
DEIB-periaatteet – kaupunkilaisjärki käyttöön
Työskentelytavat muuttuvat nopeasti, ja kansainväliset työympäristöt sekä etätyö asettavat uusia vaatimuksia organisaatioille. Etätyö on tullut jäädäkseen, uutta pitää oppia ja soveltaa jatkuvasti. Yhä useammin lähin työkaveri on elänyt ja kasvanut täysin eri kulttuurissa. Muutokset haastavat yrityksiä ja ihmisiä. Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä DEIB-periaatteet (Diversity, Equity, Inclusion, Belonging) tarkoittavat ja miten niitä voidaan soveltaa käytännössä muuttuvassa työelämässä.
Mitä DEIB on käytännössä?
DEIB tarkoittaa monimuotoisuuden, tasa-arvon, osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden edistämistä organisaatiossa. Jotta monimuotoinen työyhteisö voi toimia tehokkaasti ja hyvin yhdessä, on tärkeää, että työntekijät kokevat itsensä arvostetuiksi, haluavat kuulua yhteisöön ja arvostavat toistensa erilaisuutta. DEIB näkyy sekä organisaation prosesseissa ja käytännöissä, mutta ei ole yksisuuntaista virtaa. Se tulee esille myös ihmisten päivittäisessä vuorovaikutuksessa joka tukee osaltaan hyvinvoivaa ja kestävää työyhteisöä.
Monimuotoisuus tuo organisaatioon laajemmin näkökulmia ja innovaatioita,
jotka hyödyttävät sekä työntekijöitä että yritystä.
Monimuotoisuus (Diversity)
Monimuotoisuus tarkoittaa työyhteisöä, jossa ihmisten erilaiset taustat, näkökulmat ja kokemukset rikastuttavat organisaation toimintaa ja päätöksentekoa.
- Hyödynnä moniäänisyyttä: Kulttuurit eroavat toisistaan esimerkiksi päätöksenteon, johtajuuden, konfliktien ratkaisemisen ja työelämän arvojen suhteen. Myös suhde vähemmistöihin vaihtelee. Pääseekö työntekijöiden erilaiset ajattelutavat ja kokemushistoria, esille ja käyttöön?
- Riko rajoja: Tunnista kategoriat ja esteet, jotka aiheuttavat kitkaa. Onko jotain käytäntöjä, jotka voisi poistaa tai lisätä?
- Moniäänisyyden voima: Tutkimukset osoittavat, että erilaisten näkemysten ja ajatusten hyödyntäminen johtaa parempiin ideoihin ja ratkaisuihin. Ja tyytyväiset työntekijät ovat sitoutuneempia. Win-win!
Monimuotoisuus on pohja, jonka päälle osallisuus ja yhteenkuuluvuus rakentuvat. Tasa-arvo varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus menestyä tässä monimuotoisessa ympäristössä.
Tasa-arvo (Equity)
Tasa-arvo tarkoittaa oikeudenmukaisia mahdollisuuksia – ei ”samaa kaikille”. Sitä, mitä yksilöt tarvitsevat menestyäkseen paremmin.
- Rakenna oikeudenmukaisuutta: Tarkista, ketkä pääsevät eteenpäin ja ketkä jäävät jälkijunaan. Ovatko koulutukset, kehittymismahdollisuudet ja urapolut aidosti avoimia kaikille?
- Poista esteet: Sijoita resursseja sinne, missä tukea tarvitaan – olipa kyse työkaluista, osaamisesta tai työympäristöstä.
- Tasa-arvo arjessa: Varmista, että oikeudenmukaisuus ei ole projekti, vaan normaali toimintatapa alkaen jo rekrytoinnista.
Osallisuus (Inclusion)
Osallisuus tarkoittaa työyhteisöä, jossa jokainen kokee olevansa kuultu ja asioihin on mahdollisuus vaikuttaa.
- Kuuntele ja osallista: Mahdollista tilat ja hetket, joissa erilaiset äänet tulevat kuuluviin. Mieti, millä tasolla yrityksessä ollaan ja mihin halutaan pyrkiä.
- Tuo näkökulmat pöytään: Huolehdi, että erilaiset ajatukset ja kokemukset näkyvät ja perustele valinnat päätöksenteossa
- Yhteinen tavoite: Kaikki ovat vastuussa yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta arjessa. Kehittäminen kuuluu kaikille ja on osa arkea.
Yhteenkuuluvuus (Belonging)
Yhteenkuuluvuus syntyy, kun jokainen kokee olevansa arvostettu osa kokonaisuutta ja näkee työnsä vaikutuksen osana yhteistä päämäärää.
- Rakenna yhteisöllisyyttä: Kulttuuri, jossa voi esittää ideoita ilman pelkoa arvostelusta tai epäonnistumisesta.
- Yhteiset tavoitteet: Ne luovat luottamusta ja auttavat pulmatilanteissa.
- Arjen normit: Palaute, yhteistyö ja kiittäminen ovat yhtä tärkeitä kuin suuret strategiat.
Soveltaminen käytäntöön
DEIB-teemasta on runsaasti tutkimustietoa ja ohjeita, mutta tutkimustiedon soveltaminen käytäntöön jää yksittäisille yrityksille. Tilastokeskuksen työolotutkimus 2023 korostaa, että yritysten on panostettava työntekijöiden osaamisen ajantasaisuuteen. Tämä on noussut erityisen tärkeäksi tekoälyn kehittyessä ja työtehtävien muuttuessa entistä nopeammin. Esimerkiksi Marjo Joshin tutkimus verkkokoulutuksen toteutuksesta tarjoaa loistavia ideoita juuri kansainvälisen yrityksen ytimeen: millä tavoilla voidaan tukea oppimista juuri virtuaalisessa ympäristössä, miten rakennetaan virtuaalista yhteenkuuluvuutta, miten vastuun jakaminen, mentorointi ja yhteistyö voivat vahvistaa sitoutuneisuutta virtuaaliympäristössä.
Jotta tuore tutkimustieto hyödyttäisi muuttuvaa työelämää,
se tulisi jalostaa helposti käytettäviksi ideoiksi ja parhaiksi käytännöiksi,
joita yritykset voivat mukauttaa tarpeidensa mukaan.
DEIB periaatteet, toteutettuna kaupunkilaisjärjellä, parantaa työntekijöiden hyvinvointia, innovaatioita ja organisaation menestystä. Tämä edellyttää ennakkoluulojen tunnistamista, osallistavien käytäntöjen luomista ja kulttuurin muutosta.
Tässä muutama lähde joihin kannattaa perehtyä:
Finnish Business & Society. (2022). Monimuotoisuusjohtamisen itsearviointi -työkalu https://monimuotoisuusarviointi.fi/itsearviointityokalu/
Joshi, M. (2022). Holistic design of online degree programmes in higher education – A case study from Finland. International Journal of Educational Management, 36(1). https://doi.org/10.1108/IJEM-12-2020-0588
Ollikainen, A. (2024). Monimuotoisuuden edistämisestä kilpailuetua. HR-viesti. https://www.hrviesti.fi/natiivi/4097/monimuotoisuuden-edistamisesta-kilpailuetu
Ropponen, A. (28.11.2024). Tutkittua työelämätietoa työpaikan käyttöön – mutta mistä ja miten? Työterveyslaitos. https://www.ttl.fi/ajankohtaista/blogi/tutkittua-tyoelamatietoa-tyopaikan-kayttoon-mutta-mista-ja-miten
The Culture Factor Group. (16.9.2023) Country comparison tool.
https://www.theculturefactor.com/country-comparison-tool?countries=finland%2Cromania
Sutela, H., Viinikka, J., Pärnänen, A. (2024). Työolot murrosten keskellä: Työolotutkimuksen tuloksia 1977–2023. Tilastokeskus. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-244-731-9
ChatGPT (https://chatgpt.com/) ja NotebookLM (https://notebooklm.google.com/) ovat olleet apuna rakenteen ja sisällön hahmottelussa sekä lähteiden läpikäymisessä.