuntaelinliitto ry 2021. Tuki- ja liikuntaelin (tule) sairaudet. Viitattu 21.9.2022 TULE-SAIRAUDET – Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry (suomentule.fi)
Työterveyslaitos n.d. Terveystarkastukset. Viitattu 7.10.2022 Terveystarkastukset | Työterveyslaitos (ttl.fi).
Työterveyslaitos n.d. Tuki- ja liikuntaelimistön terveys ja työkyky. Viitattu 21.9.2022 Tuki- ja liikuntaelimistön terveys ja työkyky | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Työterveyslaitos n.d. Työkykytalo. Viitattu 8.7.2024. Työterveyslaitos – ImageBank X.
Työterveyslaitos n.d. Työkyky. Viitattu 8.7.2024 Työkyky | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Työterveyslaitos n.d. Työkyvyn tuki. Viitattu 9.7.2024 Työkyvyn tuki | Työterveyslaitos (ttl.fi)