Viisi askelta terveydenhuollon ammattilaisen työhyvinvoinnin tukemiseen

11.04.2025

Terveydenhuollon ammattilaisten hyvinvointi varmistaa potilasturvallisuuden ja laadukkaan hoidon. Toimivat työolosuhteet, selkeä työnjako ja riittävät resurssit tukevat työssä jaksamista ja motivaatiota. Hyvinvoiva henkilöstö parantaa terveydenhuollon palveluiden laatua ja parantaa potilaiden saamaa hoitoa. (Manka & Manka 2023, 127; Thapa ym. 2022; Wood ym. 2021.)

Terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat nykyään monia haasteita, jotka vaikuttavat heidän työhyvinvointiinsa ja työssä jaksamiseensa. Työkuormitus on kasvanut, ja henkilöstöpula pakottaa hoitoalan ammattilaiset tiiviiseen työtahtiin samalla kun potilasmäärät kasvavat.

Resurssipaineet, digitalisaatio ja tiimityön merkitys työhyvinvoinnille

Digitalisaation ja uusien hoitomenetelmien myötä heidän on jatkuvasti sopeuduttava muuttuviin vaatimuksiin. Tämä lisää kokemusta kuormittumisesta. (mm. Moore ym. 2020; Parkkari 2022.) Lisäksi taloudelliset resurssit ovat monissa terveydenhuollon organisaatioissa tarkastelun alla, mikä pahentaa tilannetta ja kasvattaa työmäärää entisestään. Samalla potilaiden odotukset korkeatasoisesta ja nopeasta hoidosta tuovat lisäpaineita.

Näiden haasteiden selättämiseksi on olennaista kehittää työolosuhteita, varmistaa riittävät resurssit ja tarjota vahvaa tukea, jotta terveydenhuollon ammattilaiset voivat työskennellä hyvinvoivina ja motivoituneina.

Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä tarkasteltiin terveydenhuollon ammattilaisten työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä keskittyen erityisesti työympäristöön, tiimityöhön ja resurssien riittävyyteen. Opinnäytetyö toteutui integroidun kirjallisuuskatsauksen menetelmin.

Työympäristö ja kollegiaalinen tuki hyvinvoinnin tukipilareina

Integroidun kirjallisuuskatsauksen tulosten mukaan terveydenhuoltoalan ammattilaisten hyvinvointia voidaan tukea monin konkreettisin keinoin. Työn mielekkyyttä ja hyvinvointia voidaan edistää selkeyttämällä työrooleja, vahvistamalla kollegiaalista tukea sekä tarjoamalla mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen.

Työyhteisön kannustava ilmapiiri ja esihenkilöiden aktiivinen mukanaolo ovat avainasemassa hyvinvoinnin tukemisessa. Havaintojen mukaan tehokkaat palautumis- ja stressinhallintakeinot voivat vähentää työkuormitusta ja parantaa työtyytyväisyyttä. Modernit teknologiat, kuten virtuaalitodellisuuteen perustuvat sovellukset, voivat tehokkaasti lieventää stressiä ja samalla edistää hoitajien hyvinvointia.

Lisäksi työympäristön fyysiset ja organisatoriset tekijät ovat keskeisiä terveydenhuollon ammattilaisten työhyvinvoinnille – oikeanlaisella tilasuunnittelulla vähennetään henkistä kuormitusta.

Viisi keinoa työhyvinvoinnin tukemiseksi

Integroidun katsauksen tuloksista voidaan havaita, että terveydenhuollon ammattilaisten työhyvinvointia on mahdollista tukea viiden askeleen keinoin:

1. Työympäristön vaikutus työhyvinvointiin: Selkeä vastuunjako, toimivat ja hyvin suunnitellut työtilat sekä laadukas johtaminen edistävät sujuvaa työntekoa ja vahvistavat työssä viihtymistä. Tutkimusten mukaan työympäristön fyysiset ja organisaatioon liittyvät tekijät vaikuttavat merkittävästi terveydenhuollon ammattilaisten työhyvinvointiin.

2. Työkuormitus ja henkinen jaksaminen: Hoitotyössä yleisesti tunnistetut haasteet, kuten keskeytykset, monitehtäväisyys ja resurssipula lisäävät työntekijöiden henkistä kuormitusta, joka voi johtaa uupumukseen ja stressiin. Työhyvinvointia voidaan parantaa oikeanlaisella resurssoinnilla, kuten riittävällä henkilöstömäärällä ja työnohjauksella.

3. Sähköiset järjestelmät ja teknologian vaikutus työhön: Työprosesseja voidaan helpottaa kehittämällä käyttäjäystävällisempiä sähköisiä potilastietojärjestelmiä. Teknostressi syntyy järjestelmien monimutkaisuudesta ja hitaudesta, mikä vaikuttaa kielteisesti työhyvinvointiin.

4. Työn hallinta ja ammatillinen identiteetti: Itsensä johtaminen, selkeät työtehtävät ja vahva ammatillinen identiteetti tukevat työhyvinvointia. Epäselvä rooli voi lisätä stressiä, mutta kollegiaalinen tuki ja selkeä työnjako vahvistavat työn hallintaa ja sujuvuutta.

5. Hyvinvoinnin tukeminen ja työssä jaksaminen: Kannustava työilmapiiri, esihenkilön tarjoama tuki sekä mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen edistävät työnhyvinvointia. Modernit teknologiat, kuten virtuaalitodellisuuteen perustuvat sovellukset, voivat tehokkaasti lieventää stressiä ja samalla edistää hoitajien hyvinvointia.

Työprosessien kehittäminen vahvistaa hoitotyön mielekkyyttä

Työhyvinvoinnin kehittämisessä on jatkossa tärkeää tunnistaa metatyö eli niin sanottu näkymätön työ ja monitehtäväisyys, jotta terveydenhuollon ammattilaisten työkuormaa voidaan keventää ja työssä jaksamista edistää. Organisaatioissa on keskeistä kehittää ja vahvistaa selkeitä toimintamalleja, varmistaa riittävät resurssit ja edistää kollegiaalista yhteistyötä, jotta työ säilyy mielekkäänä ja vaikuttavana. 

Tulevaisuudessa olisi tärkeää tutkia tarkemmin, miten erilaiset johtamismallit ja työprosessien kehittäminen voivat tukea terveydenhuollon ammattilaisten jaksamista ja parantaa työn laatua. Tämä edistäisi ammattiylpeyden kokemista etenkin silloin, kun hoitotyöntekijät pystyvät vaikuttamaan positiivisesti potilaiden elämään ja hyödyntämään hoitotyön osaamistaan (Wood ym. 2021).

Lähteet:

Manka, M-L. & Manka, M. 2023. Työhyvinvointi. Keuruu: Alma Talent.

Moore, E.; Tolley, C.; Bates, D. & Slight, S. 2020. A systematic review of the impact of health information technology on nurses’ time. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32159770/

Parkkari, N. 2022. Teknostressin vaikutus terveydenhuollon henkilöstön työhyvinvointiin. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/780892/parkkari_nina.pdf?seque nce=2

Thapa, D.R.; Stengård, J.; Ekström-Bergström, A.; Areskoug Josefsson, K.; Krettek, J. & Nyberg, A. 2022. Job demands, job resources, and health outcomes among nursing professionals in private and public healthcare sectors in Sweden – a prospective study. https://bmcnurs.biomedcentral.com/counter/pdf/10.1186/s12912-022-00924- z.pdf

Wilenius-Tallberg, M. 2025. Työympäristön, tiimityön ja resurssoinnin merkitys terveydenhuollon ammattilaisten työhyvinvointiin – Integroitu kirjallisuuskatsaus. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/881930/Wilenius-Tallberg_Mia.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Wood, E.; King, R.; Robertson, S.; Senek, M.; Tod, A. & Ryan, T. 2021. Sources of satisfaction, dissatisfaction and well-being for UK advanced practice nurses: A qualitative study. https://eprints.whiterose.ac.uk/169871/7/jonm.13245.pdf

Kuva: Pexels.