Liike ja leikki – 3–4-vuotiaiden lasten motoristen taitojen vahvistaminen varhaiskasvatuksessa

13.05.2025

Varhaislapsuuden motoriset taidot kehittyvät kokeilun ja leikin kautta. Varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli näiden taitojen tukemisessa. Opinnäytetyön kehittämistehtävänä ollut liikunnallinen leikkivihko tarjoaa varhaiskasvatuksen ammattilaisille valmiita liikunnallisia toimintatuokioita monipuolisen liikkumisen mahdollistamiseen.

Kuvitellaan lapsi, joka juoksee ystäviensä kanssa hippaleikissä. Juuri tuolla hetkellä lapsi harjoittelee taitoja, joita hän tarvitsee loppuelämänsä ajan edistäen samalla hänen omaa toimintakykyänsä ja hyvinvointia tulevaisuudessa (Jaakkola 2016, 20). Motoriset perustaidot kehittyvät varhaislapsuudessa, noin 3–6-vuotiaana, nopeasti, ja varhaiskasvattajien rooli on niiden tukemisessa tärkeä (Soini & Sääkslahti 2022, 96).

Motorisia perustaitoja ovat (Jaakkola 2016, 21) :

  • Tasapainotaidot (kääntyminen, ojentaminen, taivuttaminen, pyörähtäminen, heiluminen, kieriminen, pysähtyminen, väistäminen, tasapainossa pysyminen)
  • Liikkumistaidot (käveleminen, juokseminen, ponnistaminen, loikkaaminen, hyppiminen, laukkaaminen, liukuminen, kiipeäminen)
  • Välineenkäsittelytaidot (heittäminen, kiinni ottaminen, potkaiseminen, kauhaiseminen, iskeminen lyöminen ilmaista, pomputtaminen, potkaiseminen ilmassa)

Lapsen liikkumisen mahdollistaminen varhaiskasvatuksessa

Jokaisella lapsella on oikeus päivittäiseen liikkumiseen. Liikuntasuositusten mukaan lapsen tulisi liikkua fyysisesti vähintään kolme tuntia päivän aikana. Varhaiskasvatuksen toiminta tulee suunnitella niin, että liikunta ja fyysinen aktiivisuus tukevat lapsen oppimista, terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. (OKM 2016, 9–10.)

Lapsuudessa opitut liikuntataidot tuottavat iloa ja onnellisuuden tunnetta, jotka rohkaisevat liikkumaan myös aikuisena. Myönteinen suhde liikuntaan tukee fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia läpi elämän. (Lidman 2024, 34.)

Liikkumisen tavoitteellinen toteuttaminen

Varhaiskasvatussuunnitelman (VASU) oppimisen osa-alue Kasvan, liikun ja kehityn korostaa lasten terveyden ja hyvinvoinnin tukemista. Tavoitteisiin sisältyvät liikkumiseen, ruokakasvatukseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät teemat. Varhaiskasvatuksessa pyritään innostamaan lapsia liikkumaan monipuolisesti eri ympäristöissä ja sääolosuhteissa, niin sisällä kuin ulkona. Liikkumisen ilo ja fyysinen aktiivisuus ovat keskeisiä tekijöitä lapsen kasvun, kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Näitä tavoitteita edistetään yhdistämällä suunniteltuja liikuntahetkiä ja lapsen oma-aloitteista liikkumista. (Opetushallitus 2022, 52.)

Näitä tavoitteita tuetaan varhaiskasvatuksessa yhdistämällä ohjattua ja omaehtoista liikuntaa. Oppimisympäristön tulisi tukea motoristen perustaitojen, kuten tasapainon, harjoittelua. Se ei saa rajoittaa liikkumista, vaan tarjota monipuolisia mahdollisuuksia fyysiseen aktiivisuuteen. (Pönkkö & Sääkslahti 2017, 497.)

Liikunnallinen leikkivihko työkaluksi arkeen

Liikunnallisessa leikkivihkossa käsitellään liikunnan merkitystä, ikämukaisia tavoitteita sekä liikuntahetkien rakennetta. Liikunnalliseen leikkivihkoon on koottu helposti toteutettavia liikunnallisia leikkejä, jotka on suunniteltu 3–4-vuotiaille. Leikit ovat jaoteltu kolmeen osuuteen, joita ovat aloitusleikit, liikunnalliset leikit ja lopetusleikit. Lopuksi on esimerkkejä toimintatuokioista. Leikkien tavoitteet on merkitty liikunnallisten leikkien osuuteen, joissa harjoitellaan esimerkiksi motorisia perustaitoja. Liikunnallisten leikkien tavoitteita ovat:

  • Tasapainotaidot (pysähtyminen, ojentaminen, väistäminen)
  • Liikkumistaidot (juokseminen, kävely, kiipeäminen, hyppiminen)
  • Välineenkäsittelytaidot (vierittäminen ja heittäminen)
  • Ääniympäristön ja musiikin elämyksellinen kuuntelu
  • Yhteistyötaidot
  • Kehonhallinta
  • Havainnointitaidot
  • Kehonosien nimeäminen ja tunnistaminen

Jokainen leikki sisältää ohjeet ja tarvittavat välineet. Mukana on myös toimintaideoita, joilla leikkejä voi mukauttaa eri kehitystasoisille lapsille. Liikunnalliseen leikkivihkoon on lisätty lisäksi neljä havainnollistavaa kuvaa leikeistä, jotka kuvastavat leikkien ideaa.

Tietoa ja taitoa ammattilaisille

Liikunnallinen leikkivihko on suunnattu 3–4-vuotiaille lapsille, ja sen tavoitteena on tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle valmiita sekä pedagogisesti suunniteltuja liikunnallisia toimintahetkiä päiväkodin sisätiloihin. Liikunnallisen leikkivihkon avulla pyritään vahvistamaan ja yhtenäistämään henkilöstön ymmärrystä motoristen taitojen tukemisessa sekä kehittämisessä. 

Artikkeli pohjautuu Meri-Tuuli Kaukolammen ja Minna Lehtovaaran opinnäytetyöhön Liikunnallinen leikkivihko 3–4-vuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen.

Kuva: Pexels-sivusto. Kuvaajana Yan Krukau.

Lisenssi: Creative Commons.

Lähteet:

Jaakkola, T. 2016. Juokse, hyppää, heitä, ota kiinni! : perusliikuntataitojen opettaminen lapsille ja nuorille. Jyväskylä: PS-kustannus.

Lidman, S. 2024. Kaikkien oikeus liikkua. Kohti sukupuoli- ja kehotietoista liikuntakulttuuria. Helsinki: Gaudeamus. Viitattu 09.05.2025. Storytel. Vaatii käyttäjätunnuksen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016. Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset. Viitattu 09.05.2025. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75405/OKM21.pdf

Opetushallitus 2022. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022. Viitattu 10.05.2025. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet_2022_2.pdf

Pönkkö, A. & Sääkslahti, A. 2017. Liikuntapedagogiikka varhaiskasvatuksessa. Teoksessa Jaakkola, T., Liukkonen, J. & Sääkslahti, A. (toim.) Liikuntapedagogiikka. 2., uudistettu painos. Jyväskylä: PS-Kustannus.

Soini, A. & Sääkslahti, A. 2022. Fyysinen aktiivisuus lapsen kasvun ja kehityksen tukena. Teoksessa Koivula, M.; Siippainen, A & Eerola-Pennanen, P. (toim.) Valloittava varhaiskasvatus. 3. Korjattu ja laajennettu painos. Tampere: Kustannusosakeyhtiö Vastapaino Oy.