Monikulttuuriset työyhteisöt ovat tätä päivää, mutta saammeko ohjeistusta? 

05.06.2024

Miten toimin, jos menen vahingossa huoneeseen, jossa kollegalla on rukous kesken? Turun ammattikorkeakoulun opiskelija löysi itsensä pohtimasta toimintaohjeiden puutetta työpaikallaan. Syntyi idea kulttuurisensitiivisestä ohjeistuksesta opinnäytetyön aiheeksi. Nyt Kauppatorin Monitorin henkilöstöä perehdytetään jatkossa myös työyhteisötaidoissa. 

Monikulttuurisessa työyhteisössä on todennäköistä, että osa kollegoista edustaa esimerkiksi eri uskontoja tai vakaumusta kuin toiset. Osalla kulttuurinen tausta tai vakaumus voi olla suuri osa identiteettiä, toiset eivät välttämättä tuo sitä esille ollenkaan.  

Turun kaupungin keskitetty asiointipalvelu Monitori on sekä asiakaskunnaltaan että työntekijöiltään monikulttuurinen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työyhteisössä on runsaasti eri taustoista tulevia työntekijöitä, joiden on tultava keskenään toimeen. Kukaan ei varmasti tarkoituksellaan halua loukata ketään – mutta eri kulttuurien kohdatessa voit löytää itsesi tilanteesta, jossa et ole varma, miten kuuluisi toimia. Työntekijöitä Monitorissa perehdytetään kohtaamaan eri kulttuurisesta taustasta tulevia asiakkaita, mutta vastaavaa perehdytystä työyhteisön sisällä toimimiseen ei ole toteutettu.   

Työyhteisön ehdotukset osaksi ohjeistusta 

Ohjeistusta varten tutustuttiin yleisesti perehdytyksen osuuteen työhyvinvoinnissa sekä avattiin kulttuurien kohtaamista työpaikoilla muun muassa kielitietoisuuden näkökulmasta. Lisäksi Kauppatorin Monitorin henkilöstön kokemuksia kulttuurien kohtaamisesta kartoitettiin kyselyllä. Kysely rajattiin koskemaan vain työyhteisön sisäisiä suhteita, eikä asiakastyötä otettu huomioon.  

Tuloksista selvisi, että yleisesti ottaen Kauppatorin Monitorin henkilökunta kokee, että työyhteisössä saa olla oma itsensä, mikä vaikuttaa työhyvinvointiin positiivisesti.  Kyselyn tuloksista kuitenkin selvisi, että 26 vastanneesta 2 työntekijää on kokenut tai havainnut syrjintää työyhteisössä. Syrjintä on liittynyt tilanteisiin, jossa toisen kulttuuritaustasta johtuviin tapoihin ei olla suhtauduttu avoimesti. Lähes puolet vastaajista kaipasi ohjeistusta esimerkiksi tilanteisiin, jossa on mahdollista tahattomasti loukata erilaisesta kulttuurisesta taustasta tulevaa kollegaa. Myös henkilöstön omia kehitysehdotuksia kartoitettiin avoimilla kysymyksillä.  

Tutkimuksen tuloksena ohjeistukseen liitettiin seuraavat osat: 

  • Uskonnon ja vakaumuksen kunnioitus 
  • Kielitietoisuus 
  • Osana yhteisöä toimiminen
  • Rohkaisu kyseenalaistukseen mikäli havaitsee toimintamalleja, jotka eivät ole tätä päivää
  • Epäasialliseen käytökseen puuttuminen sekä maininta siitä, että Kauppatorin Monitori on syrjinnästä vapaa alue.

Jokainen osio sisältää esimerkkejä ja toimintaohjeita eri tilanteissa. Vaikka perehdytysmateriaali tuotettiin Kauppatorin Monitorille, on se muokattavissa tarvittaessa myös muiden organisaatioiden käyttöön.

Perehdytyksen tasalaatuisuus ja kehittäminen varmistaa kaikille yhteiset pelisäännöt  

Kun työntekijät saavat perehdytystä eri toimintatavoissa, kaikki toimivat samojen sääntöjen mukaan ja väärinymmärrysten riski pienenee. Perehdytyksessä nousee oleellisesti esille myös sen suunnitelmallisuus. Suunnitelmallinen perehdytysprosessi on myös tasalaatuinen, jolloin kaikki työntekijät saavat saman koulutuksen riippumatta perehdyttäjästä.  

On myös huomioitava, että perehdytysmateriaali ei voi säilyä vuodesta toiseen samana, sillä käytännöt muuttuvat. Uusi työntekijä katsoo yritystä usein tuoreemmilla silmillä kuin työpaikassa jo pidempään työskennelleet. Siksi onkin hyvä, että uusilta työntekijöiltä pyydetään mielipidettä perehdytyksen onnistumisesta. Palaute voidaan antaa anonyymisti. Kuitenkin tulee ottaa huomioon, että anonymiteetti voi kärsiä, jos perehdytettäviä on samaan aikaan vain yksi tai muutamia. Tärkeintä palautteen annossa ja vastaanotossa on kuitenkin avoimuus, jolloin kaikki osapuolet voivat saada uusia näkökulmia. 

Lähde: Mistola, N. 2024. Kahvihuoneesta käytäville : ohjeistus kulttuurien kohtaamiseen työelämässä. Opinnäytetyö. Turun ammattikorkeakoulu.

Kuvan: Turun kaupunki.