
Kuinka pienyritys voi saavuttaa vahvan brändin?
Johdonmukainen ja selkeä brändi on yrityksen tukipilari. Brändillä tarkoitetaan muutakin, kuin vain yrityksen logoa. Brändi toimii yrityksen identiteettinä, jonka avulla pyritään erottumaan kilpailijoista, sekä kasvattamaan luottamusta asiakkaisiin.
Opinnäytetyön tuotoksena oli yrityksen brändikäsikirja, jonka tarkoituksena on toimia punaisena lankana viestinnässä sekä visuaalisessa ilmeessä. Brändikäsikirja luotiin yritykselle Progap, joka keskittyy frisbeegolf-aiheisiin yritystapahtumiin. Pienyrityksen brändin luominen ei ole niinkään vaikeaa, mutta yhtenäisen brändi-ilmeen jatkuva ylläpitäminen saattaa tuottaa hankaluuksia. Johdonmukainen brändi vaatii selkeää suunnittelua sekä pitkäjänteisyyttä. Brändikäsikirjan päätavoitteena on tuoda ratkaisu näihin haasteisiin. On selvää, että yritykset ovat erilaisia ja täten keskittyvät eri asioihin koskien brändiä. Voidaan puhua brändin ”tukipilareista”, jotka kohdeyrityksellä olivat seuraavat:
- Ydinviesti: Yritys haluaa välittää lajin yhteisöllisyyttä, sekä kasvattaa frisbeegolfin suosiota.
- Viestintätyyli: Halutaan pysyä helposti lähestyttävinä rennon asiantuntevan viestinnän avulla.
- Visuaalinen ilme: Kaikki brändistä ulospäin näkyvät elementit, kuten logo on luotu välittämään energistä ja asiakaslähtöistä brändiä.
- Sosiaalinen media: Huolellisesti suunniteltu sosiaalisen median markkinointi parantaa yrityksen asiakaskunnan kasvua ja tunnistettavuutta.
Brändi luo pohjan asiakaskokemukselle
Yksi brändin päätavoitteista on vaikuttaa asiakkaan kokemukseen koskien yritystä. Yrityksen viestinnän ollessa selkeästi tunnistettavaa ja yhtenäistä, on asiakkaan helpompi kokea yritys luotettavaksi. Brändin on tärkeä pyrkiä näkymään kaikissa asiakaskontakteissa, oli sitten kyse sosiaalisesta mediasta tai asiakaspalvelusta. Kyseinen opinnäytetyö korosti ydinviestin tärkeyttä ja sitä, ettei se saa jäädä vain puheen tasolle. Ydinviestin tulee näkyä yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa, jotta yritys säilyttää aitoutensa. Nykyään ihmiset ovat päivä päivältä enemmän tietoisia vastuullisuudesta, joten brändin onkin erittäin tärkeää perustua todellisiin tekoihin.
Ydinviestin tulee näkyä yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa, jotta yritys säilyttää aitoutensa
Progapin brändin tärkein kanava on ehdottomasti sosiaalinen media. Brändikäsikirja auttaa somejulkaisujen suunnittelussa. On tärkeää, että julkaisut ovat yhdenmukaisia ja helposti tunnistettavia. Jokaisen julkaisun, oli se sitten kuva tai teksti, pitäisi tukea brändin ydinviestiä sekä arvoja. Jos tähän tulee suuria poikkeuksia, niin asiakkaiden luottamus yritystä kohtaan laskee.
Miksi brändikäsikirja?
Brändikäsikirja on työkalu, joka toimii apuvälineenä kohti yhdenmukaista brändiä. Käsikirjassa käsitellään mm. brändin viestintää, visuaalista ilmettä sekä arvoja. Johdonmukainen brändi vaatii suunnitelmallisuutta. Pienyritykset tavoittelevat selkeästi erottuvaa brändiä, vaikka resurssit ovat rajalliset ja tästä syystä kyseinen käsikirja on erityisen tärkeä. Suurimpana brändikäsikirjan hyötynä voidaan pitää sen tarjoamaa selkeyttä. On myös selvää, että kyseisen käsikirjan luominen saattaa tuntua liian isolta satsaukselta pienyrityksen näkökulmasta, mutta tässä kohtaa on hyvä katsoa pitkän ajan suunnitelmaa. Brändin kaikkien osa-alueiden ollessa selkeitä, on myös asiakkaan helppo ymmärtää brändin sanomaa.
Toisena brändikäsikirjan konkreettisena hyötynä voidaan pitää ajan säästämisen näkökulmaa. Kun kaikki brändiin liittyvät keskeiset asiat on suunniteltu ja selkeät suuntaviivat asetettu käsikirjaan, jää aikaa enemmän kaikille muille tärkeille työtehtäville. Otetaan esimerkiksi erilaiset mainoskampanjat: olisi todella aikaa vievää miettiä aina erikseen kampanjan tyyli sekä sen sävy. Riittää vain, että työntekijä tietää käsikirjan sisällön, joka antaa selkeät ohjeet, joiden avulla kampanjat pysyvät hallittuina ja yhdenmukaisina.
Brändäys ei lopu brändikäsikirjaan!
Brändikäsikirja olisi tärkeä tehdä yritykselle jo sen alkutaipaleella, jotta sillä olisi selkeät suuntaviivat kohti johdonmukaista brändäystä. Progapin tapaus näyttää, että huolellisesti tehty brändikäsikirja toimii tärkeänä työkaluna brändäyksessä, mutta myös suunnannäyttäjänä kohti tulevaa. Brändikäsikirja tehdään kerran, mutta sitä on hyvä kehittää eteenpäin ajan kuluessa. Progapin tämänhetkinen käsikirja saattaa näyttää hyvinkin erilaiselta muutaman vuoden päästä. Useat pienyritykset kaatuvat juuri sen takia, että niiden brändäys on jäänyt menneisyyteen, eikä se toimi enää nykymarkkinoilla.
Ajan tasalla oleva brändäys vaatii säännöllistä kehittämistä. Tässä auttaa asiakaskokemusten kuunteleminen. On tärkeää, että yrityksen identiteetti säilyy, vaikka brändiä kehitettäisiinkin useaan kertaan. Kyseinen brändikäsikirja osoittaa, miten myös Progapin kokoset yritykset voivat hyödyntää työkaluja, jotka ovat usein tuttuja vain suurien yritysten työkaluina.
Lähde:
Eskola, P. 2025. Brändikäsikirja pienyritykselle : tapaus: Progap – Theseus, Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.